En Sıcak Konular

Suudi Arabistan kendi iş gücünü oluşturuyor

10 Kasım 2008 13:19 tsi
Suudi Arabistan kendi iş gücünü oluşturuyor Dışarıdan yabancı işçileri sadece basit işler için getirmek isteyen Suudi Arabistan kendi mühendis, bilim adamı ve doktorlarını yetiştirmek üzere ekonomi şehirleri kuruyor.

Suudi Arabistan hizmet sektörü ve profesyonel mesleklerde Suudi Arabistanlı iş gücü meydana getirmek istiyor fakat ucuz yabancı iş gücünden vazgeçmeyi düşünmüyor.

Suudi Arabistan çalışma bakanı yardımcısı Abdulvahid Humaid, 25 milyon nüfusa sahip Suudi Arabistan nüfusunun 8-9 milyonunun ülke ekonomisinin önemli bir bölümünü meydana getiren geçici yabancı işçiler olduğunu belirterek "Amacımız Suudileri herhangi bir işe almak değil. Onlara doğru iş vermek ve kabiliyetlerini artırmak istiyoruz. Suudileri, ekonomiye katkıda bulunabilecekleri mesleklerde eğitmek istiyoruz." dedi.

Suudi bakan, "Suudilerin yüksek kalitede işleri yaptığı bir toplumu hayal ediyorum. Mühendisler, doktorlar ve teknisyenlere ihtiyacımız var. Eğer dışarıdan birini getireceksek bu basit işler için olmalı." şeklinde konuştu.

Suudi Arabistan çalışma bakanlığı, Suudileşme adı verilen süreçte daha fazla Suudi'yi iş dünyasına çekmeye çalışıyor. 1970'lerde dünyanın en büyük petrol ihracatçısı ülkese olmasından sonra Suudi Arabistan otuz yıldır Asya'dan yoğun iş gücü davet etti.

Göçmen işçilerden istifade eden başlıca ülkelerden biri olması sebebiyle, ülkenin kısa sürede yeniden inşasının farklı kültürde yabancılara bırakılmasından rahatsız olan Suudi Arabistan'da bir çok uzman ve siyasetçi var.

Suudi Arabistan'daki yabancı işçiler ülkelerine yılda ortalama 16 milyar dolar gönderiyor. Bu konuda, Suudi Arabistan, ABD'den sonra geliyor.

Suudiler, özel sektörde çalışmak istemiyor, daha çok devlet işlerini tercih ediyorlar. Humaid, devlet bürokrasisinin yüzde yüz Suudilerden meydana geldiğini ve yaklaşık 900 bin kişinin istihdam edildiğini belirtti.

Suudi Arabistan'da uzun süredir yabancı iş gücüne alışıldığından, fakir Suudiler bile fabrika işçiliği, cadde temizliği ve hatta inşaat sektöründe bile çalışmıyorlar.

Çalışma bakanlığı bazı işlere kotalar koydu ve dışarıdan getirilecek yabancı işçi sayısını sınırladı. İşverenler fakir ülkelerden mavi ve beyaz yakalı iş gücünü tercih ediyorlar çünkü maviler ucuz ve beyazlar Suudilerden daha profesyonel.

Devlet petrol şirketi Aramco Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ni (KAUST) Suudi bilim adamları ve mühendisler yetiştirmek üzere kurdu. Aramco beyaz yakalı meslekler açmak ve Suudileri eğitmek üzere dört ekonomi şehri kurma çalışmalarını sürdürüyor.

Ülkenin güneyinde geri kalmış bölgelerden Jazan'ın ekonomi şehir projelerinden birine ev sahipliği yapacağını belirten Humaid, "Jazan'daki fakir insanları Malezya'ya gönderiyorlar. Ekonomi şehri tamamlandığında kolej mezunu insanlarımız olacak. Burada yaşayacaklar ve çalışacaklar. Halkımızın mühendis olarak çalışacağı meslekler istiyoruz." dedi.

Suudi ekonomi şehirleri yabancı iş gücü ile inşa ediliyor.

 



Bu haber 592 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,570 µs