En Sıcak Konular

Meclis çiftçinin borcunu tartışıyor

10 Kasım 2008 22:16 tsi
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bütçesi üzerinde söz alan milletvekilleri, çiftçinin borçlarının silinmesini veya ertelenmesini istedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının 2009 yılı bütçesi üzerinde söz alan CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in, ''hangi süslü sözlerle tarımın geliştiğini açıklarsa açıklasın, tarımın tıkanıklıkla karşı karşıya olduğunu'' söyledi.

Tarım ülkesi olmakla övünen Türkiye'nin, 2005'te şeker pancarı küspesi ithal ettiğini belirten Ergin, AK Parti hükümetleri döneminde çiftçinin mağdur edildiğini, fakirleştirildiğini, Hükümetin, çiftçiyi üretemez hale getirdiğini, girdi fiyatlarının da ''tam bir felaket ve yıkım'' olduğunu savundu.

Çiftçinin kullandığı elektriğin pahalı olduğunu kaydeden ve yapılan zamlara işaret eden Gürol Ergin, 1998'de 48 bin 568 traktör satılırken, geçen yıl bu rakamın 24 bin 41'e düştüğünü, bu yıl sonu itibariyle 20 bini bile bulamayacağını belirtti.

Hükümetin, tarımsal sulamaya önem vermesini, tarımsal elektrikteki yüzde 30 desteği yeniden gündeme getirmesini, tarımda kullanılan elektriğin KDV'sinin yüzde 18'den yüzde 1'e, tarım ilaçları ve gübredeki KDV'nin de yüzde 1'e indirmesini, çiftçinin Ziraat Bankası, TEDAŞ, Tarım Kredi'ye olan borçlarının faizlerini silmesini, borcun ana para ödemesini, 3 yılı ödemesiz olmak üzere 10 yıla yaymasını, icra takiplerini durdurmasını istedi.

AK Parti Mersin Milletvekili Ali Er ise çiftçinin eğitilmesi, tarımda planlı ve programlı üretim yapılması gerektiğini söyledi.

Sağlıklı üretim için sulu tarımın önemine işaret eden Er, bu alana daha fazla yatırım yapılmasını istedi.

Desteklerden bir kısım tarım kesiminin yararlanamadığını belirten Er, ''2/B arazileri olanlar, bu desteklerden yararlanamıyor. Bunların desteklenmesi şart. Bunun için hukuki düzenlemenin çok acil yapılması gerekir'' dedi.

Kuraklıktan, dondan, doludan etkilenen çiftçilerin banka borçlarının ertelenmesini öneren Er, çiftçinin bu nedenle sıkıntıda olduğunu kaydetti.

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak da Trakya'da hayvan başına verilen desteğin, çiftçiyi mağdur ettiğini, süt desteklerinin düştüğünü, 1 yıldır da ödenmediğini ifade etti. Öztrak, tarımdaki katma değerin 2004 seviyesine gerilediğini, tarımdaki dış ticaret açığının da rekor düzeyde olduğunu belirtti.

aa



Bu haber 506 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,806 µs