En Sıcak Konular

Tarık Akan Ergenekon'dan nasıl 'yırttı'?

9 Kasım 2008 16:14 tsi
Tarık Akan Ergenekon'dan nasıl 'yırttı'? Sinema oyuncusu Tarık Akan, bugün Ergenekon sanıklarından biri olabilirmiş. "Yırttım ben" diyen Akan'ın Ergenekon'la ne işi olabilir ki? İşte cevabı...

3. Uluslararası Altın Kaz Film Festivali kapsamında Kars Sanat Merkezi'nde söyleşi yapan ünlü sinema oyuncusu Tarık Akan, Ergenekon'u rezalet olarak yorumlayarak, "Yırttım ben, Ergenekon'dan sıyırdım. Açık ve net olarak söylüyorum Ergenekon'dan içeride olan birçok Ankaralı generaller veya başka isimler 40 defa Ankara'ya çağırdılar toplantıya. Benim her defasında işim çıktı gidemedim. Bir tanesine katılmış olsaydım bende şuanda içerdeydim" diye konuştu.

Ankara Sinema Derneği'nin Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Kars Belediyesi'nin katkılarıyla düzenlediği '14. Gezici Festival' kapsamındaki 3. Uluslararası Altın Kaz Film Festivali'nde ünlü sinema oyuncusu Tarık Akan bir söyleşi yaptı. Ankara Sinema Derneği Başkanı Ahmet Boyacıoğlu'nun da hazır bulunduğu Kars Sanat Merkezi'ndeki söyleşiye çok sayıda katılım oldu.

Sinemacılık hayatının dünü ve bugünü ile Kars'ta gerçekleştirilecek projelerle ilgili düşüncelerine dile getiren Tarık Akan, mesleğin zor taraflarına da değindi ve "Yönetmenler ve senaristlerin işleri benden daha da zor. Onlar daha fazla tehlikeyle içli-dışlılar. Onlar daha fazla kendilerinden çok şey kaybederler. Onların dünyadaki yaşam oranları bizden daha kısadır. Ya tansiyondan ya da kanserden ölürler. Ya da hapislere düşerler ve orada zaten bir taraflarını bırakmadan çıkamazlar. Ama neticede başarmak ve yapmaktır mühim olan. Bunu yapıyoruz ve yapacağız da. Ben bu işin maddi boyutlarından bahsetmiyorum. Sinema yeri geldiğinde parasızda yapılır. Parasız yapılınca da benim düşündüğüm tarzda yapılır. Benim düşündüğüm tarzda yapılınca da bin tane sorguları da göze almak lazım" dedi.

Ankara Sinema Derneği Başkanı Ahmet Boyacıoğlu'nun, bazı sanatçıların önemli duruşunun olduğunu bunun en güzel örneklerinden birinin de Tarık Akan olduğunu ifade ederek, "Ergenekon'da galiba sana bir şey olmadı" demesi üzerine Tarık Akan şunları söyledi:

"Yırttım ben, Ergenekon'dan sıyırdım. Açık ve net olarak söylüyorum Ergenekon'dan içeride olan birçok Ankaralı generaller veya başka isimler 40 defa Ankara'ya çağırdılar toplantıya benim her defasında işim çıktı gidemedim. Bir tanesine katılmış olsaydım bende şuanda içerdeydim. Ama çok açık ve netti telefonlarla konuşulan şeylerdi. Cumhuriyet mitinglerini daha doğru, daha sistemli Türkiye'nin bütün şehirlerine taşıyarak yapılan bir örgütlenmeydi. Bu örgütlenmenin içinde beni de istiyorlardı bende zaten seve seve olacaktım bu örgütlenmenin içerisinde. Çünkü bu bir politik örgütlenme değildi. Bu ülkeyi bir araya toplamaya çalışan irticaya ve şeriata karşı olan bir yapıydı. Atatürkçü olan ve laik olan herkes bu toplumun içerisine girmişti ve girecekti de. Ama o kesimi olduğu gibi Ergenekon diye içeri aldılar hareket durdu. Ama duracak mı bilmiyorum? Ben o toplantılara katılamadığım için yırttım. Bu Ergenekon denilen karma karışık, başı sonu belli olmayan, faşist dönemlerdeki mahkemelerin eşdeğer aynısı olan bir davanın nesini doğru bulacaksınız Allah aşkına. Tutulacak hiçbir tarafı yok ki onun. Ama bunları da burada konuşmanın suç olduğunu sanıyorum. Bu kadarla keseyim ben bunu. Bunu tüm Türk halkı da biliyor. Birazcık aydın olan insanlar çok daha fazlasını biliyor. Bu bir rezalettir sonunu göreceğiz eğer biz yaşayıp görebilirsek tabi"

Tarık Akan daha sonra Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'la aralarındaki soğukluğun nedeninin sorulması üzerine, "Benim Kültür Bakanlığında bir projem oldu. O zaman Kültür Bakanı başka birisiydi (Atilla Kaç). Sonra bu (Ertuğrul Günay) Kültür Bakanı olunca beni aradı. 'Tarıkçığım nasılsın' dedi. 'İyiyim Ertuğrul' dedim. Sonra bana, 'Ne istiyorsan bakanlığımız yapacak. Sonra sana haksızlık yapılmış. Ben sana her şeyi yapacağım' diye konuştu.

Sonra ben de, 'Sen nasıl oldu da CHP'den AKP'ye transfer oldun. Davadaşız senle. Yargılanmış insanlarız" dedim. Sonra telefonu kapattık. Bir gazeteci beni aradı ve Ertuğrul beyin beni aradığını söyledi. Nereden duyduğunu sordum. O da bizden ayrı 10 kişiyi daha aradığını kendisinin de onlardan duyduğunu söyledi. Bende ona 'Ben dönmüş adamla fazla bir şey konuşmam' deyince manşet olduk. Ne bu iktidarla ne de bu iktidarın adamlarıyla işim olmaz" diye konuştu.

iha



Bu haber 1,002 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,252 µs