En Sıcak Konular

Papazlar birbirine girdi

10 Kasım 2008 12:15 tsi
Papazlar birbirine girdi Ermeni ve Ortodoks papazlar, Hıristiyanlığın en kutsal mekanlarından biri olan Kudüs’teki Kutsal Kabir Kilisesi’nde tekme tokat kavga etti. Ermeni ve Yunanlı papazlar ellerinde şamdanlarla birbirine girdi, yaralananlar oldu.

HZ. İsa’nın çarmıha gerildiği, öldükten sonra defnediliği ve yeniden dirildiği noktada kurulan Kutsal Kabir Kilisesi’nde, yönetimi paylaşan dini gruplar arasında yaşanan çekişme dün doruğa ulaştı. Ermeni papazlar, Hz. İsa’nın gerildiği çarmıhın 4’üncü yüzyılda bulunmasını anmak üzere her yıl yapılan törenler için hazırlık yapıyordu. Kilisenin yönetimini bölüşen dini gruplardan birine mensup olan Yunanlı Ortodoks papazların Ermeni anma törenine yönelik itirazları, sonunda kavgaya dönüştü.

İki taraftan papazlar yumruklaşmaya başlayınca, farklı mezheplere bağlı olan kilise cemaati de birbirine girdi. Şamdanlar ve buhurdanlar havada uçuştu, cüppeler yırtıldı, antika perdeler parçalandı. Her iki taraftan birçok papazın gözü morardı, vücutlarında kesik ve yaralar oluştu. Sonunda İsrail polisi kavgaya müdahale etti. Bir Ermeni ve bir Yunanlı papaz kelepçelenerek gözaltına aldı.

Hz. İsa’nın mezarını içerdiğine inanılan ve Diriliş Kilisesi diye de bilinen tarihi binanın farklı alanlarında yönetim, Rum Ortodoks, Ermeni ve Roma Katolik kiliselerine bağlı altı dini grup tarafından paylaşılıyor. Kilisenin anahtarları, yüzyıllardır, Filistinli Müslüman iki ailede kalıyor. Osmanlıların 1852’deki düzenlemesiyle mezhepler arasında sorun çıkmaması için törenler düzenlenirken son derece dikkatli davranılsa da, farklı ayinler ve usüller uygulayan papazlar sık sık anlaşmazlığa düşüyor. İsrail polisi kavgalara nadiren müdahale ediyor.
 



Bu haber 385 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,844 µs