En Sıcak Konular

Demiral'ın açıklaması eski DEP'lileri kızdırdı

11 Kasım 2008 08:58 tsi
Demiral'ın açıklaması eski DEP'lileri kızdırdı
DGM eski Başsavcısı Demiral'ın yaptığı açıklamalar, eski DEP'li vekilleri kızdırdı. DTP'li Sakık, "İlahlar emretti, bizi tutukladılar. O gün yaşananları tüm çıplaklığıyla Demiral ile herkesin önünde tartışmaya hazırım" dedi.

Askeri helikopterlerle koruculardan delil topladılar.
 
Eski Ankara DGM Başsavcısı Nusret Demiral'ın 1994 yılında eski DEP milletvekillerinin gözaltına alınmasıyla ilgili yaptığı açıklamalar yankı uyandırdı. Dönemin gözaltına alınan milletvekilleri arasında bulunan DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, kendilerini gözaltına alan DGM Başsavcısı Demiral'ı o gün yaşananları kamuoyu önünde tartışmaya davet etti.

Koruculardan delil topladılar

Eski DEP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması ve gözaltına alınması sürecinin en önemli aktörü Demiral'ın o günlere yönelik açıklamalarına Sırrı Sakık tepki gösterdi.

Sakık, "Can güvenliğimizi korumak için bizleri gözaltına aldığını söylüyor. Bu nasıl can güvenliğini korumak ki, insanlar 10 - 11 yıl cezaevinde kalıyor? İlahların emrini yerine getirmek üzere bunu yaptı. İlahlar emretti bizi tutukladılar. Beni ve bir arkadaşımı serbest bırakacaklardı. Yine ilahlar emretti, biz bir yıl sonra tahliye olduk. Hakkımızda delil bile yoktu. Demiral'ın himayesindeki savcılar askeri helikopterlerle bölgeye gidip, köy korucularından ve askeri birimlerden delil temin etmeye çalıştılar" diye konuştu.

Sakık, Demiral'ı kamuoyu önünde tartışmaya davet ederken, "Nusret Demiral'la 70 milyona karşı tartışabiliriz. Hodri meydan. Nasıl hukuksuzluk uygulandığını tartışabiliriz. Yaşananları mercek altına alalım. Hâlâ bizden intikam alma duygusuyla hareket ettiğini gördüm" dedi.

Onlarla asla görüşmem

Eski Ankara DGM Başsavcısı Nusret Demiral ise Sakık'ın teklifini reddetti. Demiral, bazı DTP'lilerin seçimden önce kendisi ile konuşmak istediklerini ancak görüşmediğini söyledi. Demiral, kendileri ile karşılıklı tartışmaya girmesinin mevzu bahis olmayacağını bildirdi.

MİLLETVEKİLLERİNİ TAHRİK ETTİLER

Dönemin İçişleri Bakanı Nahit Menteşe, DEP milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasına karşı çıktığını ancak Kars Milletvekili Mahmut Alınak'ın kürsüde yaptığı konuşma ile milletvekillerini tahrik edip, dokunulmazlıklarının kaldırılmasına sebep olduğunu söyledi. Menteşe, o süreçte yaşananları BUGÜN'e şöyle anlattı: "O gün DEP'lilerin dokunulmazlığının kaldırılmasına taraftar değildim. Ben Tansu Hanım'a gittim, 'Dokunulmazlıklarını kaldırmayalım' dedim. Bana 'ANAP'la görüş' dedi.

Teker teker dolaştım, kaldırmayalım dokunulmazlıklarını dedim. Ama, sonra Kars Milletvekili Mahmut Alınak çıktı kürsüye, yaptığı konuşma ile milletvekillerini tahrik etti. Ondan sonra grupları tutmak mümkün olmadı.

“Benim yetkim yoktu”

O konuşmadan sonra dokunulmazlıklarının kaldırılmasını önlemek mümkün olmadı. Bizim parti (DYP) ve ANAP milletvekilleri dokunulmazlıkların kaldırılmasına oy verdik. Dokunulmazlıklar kalkar kalkmaz merdivenlerden çıkanlar gözaltına alındı. Çoğu çıkmadı içeriden. Bir kısmı da milletvekili lojmanlarına gitmişlerdi. Onları milletvekili lojmanlarından tutup götürecekti. İçişleri Bakanı'ydım, ama yetkim yok. Bütün yetki Basşsavcı Nusret Bey'indi. Aman evlerine girmeyin' dedik. Dokunulmazlığın kaldırılmasını önlemek mümkün olmadı.

bugün



Bu haber 297 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,368 µs