En Sıcak Konular

Aleviler oyuna gelmedi!

10 Kasım 2008 09:17 tsi
Aleviler oyuna gelmedi! Alevi-Bektaşi Federasyonu adı altında bir araya gelen grupların Ankara'da düzenlediği miting olaysız geçti.

 'Ayrımcılığa Karşı Eşit Yurttaşlık Hakkı' adıyla düzenlenen toplantıya katılmak için çeşitli illerden gelen kalabalık, Ankara Garı önünde toplandı.  
 
"Zorunlu din dersi kaldırılsın", "Cemevleri ibadethanedir", "Madımak müze olacak" yazılı dövizlerle Sıhhiye Meydanı'na yürüyen grup, hükümet ve alana gelmeyen Alevi dernekleri aleyhine slogan attı. CHP ve bazı sol partilerin desteklediği mitingde DTP milletvekilleri de hazır bulundu. DTP'li vekiller ile platform görevlileri arasında 'yer' tartışması yaşandı. DTP'liler 'kalabalık olduğu gerekçesiyle' platformdan indirilmek istenirken Sırrı Sakık, "Bizi siz çağırdınız. CHP'liler niye platformda?" diye tepki gösterdi. Provokasyon endişesi yaşanan mitingde korkulan olmazken, konuşmacılar Alevilerin sorun- larının yeni bir anayasa ile çözülebileceğine vurgu yaptı.

Alevi Bektaşi Federasyonu öncülüğünde yapılan miting, sabah saatlerinde vatandaşların Hipodrom'da toplanmasıyla başladı. Katılımcılar buradan Sıhhiye Meydanı'na yürüdü. Çeşitli sol örgütlerin boy gösterdiği yürüyüşte, yol boyunca sloganlar atıldı. Tören alanına giren gruplar, CHP otobüsünden tek tek anons edildi. CHP'li Çankaya Belediyesi de miting alanını belediye amblemleriyle süsledi. Mitingde CHP'nin yanı sıra DTP, ÖDP, EMEP ve SDP de parti flamalarıyla gövde gösterisi yaptı. CHP'den Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat ile Sivas Milletvekili Malik Ejder Arvas, DTP'den Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna ile Muş Milletvekili Sırrı Sakık, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras ve DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız da mitingde hazır bulundu. Alandaki kalabalık, platform tarafından yönlendirilerek hükümet ve mitinge katılmayan Alevi kuruluşlar aleyhine sık sık slogan attı. Özellikle 'provokasyon' endişesiyle mitinge karşı çıkan Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan'a yönelik hakaret içerikli sloganlar dikkat çekti. Mitingde, 'mecburi din derslerinin ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılması, cemevlerinin ibadethane sayılması, Madımak Oteli'nin müze yapılması' talepleri sıralandı. Ancak bu taleplerin yerine getirilmesi için Anayasa'nın değişmesi gerektiğine dikkat çekildi. Alevilerin 'özgürlükçü bir anayasa' isteğini belirten Alevi Bektaşi Federasyonları Başkanı Ali Balkız, mevcut Anayasa'da kişi hak ve özgürlükleri konusunda çelişkili maddeler olduğunu belirtti. Balkız, "Dipçik zoruyla Anayasa hazırlanırsa 'bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu' denir. Bu Anayasa'yı birilerinin yaptığı gibi fırlatmıyoruz; ama Meclis'e iade ediyoruz." dedi. Konuşmasında AK Parti'nin Alevi açılımını 'ucube' olarak nitelendiren Balkız, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın cemevlerine 'cümbüş evi' dediğini savundu ve bu ifadenin Alevilere saygısızlık olduğunu kaydetti. Mitingde konuşan Alevi Kültür Derneği Başkanı Tekin Özdil, milletin parasının silaha ve imam maaşlarına gittiğini savunurken Alevi dedelerinden Velayettin Ulusoy ise Alevilerin taleplerinin çok masumca olduğunu belirtti. Konuşmaların ardından Arif Sağ, Edip Akbayram, Yavuz Bingöl ve Ferhat Tunç gibi isimler alandaki kalabalığı türküleri ile coşturdu.

Bakan Yazıcıoğlu:Sıkıntılarını önemsiyoruz

Devlet Bakanı Mustafa Said Yazıcıoğlu, "Alevi vatandaşların birtakım sıkıntıları vardır. Biz onları önemsiyoruz." dedi. AK Parti Kadirli İlçe Kongresi'ne katılmak üzere geldiği Osmaniye'de basın mensuplarının sorularını cevaplayan Yazıcıoğlu, bir gazetecinin "Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan Alevi köylerindeki camilerin kapatılması, okullarda din derslerinin kaldırılması gibi taleplerinin bulunduğu" yönündeki soru üzerine, "Bu tür uç fikirlere biz itibar etmiyoruz." diye konuştu. Yazıcıoğlu, Alevi vatandaşlarla da sürekli diyalog içinde olduklarını belirterek, şöyle devam etti: "Alevi vatandaşların birtakım sıkıntıları vardır. Onları önemsiyoruz ve diyalog halindeyiz. Alevi ve Sünni vatandaşlar arasındaki müşterek noktalar çok fazladır. Allah ve Peygamber inancında Ehl-i Beyt sevgisinde hiçbir farklılık yoktur. Bir kısım çevreler, farklı bir kısım sivri unsurları ön plana çıkararak politika güdüyorlar. Bu, ülkenin menfaatine değildir. Biz her inanç grubuna mensup vatandaşlarımızın, kendi inanç sistemleri içinde rahat ve huzur içinde yaşamalarını arzu ediyoruz." Osmaniye, aa

Aleviler, Ankara'ya 'Allah' demeye geldi

İlk kez 'Alevi' adıyla düzenlenen ve organizatörlerin doğası, meşrebi ve menşei gereği çok ses getiren Sıhhiye'deki buluşması, konuşmacıların iddiasına göre '25 milyon Alevi'yi' temsil ediyordu; ama alanda 25 bin kişi ancak vardı. Miting, beklenenin altında bir kalabalığı çekmesinin yanında, Alevi-Bektaşi dünyasının bölünmüşlüğünü ve çeşitli ideolojilerin bu inanç içindeki etkisini de gözler önüne serdi.

Birkaç gün önceden, miting organizatörlerinin bağlantı ve söylemlerine bakılarak bir provokasyon beklentisi içine girilmişti, ancak sağduyulu Alevi vatandaşlar oyuna gelmedi. Miting şölen havasında geçti. Alevi-Bektaşi camiasında, 'yol'a en aykırı duruş ve anlayış içinde bulunduğu ve 'tabansız' olduğu söylenegelen Alevi Bektaşi Federasyonu'nun (ABF) mitingine katılanların çoğu, ünlü sanatçıları dinlemeye geldiğini gizlemiyordu.

ABF'nin, Alevilik inancına aykırı ideolojik duruşu nedeniyle Alevi kitlenin büyük kesimini öteden beri karşısına aldığı bir vakıayken, mitinge onların bile beklediğinin üstünde insanın gelmesi ilk dikkat çeken husustu. Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı Fevzi Gümüş, Alevi Kültür Dernekleri Başkanı Tekin Özdil ve ABF Başkanı Ali Balkız'ın gerilimi arttırıcı konuşmalarının arasına giren sunucuların, kalabalığa 'kanlı, intikamlı' sloganlar attırması da sağduyulu Alevi vatandaşların miting havasını bozmadı. Zira, sanatçılar sahne alıp türkü söylemeye başladığında tam anlamıyla coşan kalabalık, Ankara'ya hangi amaçla geldiğini de belli etmiş oldu. Mitinge katılması sürpriz olarak nitelenen Hacı Bektaş Postnişini Veliyeddin Ulusoy'un Allah'ın adını sıkça andığı konuşmasını Alevilerin canhıraş alkışlaması, şarkıların 'Allah, Hak, Muhammet, Ali' kısımlarına daha gür sesle katılmaları meydandakilerin büyük çoğunluğunun 'Allah'lı, Muhammet'li, Ali'li' Aleviliği benimsediğinin de işaretiydi. Bilindiği gibi ABF ve onun Avrupa'da organik ilişki içinde bulunduğu Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu çevresi, Aleviliğin İslam'dan ayrı bir inanç sistemi olduğunu savunuyor.
 
zaman



Bu haber 306 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,054 µs