En Sıcak Konular

Güney Afrika şarkıları öksüz kaldı!

10 Kasım 2008 11:38 tsi
Güney Afrika’nın ırkçılık karşıtı söylemleriyle tanınan,'Mama Afrika' lakaplı şarkıcısı Miriam Makeba; İtalya’da verdiği konser sonrası hayatını kaybetti.

Güney Afrika’nın ırkçılık karşıtı söylemleriyle tanınan, uluslararası sembolü haline gelmiş, ‘Anne Afrika’ lakaplı şarkıcısı Miriam Makeba; Kuzey İtalya’da da verdiği konser sonrası, Pazartesi erken saatlerde hayatını kaybetti. Miriam Makeba öldüğünde 76 aşındaydı.

Pineta Grande Kliniği acil servis yetkililerince yapılan açıklamada sanatçının kliniğe geldikten hemen sonra hayatını kaybettiği açıklandı. İtalya Haber Ajansı ANSA’nın haberine göre Makeba’nın konser sonunda bir kalp krizi geçirmiş olabileceğini buna da 'Naples Arazi Mafyası'nın tehditlerinin neden olduğunu iddia etti.

Makeba 1959 yılında Güney Afrika’dan kovulduğunda ‘Mama Afrika’ ve 'Afrika Müziğinin İmparatoriçesi’ olarak anılıyordu. 1960 yılında annesinin cenaze törenine katılmak için Güney Afrika’ya dönmeye niyetlendiğinde pasaportu iptal edilmiş yurda girişine izin verilmemişti.

Makeba, 31 yıllık sürgün hayatında ABD, Fransa, Gine, Belçika gibi ülkelerde bulunmuş son olarak 1990 yılında Güney Afrika’nın Johannesburg kentinden aldığı duygusal davet ile ülkesine dönmüştü. O yılların Güney Afrika'sı Başkan F.W. de Klerk’in ülkede reformlar yaptığı döneme rastgelmektedir.

Güney afrikaya döndüğünde bir açıklama yapan Makeba; ‘Evime neden dönemediğimi bir türlü anlayamıyorum. Ben hiçbir suç işlemedim’

Makeba, BM’nin 1976 izlediği ırkçılık siyaseti veya ırksal ayrım duyurumundan önce bir açıklama yapmış, bu açıklama sonrasında  Kuzey Afrika Devleti, 1989 yılına kadar, Makeba'nın şarkılarının TV ve radyolarda çalınmasını yasaklamıştı.

Makeba’nın, Amerika’da kariyer yapmasına Şovmen Steve Allen’in  büyük katkısı olmuştu. 1960’larda Makeba şarkıcı Harry Belafonte ile sürekli turnelere çıkmıştı. Makeba 1987’de de Paul Simon’un ‘Graceland’ isimli turnesine de katılmıştı. Makeba’nın yaptığı birkaç evlilik içerisinde siyasetçi Stokely Carmichael yaptığı evlilik de vardı.

New York Times/Haber 7

 



Bu haber 717 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,992 µs