şimdi kaktüs zamanı... | " /> şimdi kaktüs zamanı... | "/>

En Sıcak Konular

Ömürlük bitkilerin mevsimi geldi, şimdi kaktüs zamanı...

9 Kasım 2008 11:53 tsi
Ömürlük bitkilerin mevsimi geldi, şimdi kaktüs zamanı... 
Kaktüsleri, ıssız çöllerde yahut da bir red kit filmi karesinde düşünüyorsak yanılıyoruz. Bu çiçek, artık her yerde ve her zaman karşımıza çıkıyor...

İçinde tuttuğu suyla uzun süre susuz yaşayabilen bir çiçektir kaktüs. Ve uyuyan bir çiçek... Evet kaktüsler yaz uykusuna yatıyor. Kışın sulanması gereken ve bu sırada su depolayan kaktüsler, yaz başında uyumaya başlıyor ve uzun süre susuz kalabiliyor. 
 
Kaktüsleri, ıssız çöllerde yahut da bir red kit filmi karesinde düşünüyorsak yanılıyoruz. Bu çiçek, artık her yerde ve her zaman karşımıza çıkıyor. Çiçeklendiği için kaktüs sanmadığımız birçok bitki, özünde kaktüsgillerden geliyor ve özel bakıma ihtiyaç duyuyor.

Kaktüs, hep nazsız çiçek gibi gelebilir size. Evin bir köşesine koyup, onu kendi haline bırakmanın en iyisi olduğunu sanabilirsiniz. Oysa kaktüs, özen isteyen bir çiçek. O özeni göstermezseniz, evin bir köşesinde unutup gittiğiniz kaktüsünüz, yavaş yavaş buruşmaya, büzülüp kendi köşesinde ölmeye mahkûm oluyor. Bakarsanız hiçbir şey değişmez mi sanıyorsunuz? Öyle çok şey değişebilir ki... Bir sabah çiçek açmış bir kaktüsle bile uyanabilirsiniz.

Kaktüsler, içlerinde tuttukları suyla uzun zaman susuz yaşamayı başarabilirler. Ama bu demek değil ki hiç su istemezler. Kaktüslerin de belli bir uyuma dönemleri vardır ve o dönemde hiç su istemedikleri doğrudur. Yani yaz kaktüsler için uyku mevsimi. Kış uykusuna yatan sair canlılara inat, kaktüsler yaz uykusuna yatıyor. Kış aylarında su isteyen kaktüsler, yaz başında uyumaya başlıyor.

Bu aralar yapı marketler, çiçek pazarları, Mısır Çarşısı kaktüsten geçilmiyor. Küçücük saksılar içinde envai çeşit kaktüslerin güzelliğinden etkilenenler bu çiçeklerden üçer beşer ediniyor. Bir süre bir köşede bırakılan kaktüsler, bir süre sonra ölüyor. Oysa kaktüsler yavrulayabilme özelliğine sahip. Bir kaktüse iyi bakarsanız, aldığınızda küçücük olan bitkiniz üç beş yıl sonra kocaman olabilir. Hatta çok uzun yıllar onunla birlikte yaşayabilirsiniz. Ama öncelikle onlara mevsimlik çiçek muamelesi yapmamayı öğrenmeniz gerekiyor.

Kaktüsler, yer değişikliği sevmiyor, her toprakta büyümüyor. Onları güneş ışığı alan bir yerde büyütmeniz gerekli. Havanın güzel olduğu dönemlerde balkona çıkarmak da keyiflerine keyif katar. Önemli olan, rüzgarlı ve nemli bir ortamda kalmaması.

İkinci önemli nokta da kaktüslerinizi daha büyük saksılara yerleştirme işlemi. Bunun için özel olarak funda toprağı almanız gerekiyor. Funda toprağı ile doldurduğunuz ilkinden çok büyük olmayan yeni saksınıza ektiğiniz kaktüsünüzü artık bir yıl unutabilirsiniz. Büyümedikçe saksı değiştirmeyi sevmiyor kaktüs.

Sulamaya gelince; yukarıdan bitkiye değdirmeden sulamanız gerek. Yarım çay bardağı su yetiyor bir kaktüse. Kaktüs seçiminde dikkat etmeniz gereken şey şu; rengarenk çiçekli kaktüslerin çiçeği gerçek değil. O yüzden "Aaaa ne güzel çiçekli kaktüs" deyip aldanmanın manası yok. Bazı kaktüsler zaten çiçek açıyor. Bunları bulmak için seralardaki satıcılara danışmanız gerekli. Kaktüs bahsi biraz uzun, kalanı haftaya.
 
Ferda Güneş / Zaman Pazar

 

 



Bu haber 1,007 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,800 µs