En Sıcak Konular

Hak-İş'ten Türk-İş'e Ergenekon suçlaması

9 Kasım 2008 22:51 tsi
Türk-İş ile Hak-İş"in Çay-Kur"da başlayan kavgası alevlendi. Türk-İş"in iddialarını cevaplayan Hak-İş Başkanı Uslu, Kumlu'ya "Gücünü darbelerden alıyorsun. Önce Ergenekon"la ilgili iddiaları açıkla" diye seslendi.

Türk-İŞ"E bağlı Tek Gıda-İş"in yetkili olduğu Çay-Kur"da işçilerin yarısından fazlasının Hak-İş"e bağlı Öz Gıda-İş"e geçmesi üzerine iki sendika arasında başlayan örgütlenme kavgası büyüyor. İki sendikanın hem ILO"ya hem yargıya kadar taşınan kavgasında Türk-İş Başkanı Kumlu, işveren ve iktidar işbirliğiyle işçilere zorlama yapıldığını ileri sürerken, Hak-İş Başkanı Salim Uslu ise Türk-İş"in gücünü darbelerden aldığını belirterek Kumlu"ya "Önce Ergenekon örgütü ile bağlantı iddialarını araştır" diye seslendi. Uslu "Türk-İş içinde 1 Mayıs"ta başlayan bir hesaplaşma var. Bu hesaplaşmanın Hak-İş"ten yapılması doğru değil. O kavga devam ediyor. Yanlış buluyorum. Türk-İş"e bağlı sendikalar arasında rekabet var. Birbirlerinin yetki barajlarına itiraz ediyorlar" dedi. Uslu "Konfedarasyonlar arasında yarış olması doğal. Çay"da Hak-İş girdi, MKE"ye de Türk Metal girdi. Biz hükümet baskı yaptı diyor muyuz? Hükümetin Çay-Kur"da gücü yetiyor da MKE"de yetmiyor mu?" diye sordu.

DARBELER TÜRK-İŞ'İ KORUDU

USLU "DİSK, Hak-İş darbelerde kapatılmıştır. Türk-İş ise gücünü darbelere borçludur. Türk-İş"in üye sayısı bizden fazla değildir. İşyeri barajı, noter şartı hep Türk-İş"i korumaya dönüktür. Darbeler ve darbe hükümetleri Türk-İş"i korumak için yasa çıkarmıştır" dedi. Uslu, Türk-İş"e bağlı olan Metal-İş"in Ergenekon ile bağlantısı iddialarına da gönderme yaparak "Türk-İş"e bağlı sendikalarla ilgili Ergenekon gibi, at yarışlarında para kaybedenlere dair olaylar ortaya çıkıyor. Türk-İş"ten açıklama yok" dedi. Türk-İş bildirisinde sık sık geçen "o gün geldiğinde" ifadesini anlayamadığını belirten Uslu, "O günden kastettikleri, Ergenekon sopası mı? Askeri darbeler mi?" dedi.

Türk-İş, Çay-Kur"la ortak kutu üretim şirketi kurmuş

Hak-İŞ Başkanı Salim Uslu, "Türk-İş"in, "Çay özelleştirilecek, Hak-İş bunun için buraya giriyor" iddiasında olduğunu belirterek, bu iddianın altında Tek Gıda-İş"in Çay-Kur"la özel şirket kurmasının yattığını savundu. Dün bir basın toplantısı yapan Uslu, kurulan şirketin adının "Çaysan Doğu Karadeniz Çay Entegre Sanayi A.Ş" olduğunu belirterek, şirketin sermaye yapısına göre Tek Gıda-İş"in hissesinin ise yüzde 51.238 olduğunu kaydetti. Uslu "Yetkili oldukları işletmeyle meğer özel şirket kurmuşlar bunlar. Bir sendikanın, yetkili olduğu iş yeriyle ortak şirket kurup, büyük patronun kendisinin olduğu ve sonra da yetkili olduğu iş yerine çay kutusu sattığı görülmüş şey mi? En azından ayıp, ahlaki değil" diye konuştu. Tek Gıda-İş"in, "Yarın Çay-Kur özelleştirilirse ben sahip olacağım" diye gizli bir hesap içerisinde olduğunu iddia eden Hak-İş Başkanı Salim Uslu, Sendikalar Kanunu"na göre sendikaların ticaret yapma yasağı bulunduğunu kaydetti.

Türkel: Şirket var ama kár için değil

Tek Gıda-İş Başkanı Mustafa Türkel, Çay-Kur"la ortak şirket kurduklarını doğruladı. Mustafa Türkel, "Çay-Kur"a 40 yıldır kutu yapan bir şirketimiz var. Özel İdare, Çay-Kur ve Tek Gıda-İş"in ortaklığıyla yapılmıştır. Kár amaçlı değil, istihdam yapılmaya yöneliktir" dedi.

Uslu: İspatla istifa edeyim

Tek Gıda-İş Başkanı ve Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel Çalışma Bakanlığı"ndaki yetkinin verildiği yerde Salim Uslu"nun kayınbiraderinin olduğunu iddia etmişti. Uslu, star"a yaptığı açıklamada "Eğer kayınbiraderim olduğunu ispatlarsa istifa edeceğim. İspatlayamazsa kendisi istifa etsin. Öyle bir adam yok. Kayınbiraderim değil. Bunlar Mustafa Türkel"in cahilliğini ortaya koyuyor" dedi.

Çelik: Eşit mesafedeyiz

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, yapılan eleştiri ve suçlamaların yersiz olduğunu belirterek, toplu sözleşme konusunda yetkinin Hak-İş"e bağlı Öz Gıda-İş"e geçtiğini açıkladı. Çelik "İşveren bize işçilerin hangi sendikaya bağlı olduğunu bildiriyor. Biz de buna göre işlem yapıyoruz. Herhangi bir sendikayı korumamız gibi bir durum asla olamaz. Her sendikaya eşit mesafedeyiz" dedi. Çelik, şunları söyledi: "Bu eleştiriler çok ucuz bir yaklaşım. Konu şimdi yargıya gidecek. Yargıya herkes saygılı olmak durumunda."

star



Bu haber 784 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,819 µs