En Sıcak Konular

TOKİ 'Disneyland' ihalesini iptal etti

10 Kasım 2008 16:01 tsi
Toplu Konut İdaresi'den sürpriz karar! TOKİ, İstanbul Halkalı-Atakent'te yaptıracağı uluslararası eğlence ve doğa parkı için düzenlediği ihaleyi iptal etti.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), İstanbul Halkalı-Atakent'te yaptıracağı uluslararası eğlence ve doğa parkı için düzenlediği ihaleyi, Astay Gayrimenkul Yatırım öncülüğündeki grubun 84,7 milyon YTL'lik gelir payını yetersiz bulduğu için iptal etti. İdare, söz konusu park için 27 Kasım'da yeni teklifleri alacak.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, TOKİ, İstanbul Atakent'te yapılacak uluslararası eğlence ve doğa parkı ihalesinde, en yüksek teklifi veren Astay Gayrimenkul İnş. Yat. Tur. Aş-Özyazıcı İnş. Elek. Mak. Müş. ve Taah. ve San. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı'nın teklifi üzerindeki değerlendirmelerini tamamladı. Projeden toplam 585 milyon YTL gelir bekleyen firma, sağlanan gelirin bu tutarın üzerine çıkması halinde TOKİ'ye yüzde 1 gelir payı vermeyi, ayrıca 84 milyon 798 bin 750 YTL'ye doğrudan gelir sağlamayı teklif etmişti.

İhale komisyonu, toplam 1,5 milyar dolar yatırım öngörülen projede, TOKİ'ye teklif edilen 84,7 milyon YTL'lik geliri yetersiz buldu.

Bunun üzerine ihalenin yenilenmesine karar verilirken, TOKİ Başkanı Bayraktar, ihaleye katılımı artırmak için katılım şartlarını da kolaylaştıracaklarını bildirdi. Bayraktar'ın verdiği bilgiye göre, ihalede yeni teklifler, 27 Kasım Perşembe günü saat 11.00'de alınacak. İhaleye katılabilmek için firmalardan istenen iş bitirme belgesinin tutarı da 100 bin metrekareden 70 bin metrekareye düşürülecek. Firma tarafından bedelsiz olarak yapılması gereken rekreasyon alanlarının yapım süresi de 3 yıldan 4 yıla çıkarılacak.

Bayraktar, ''İstanbul'a çok güzel bir eser kazandırmak istiyoruz. Bunun için daha fazla firmanın katılımını sağlamak üzere, katılım şartlarını kolaylaştırıyoruz. Firmalar yine avam proje ile ihaleye girebilecek, ancak uygun bulmadığımız projeleri yine kabul etmeyeceğiz'' dedi.

İstanbul-Halkalı Atakent'te yapılacak ''uluslararası doğa ve eğlence parkı''nın da içinde yer aldığı proje için düzenlediği ihalenin ilk aşaması 20 Ekim'de yapılmış, ihaleye 4 firma katılırken, sadece 3'ü ''fikir projelerini'' sunmuştu. Bu aşamada, Nurol İnşaat, sadece ön proje sunup, teklif hazırlamak için 1 ay süre isterken, şartname gereği bu istek uygun bulunmamıştı.

İhale komisyonu, sunulan 3 teklifi değerlendirerek, bu firmaları 3 Kasım'da ikinci pazarlık aşamasına çağırmıştı. İlk ihaleye teklif veren 3 firmadan 2'si, ikinci aşamada tekliflerini yükseltmeyerek elenirken, Astay Gayrimenkul Yatırım öncülüğündeki girişim grubu en yüksek teklifi vermişti.

TOKİ'nin Ankara Bilkent'teki merkez binasında yapılan ihalenin ikinci aşamasında, ilk ihalede teklif veren Biat İnş. San. ve Tic. AŞ-Akdağlar Mad. San. ve Tic. A.Ş- Eko Teks. San. ve Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı ile Türkerler İnş. Tur. Mad. Ener. Tic. San.- Makro İnş. Tic. Ltd. Şti.-Durmaz İnş. Taah. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı, tekliflerini yükseltmeyerek elenmişti.

Astay Gayrimenkul İnş. Yat. Tur. Aş-Özyazıcı İnş. Elek. Mak. Müş. ve Taah. ve San. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı ise sözlü turda, 560 milyon YTL'lik gelir beklentisini değiştirmezken, idareye yüzde 1 gelir payı ve ayrıca 73 milyon YTL katkı payı önerdi. Firma, yazılı aşamada ise  projeden toplam 585 milyon YTL gelir beklediğini belirtirken, sağlanan gelirin bu tutarın üzerine çıkması halinde TOKİ'ye yüzde 1 gelir payı vermeyi öngörmüş ayrıca, TOKİ'nin katkı payını da 84 milyon 798 bin 750 YTL'ye yükseltmişti.

Önerilen 84,7 milyon YTL'lik gelir payının toplam 1,5 milyar dolarlık yatırım öngörülen proje için çok düşük bulunduğu, bu gelir payının projenin yüzde 10-15'i düzeyinde, daha makul düzeylerde olması gerektiği belirtiliyor.

Proje ile toplam 1,4 milyon metrekarelik arazinin 1 milyon 241 bin metrekarelik bölümüne doğa ve eğlence parkı yapılması öngörülüyor. Arazinin doğa ve eğlence parkı alanı olarak ayrılan bölümü dışındaki alanlara, 20 bin civarında lüks konut ve iş merkezi inşa edilecek. Proje kapsamındaki parklar, havuzlar, sinemalar, kafeler, büfeler, eğlence ve kültür alanları, ihaleyi kazanan firma tarafından bedelsiz yapılacak.

aa



Bu haber 520 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,171 µs