En Sıcak Konular

Koyu kırmızı ve mor hafızayı koruyor

9 Kasım 2008 12:51 tsi
Koyu kırmızı ve mor hafızayı koruyor Zihninizi Alzheimer riskine karşı korumak istiyorsanız, mor renkli çilek ve frambuaz gibi meyveleri bol bol tüketin. Böylece dün gece ne yediğinizi hiç unutmazsınız!..

Zihninizi Alzheimer riskine karşı korumak istiyorsanız, mor renkli çilek ve frambuaz gibi meyveleri bol bol tüketin. Böylece dün gece ne yediğinizi hiç unutmazsınız!..

Akşam yemeğinde ne yediğinizi hatırlamıyorsanız, karanlık şeyler yakın geleceğinizde sizi bekliyor olabilir... Siyah kuş üzümü ve boysenberry (Böğürtlen ile ahududunun birleşmesinden doğan bir meyve) ise ilk 'American Idol'ün kim olduğunu ve bu sabah vitaminlerinizi alıp almadığınızı hatırlamanıza yardımcı olur. Bu besinlerden elde edilen takviyelerin her ikisi de Alzheimer'ın (Tabii kanser ve yaşlanmanın da...) gelişmesine yardımcı olan oxdative stres ve DNA'nın hasar görmesiyle savaşır. Ayrıca, vücudunuzun zaten sahip olduğu ve yiyeceklerden aldığınız antioksidanların sizin için yararlı olup olmayacağını belirleyen üç antioksidanı da artırır...

HEPSİ ANTİOKSİDAN ZENGİNİ
Siyah kuş üzümleri küçük, sulu, koyu mor renkte meyvelerdir. C vitamini açısından zengindirler ve keskin ama tatlı bir lezzetleri vardır. Boysenberry ise genetik olarak siyah kuş üzümlerine çok benzer. Her ikisini de özel kılan, hastalıklara karşı savaşan güçlü 'anthocyanin' antioksidanları açısından zengin olmalarıdır. Anthocyanin açısından zengin olan meyveler genellikle koyu kırmızı ya da mor renkte olurlar. Aslında en önemlileri; Kuzey Amerika'ya ait bir meyve ağacının meyvesi olan 'chokeberry' ve 'elderberry' (mürver ağacı) meyvesidir. Bu meyvelerle hiç karşılaşmadığınıza eminiz çünkü her ikisi de çiğ olarak yenemez. Ama 'süper yiyecek' statülerine sahip olan bu meyvelerin isimlerine, hazır meyve sularının reklamlarında veya meyve suyu, reçel, ekmek gibi 'sağlıklı besinler' diye satılan ürünlerde rastlayabilirsiniz. Alzheimer riskini azaltmak için 'anthocyanin'ler üzerine yapılan çalışmalar henüz başlangıç aşamasında. Ama hiç şüphe yok ki; koyu kırmızı ve mor meyveler, (Özellikle de bu yazıda belirttiklerimiz) bu hastalığa yakalanma riskini azaltmak isteyenler için akıllı seçimler olacaktır. Koyu rengin iyi olduğunu unutmayın... Bu çilek ve frambuaz gibi meyveler için geçerlidir. Eğer bu 'koyu kırmızı ve mor' meyvelerden henüz yeterince almadıysanız, size BİZ hatırlatalım: İlk 'American Idol' Kelly Clarkson'dı!

'Light' gıdalar şişmanlatır mı?

Jean'inizin düğmesini kapatabilmek için karnınızı içine çekmenizin nedeni ne mi?

Diyet (light) yiyecekler!
Son araştırmalar, bir cips paketini açıp tamamını yediğinizde olacaklar hakkındaki şüphenizi doğruladı! İnsanlar düşük yağ oranına sahip yiyeceklerden ne kadar yemeleri gerektiğini tam olarak hesaplayamıyor, sonucunda da tam yağlı bir besinden alacakları kaloriden yüzde 50 daha fazla kalori alıyorlar. Ama siz aşağıdaki dört basit ipucuyla sağlığınızı koruma gücüne sahipsiniz:

* Kalorileri karşılaştırın:
Eğer hoşunuza gidiyorsa ve kalorisi de daha azsa, düşük yağ oranlı olan ürünü seçin. Ama kalorisi daha az değilse, tam yağlı olan ürün sizi daha çok memnun edebilir.

* İçeriğini iyice inceleyin:
Az yağlı ürünün ilk dört içeriğinde, beyaz veya zenginleştirilmiş un, şeker veya şeker şurubu kullanılmış mı? Eğer öyleyse, tam tahıl unundan yapılmış bir başka düşük yağlı ürünü seçin. 4 gramdan fazla şeker içeren her şeyi pas geçin.

* Midenizin tepkisine kulak verin.
Tam yağlı ürünü yedikten sonra kendinizi rahat hissediyorsanız, birinci kuralı hatırlayıp keyfini çıkarın.

* Veya ilk üç basamağı geçin ve onların yerine 'gerçek' besinler yiyin.
Bol bol sebze, meyve tüketin ve onları fazla yemekten endişe etmeyin.

Lifli besinlerle 'güçlü' kalpler!

Söz konusu lif olduğunda, ekmek kutusundan başka bir şey düşünün. Tam tahıl ekmeğinin çok yararlı olduğu doğru ama meyve, sebze, fındık, fıstık gibi diğer besinlerden ne kadar lif alırsanız, kalbiniz için o kadar iyi olur.

NELER YEMELİ?
* Meyve yiyerek belinizi inceltin.
Meyveseverler, düşük kan basıncının yanı sıra daha küçük bir bele ve bel-basen oranına sahip olur.

* Yüksek lif oranlı tahıllar yiyin, daha zayıf olun.
Bu, daha az bel yağı ve küçük bellerin yanı sıra daha sağlıklı kan basıncı ve homostein oranıyla ilişkilidir. (Bu kalp kriziyle sonuçlanabilen damarlardaki çatlak ve iltihaplanmalara neden olan istenmeyen bir durumdur.)

* Sebze yiyin ve kan basıncınızı düşürün.
Lifleri, genellikle, yedikleri sebzelerden alan insanlar, kan basıncının düşmesini de sağlar.

* Fındık, fıstık, kurutulmuş meyve yiyerek yukarıdakileri ve daha fazlasını elde edin.
Bu yiyecekler bel-basen dengesini sağlamanıza, kan şekeri değerlerinizi düzeltmenize yardımcı olur.

Günde 25 gram lif almak yeterli oluyor

Kalbi koruyan değerler, her gün alacağınız 25 gramlık lifini çinde vardır ama siz her grup besinden yiyin ve önünüzde çok lezzetlibir gün olsun. Lifli besinleri daha çekici hale getirmek için içlerine şunları da ekleyin:
* Ahududu: Her kap içinyaklaşık 8 gram
* Kuru üzüm: Servis başına6 gram
* Şeftali: 3 gram
* Brokoli: Yarım kaba 3 gram
* Ceviz: 12 adet
* Ayçekirdeğitohumu: 30 gram lifiçin 2 gram (Küçükbir avuç dolusu)

Prof. Dr. Mehmet Öz / Günaydın



Bu haber 418 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,652 µs