En Sıcak Konular

Dündar hep yükseliyor: Keramet AGB'de mi?

10 Kasım 2008 15:46 tsi
Dündar hep yükseliyor: Keramet AGB'de mi? AGB öyle ölçüm yapıyor ki evlere şenlik. Onlara göre reklamlar dizilerden bile çok izleniyor. Ama sadece 2 kanalda.

Son haftalarda medya dünyası AGB ölçümleri ve reyting manipülasyonları üzerine içten içe kaynıyor. Güvenilirliğini giderek yitiren AGB, skandallara imza atıyor. Kim AGB'ye söverse onun programı reytingde zirveye çıkıyor.

AGB'nin ölçüm skandalını iki kanalın reklamları gözler önüne seriyor. Zira AGB'ye göre bu iki kanalın reklamlarının izlenme oranları dizileri bile solluyor.

Ünlü televizyoncu Can Tanrıyar’ın tespit ettiği reyting yolsuzluğu ayyuka çıkınca hemen iki program hakkında AGB tarafından soruşturma açıldı. Ama yolsuzluk, program reytingleri çerçevesinde değildi yalnızca. CRP denilen “reklam reyting”lerindeki oynamalar ayan beyan belli olmaktaydı ve özellikle iki televizyon; Show TV ve Kanal D’de bu oynamalar aşırı derecede dikkat çekmekteydi.

Fox tv, geçmişe yönelik olarak tam üç aylık CRP analizi yaptırdı ve görüldü ki bu iki televizyon, para makinesi olarak adlandırılan CRP’de seyirci rekorları kırmışlar.

REKLAMLAR DAHA ÇOK İZLENİYORMUŞ

Programlardan çıkışta reklamlara girildiğinde tüm dünyada kabul edilen bir gerçek vardır: Seyirci yüzde 50 oranında düşer. Ancak Kanal D ve Show TV'nin reklam reytingleri, düşmek bir yana yükselmiş bile. Neredeyse bu televizyonlarda programa ve habere ihtiyaç kalmamış, çünkü seyirci zaten bayıla bayıla reklam izlemekte.

Reklam Reytingi rezaletinin önemi çok büyük çünkü asıl büyük para buradan kazanılıyor. Yani reklam verenler programın değil, reklamın reytingine bakıyor.

GİZLİ LİSTE ELLERDE

AGB'nin ölçüm yaptığı gizli deneklerin listeleri ise elden ele dolaşıyor. TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin AGB yöneticilerine bu listeyi gösterdi. Ama AGB'de değişen bir şey olmadı.

BAĞIRANIN REYTİNGİ YÜKSELİYOR

AGB'ye karşı kim sesini yükseltirse, hemen o kanalın yada programın reytingleri zirve yapıyor. Nihayetinde TRT'de bu böyle oldu. Ardından Star televizyonunun yöneticileri konuşmaya başladı.  POPSTAR Alaturka yeniden 20.likten birinciliğe oturdu, İbrahim tatlıses ağzına geleni söyledi, keza o da 20. sıralardan 5. sıralara yükseldi.

NE HİKMETSE STAR DÜŞÜYOR DÜNDAR ÇIKIYOR

Bir ilginç nokta daha... Star televizyonunun genel müdürü olan Melis hanım ne yaptıysa reyting alamadı. Peki o zaman bu televizyonda haber yapan Uğur Dündar nasıl olup da bu kadar reyting aldı?

Sadece şunu söylemek yeterli. Uğur Dündar, AGB’nin geçmişten bu yana korkulu rüyasıdır. Onun mutlu olması, operasyonun başarılı yürütülmesi için gerekliydi belki de. Zaten Uğur Dündar sayesinde Star TV’nin hiçbir dizisi ve programı saat 20.00’de yayına giremedi. Star TV’nin yeni başlayan dizileri bile saat 20.30’da yayına girdiğinde seviniyonrlardı. Çünkü Uğur dündar söz verdiği zamanlarda bile saat 20.00’den önce haberi bitirmiyordu.

AGB İLLEGAL, RTÜK SESSİZ

Şu anda tüm kanalları parmağında oynatan AGB aslında ölçüm yapma yetkisine sahip değil. Bu yetki şimdilik sadece RTÜK'de bulunuyor. Ama RTÜK de ne hikmetse ses etmiyor.

O DOSYADA NE VARDI?

Bu konuda da çarpıcı bir iddia var. Söylenenlere göre Zahit Akman bugüne kadar yetkisi olduğu halde AGB’ye dokunmadı. Çünkü beş yıl öncesinde bir reyting skandalının dosyası önüne konulduğunda, öte yandan bir dosya daha gelmişti. İddialara göre bu dosya da Deniz Feneri'yle alakalıydı. Yani denilen o ki Akman bu yüzden sustu ve susuyor.

TRT GİDERSE HEPSİ GİDER

Aslında AGB'nin sahte krallığını yıkabilecek güç TRT'nin elinde. TRT, AGB'den çıktığı anda onu bir çok kanal izleyecek. Bu kanallarda şöyle sıralanıyor; ATV, Fox TV, STV, Flash TV, Kanal 7 ve Cine 5.

Bu durumda AGB'de bir Kanal D bir de Star kalıyor. Show'un durumu ekonomik kriz nedeniyle henüz muallakta..

PEKİ  YENİ DÜZEN NASIL OLMALI?
 
Yapılacakları şöyle sıralamak mümkün.

*RTÜK bu işe el atmalı ve yasal görevi gereğince reyting ölçümlerini kendilerinin yapacağını ilan etmeli. RTÜK yasaya göre hangi şirketlere reyting ölçümlerini taşere edeceğine kendi karar verir. Bu AGB de olur, Türkiye’ye yeni girecek bir başka şirket de. Ama her ikisi ya da üçü birden de olabilir. En azından reytinglerde bir double check sağlanmış olur.

*AGB’nin yeni düzene girmek için öncelikle tüm deneklerini iptal etmesi gerekir.

*Deneklerin belirlenmesi bilimsel kıstaslara göre yapılmalı, AGB’nin yaptığı gibi denek olarak seçileceklere doldurtulan formlardaki “evinizde islami semboller ya da simgeler bulunuyor mu?” tarzındaki “belirleyici, damgalayıcı” sorular reytingleri manipüle etme amaçlıdır. Eğer böyle sorular soruluyorsa, o zaman Türkiye’nin gerçek siyasi ve inanç fotoğrafı dikkate alınmalı, soruların kapsamı çok yönlü olarak geliştirilmelidir.

*Denekler, tüm Türkiye’yi kapsamalıdır.

*Deneklerin gönderdiği verilerin denetlenebileceği hüküm altına alınmalı, bu işi de televizyonların görevlendireceği yetkili kişilerden oluşan bir komisyon yapmalıdır. Bu komisyonun çalışmaları da RTÜK süpervizörlüğünde geçekleştirilmelidir.

*Deneklerin her altı ayda bir yüzde 20 oranında değiştirilebileceği hükme bağlanmalıdır.

*Haberler reyting ölçümünden çıkarılmalıdır. 

Gazeteciler



Bu haber 674 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,553 µs