En Sıcak Konular

Gazze karanlıkta kaldı

11 Kasım 2008 09:20 tsi
İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Gazze Şeridi'nin tek elektrik santralında üretimin durdurulacağı açıklamalarından sonra, santralde kullanılmak üzere, Gazze'ye asgari miktarda fuel oil sevk edilmesi talimatını verdi.

Savunma bakanlığı, fuel oil sevkiyatının yeniden başlatılması kararının, Barak ile Dörtler Grubu'nun Orta Doğu Temsilcisi Tony Blair arasında yapılan görüşmede, Blair'in talebi üzerine alındığını bildirdi.

Roket saldırıları nedeniyle, İsrail ile Gazze şeridi arasında mal aktarımında kullanılan geçiş noktaları ise Barak'ın talimatı doğrultusunda yarın da kapalı tutulacak.

İsrail Dışişleri yetkilileri ise Gazze Şeridi'nde hastanelere ve diğer gerekli tesislere yetecek miktarda elektrik bulunduğunu belirterek, Hamas'ın “her zamanki gibi, medya şovu düzenlediğini” öne sürdü.

Dışişlerinin açıklamasında, 4 kasımdan bu güne Filistinli militanların, Hamas'ın kontrolü altındaki bölgeden İsrail'e 60 Kassam roketi ve 20 havan mermisi attıkları belirtildi. İsrail'in roket saldırılarına karşılığının, insani yardımların geçişinde ve fuel oil teslimatında kullanılan geçiş noktalarını, geçici olarak kapatmak olduğu ifade edildi.

Hamas yönetiminin bu durumu istismar ederek, Gazze'nin belli başlı elektrik santralını kapatma tehdidinde bulunduğu belirtilen açıklamada, Hamas'ın, medya şovu düzenleyerek, gündüz vakti, perdelerle karartılmış odalarda mum tutan çocuk görüntüleriyle medyayı da kullandığı savunuldu.

“İsrail, sükunet durumunun devamından yanadır ve Hamas'ın da bu konudaki yükümlülüklerine uymasını beklemektedir” ifadesi kullanılan açıklamada, Gazze'de mevcut durumun tüm sorumluluğunun da Hamas'a ait olduğu görüşüne yer verildi.

GAZZE'YE ENERJİ HATLARIYLA ELEKTRİK VERİLİYOR

Açıklamada, Gazze'ye elektrik ve su sevkiyatının devam ettiği; 10 yüksek gerilim hattından 124 megavat gücünde elektrik sevkiyatı yapıldığı, bunun da Gazze'nin toplam ihtiyacının yüzde 70'ini karşılayacak düzeyde olduğu kaydedildi.

Gazze Şeridi, elektrik ihtiyacının 17 megavatlık bölümünü Mısır'dan sağlıyor. Kalan enerji ihtiyacı ise Gazze'deki elektrik santralınca üretiliyor.

İsrailli insan hakları örgütlerinden Gişa ise İsrail'i "toplu cezalandırma" yapmakla suçladı. Gişa, “(İsrail'in Gazze sınırındaki kenti) Sderot ve güneydeki sakinlerin nasıl şiddet olaylarının dışında tutulması gerekiyorsa, Gazzeliler de şiddet olaylarının tırmanmasının bedelini ödemek durumunda kalmamalıdır” şeklinde açıklama yaptı.

Öte yandan, İsrail Savunma Bakanı Yardımcısı Natan Vilnai, Hamas'ın Gazze elektriğini İsrail'e saldırı için kullandığını öne sürdü. Vilnai, Ordu radyosuna yaptığı açıklamada, Hamas'ın propaganda yaptığını belirterek, "Ne yazık ki, bu propagandaya kanıyoruz" diye konuştu.

aa



Bu haber 501 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,870 µs