En Sıcak Konular

Yetki devri krizi!

11 Kasım 2008 08:01 tsi
Yetki devri krizi! Jandarma, yeni ilçeleri bırakmıyor...

Yeni kurulan ilçelerde güvenliği kimin sağlayacağına ilişkin tartışmalar sürüyor. Geçtiğimiz aylarda İstanbul'da polis ile jandarma arasında yaşanan yetki krizi şimdi de Başkent'te ortaya çıktı. 
 
 Ankara'da Pursaklar'ın ilçe yapılmasının ardından kaymakam ve emniyet müdürü atandı. Ancak Jandarma yetki devrini sağlayacak protokolü imzalamadı. Üç hafta önce Ankara Valisi Kemal Önal'ın İl Jandarma Komutanlığı'na yazılı verdiği 'Yetki devri yapın' talimatına da henüz bir cevap verilmedi. İstanbul'un yeni ilçelerinden Beylikdüzü'nde geçtiğimiz aylarda benzer bir kriz yaşanmıştı. Ambarlı Limanı'nı sınırlarında bulunduran Beylikdüzü'nde Jandarma'nın yetkilerini polise devretmemesi sebebiyle sorun çıkmıştı. Gelinen bu noktada Beylikdüzü ve Pursaklar'daki yetki karmaşasını İçişleri Bakanlığı çözecek.

22 Mart 2008'de Resmi Gazete'de yayımlanan kanunla nüfusu 2 binin altına düşen belediyeler kapatılırken büyük şehirlerde 42 yeni ilçe kuruldu. Yeni ilçeler için İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı atamalar yaptı. Yeni ilçelerden Ankara Pursaklar'a da kaymakam ve emniyet müdürü görevlendirildi. Emniyet Müdürü Abdurrahman Akünal göreve başladı, ancak yetkisiz bir şekilde. Sebebi ise Ankara İl Jandarma Komutanlığı'nın henüz Pursaklar'ı polise devretmemesi. Jandarma'nın yetki devrini sağlayacak protokolü imzalamaması üzerine Ankara Valisi Kemal Önal devreye girdi. Vali Önal, Ankara İl Jandarma Komutanlığı'na yazılı talimat gönderdi. Önal yaklaşık üç hafta önce gönderilen yazıda, 22 Mart 2008 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan kanunla birlikte Pursaklar'ın ilçe yapıldığını ve yetki devrini gerçekleştirecek protokolün bir an önce imzalanması gerektiğini bildirdi. Valinin talimatına aradan üç hafta geçmesine rağmen, Ankara İl Jandarma Komutanlığı'nca cevap verilmedi. Valilik kaynakları, İl Jandarma Komutanlığı'nın, 'Jandarma Genel Komutanlığı'mızın bu konudaki görüşleri beklenmektedir' şeklinde bir gerekçeyi öne sürdüklerini belirtiyor.

İçişleri Bakanlığı kaynakları ise Jandarma'nın özellikle İstanbul'da şehir merkezinden çıkmak istemediğini kaydediyor. İstanbul'da Arnavutköy, Ataşehir, Başakşehir, Beylikdüzü, Çekmeköy, Esenyurt, Sancaktepe, Sultangazi'nin ilçe yapıldığına dikkat çeken yetkililer, Jandarma'nın buradan çekilmesiyle İstanbul'da görev sahasının azalacağına dikkat çekiyor. Aynı yetkili, Ankara'da Jandarma'nın Pursaklar'dan çıksa bile Bilkent, Konutkent, Batıkent'in yeni yerleşim yerlerinde görev yapmaya devam edeceğine dikkat çekiyor. İçişleri Bakanlığı yetkilileri ilçe yapılan yerleşim bölgelerinde polis ile jandarma arasında yapılacak protokolün vali tarafından onaylanmasıyla birlikte yetki devrinin gerçekleşebileceğine işaret ediyor.
 
zaman



Bu haber 555 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,059 µs