Krizin uğramadığı tek sektör | " /> Krizin uğramadığı tek sektör | "/>

En Sıcak Konular

Krizin uğramadığı tek sektör

10 Kasım 2008 12:02 tsi
Krizin uğramadığı tek sektör Tüm dünyayı etkisi altına alan küresel kriz, başta finans olmak üzere, otomotivden perakendeciliğe, tekstilden taşımacılığa pek çok sektörü olumsuz etkiledi. Buna rağmen krize pabuç bırakmayan, ekonomik durgunluğa rağmen ayakta kalan bir sektör var...

Cenaze işlemleri yapan kurumlar krize adeta meydan okuyor. Tüm insanlık küresel krizden etkilense de doğanın kanunu gereği insanlar ölüyor ve cenaze işlemleri yapılıyor. Hal böyle olunca, bu sektör de krizden pek fazla etkilenmiyor. Bunu anlamak için Amerika’daki ölüm oranlarına bakmak yeterli.

Ölüm oranında 2007’den bu yana artış gözlenirken, geçen sene binde 8 olan ölüm oranı, bu sene binde 9,3 olarak açıklandı. Amerika’da cenaze işlemleri veren Fortress’in ortaklarından Don Magallanes, kriz ortamında bile işlerinin hiç olmadığı kadar hızlı büyüdüğünü söylüyor.

İngiltere’de de durum farklı değil. Britanya’nın en büyük cenaze defin şirketlerinden Dignity, yılın ilk yarısında kárının yüzde 17 arttığını açıkladı. İngiltere’de en basit rakamlarla normal definde mezar yerinin maliyeti 5 bin sterlini(12 bin YTL) buluyor.

TAKIM LOGOLU TABUT
Sektör, sevdiklerinin son isteklerini yerine getirmek isteyenlere kişiye özel hizmet de sunuyor. Fanatik taraftarı olduğu takımının logosunu tabutunda görmek isteyenler için de hizmet sınır tanımıyor. Bu konudaki boşluğu dolduran Amerikan Eternal Image, geçen sene beysbol takımlarının resmi amblemini taşıyan tabutları piyasaya sürmeye başladı.

Buna ek olarak tabutlarda, Purdue, Texas Tech gibi pek çok üniversitenin amblemini de kullanan firma başkan yardımcısı Nick Popravsky “Krize rağmen büyüyoruz, ekonominin gidişatından etkilenmiyoruz. Yeni ürünleri piyasaya sürüyoruz” dedi.

TÜRKİYE’DE İŞLER NASIL DÖNÜYOR
Türkiye’de genellikle belediyelerin kontrolünde olan cenaze işlerinde, özel sektörün de devreye girmesiyle rekabet arttı. Cenaze harcamalarında ilk kalemi oluşturan mezar yerlerinin maliyetleri ise semte göre farklılık gösteriyor. Karacaahmet ve Çengelköy’de gömülme anında 2 bin 500 YTL istenirken, Zincirlikuyu’da yatmanın bedeli 9 bin YTL’yi bulabiliyor.

500 evler, Topkapı gibi yerlerde ise bu rakam 500 YTL’ye kadar düşüyor. Mezarı kaplayacak mermer için fiyatlar 200 YTL’den başlayıp 10,000 YTL’ye kadar ulaşırken, hoca tutmak için gözden çıkarılması gereken para ise 20 ile 500 YTL arasında değişiyor. Son zamanlarda İstanbul’da mezar doluluk oranlarının artmasıyla popüler hale gelen çift katlı mezarlar ise bin 500 YTL’den başlıyor.

gazeteport



Bu haber 501 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,144 µs