En Sıcak Konular

Rusya'da nükleer kaza

9 Kasım 2008 20:40 tsi
Rusya'da nükleer kaza Rusya’da bir nükleer denizaltında meydana gelen teknik arıza sonucu en az 20 kişi hayatını kaybetti.

Japon denizindeki deneme seferinde teknik bir hata sonucu yangın söndürme sisteminin çalıştığını ve alevleri söndürmek için püskürtülen gazın, denizaltının o bölümünde bulunanların zehirlenmesine neden olduğunu belirtti. 

Deneme seferi sırasında 208 kişinin bulunduğu Rus nükleer denizaltısının yangın söndürme sisteminde çıkan arıza, hem mürettebatın hem de liman görevlilerinin ölümüne neden oldu.

Yerel gazetelerdeki habere göre, Rus Pasifik donanması sözcüsü Igor Dygalo, denizaltının hasar görmediğini ve nükleer sızıntı oluşmadığını açıkladı. Rusya’da 2000 yılının ağustos ayında meydana gelen nükleer denizaltı kazasında ise 118 kişi hayatını kaybetmişti.

Rusya’nın doğusundaki Amur askeri tersanelerinde inşa edilen denizaltının, Japon denizindeki deneme seferinde teknik bir hata sonucu yangın söndürme sisteminin çalıştığını ve alevleri söndürmek için püskürtülen gazın, denizaltının o bölümünde bulunanların zehirlenmesine neden olduğunu belirtti.

Teknik hatanın deneme seferini yapmakta olan tersane personelinden kaynaklandığını ve bunun bir bilgisayar programı ya da işletim sistemi hatası olabileceğini kaydeden askeri uzman, teknik hata sonucu yangın söndürme sisteminin en az bir veya iki bölmede devreye girdiğini, ardından komşu bölmelerin havalandırılarak zehirli gazdan arındırıldığını anlattı.

Kaza sırasında gazdan çeşitli derecelerde zehirlenen 21 kişi denizaltıya eşlik eden gemiye alındı. Kazanın ardından herhangi bir hasar oluşmadığı belirtilen denizaltı ve eşlikçi savaş gemisi üslerine döndü.

81’i asker ve askeri tersane çalışanı 208 kişinin bulunduğu açıklanan denizaltının, NATO’nun Shuka-B veya Akula sınıfına benzer Nerpa sınıfı K 152 tipi bir taarruz denizaltısı olduğu belirtildi.

Torpil sistemleriyle mücehhez 73 kişilik mürettebatı bulunan denizaltının azami hızının 30 deniz mili olduğu 100 gün boyunca denizde kalabildiği ve 600 metre derine dalabildiği kaydedildi.

aa



Bu haber 488 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,861 µs