En Sıcak Konular

Unakıtan: Maliye Bakanı KDV sever

9 Kasım 2008 11:44 tsi
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Suriye'nin başkenti Şam'da düzenlenen "Katma Değer Uygulamaları ve Tecrübeleri" konulu konferansa katıldı.

Konferansa katılmak üzere dün Şam'a gelen Unakıtan'a eşi Ahsen Unakıtan, Maliye Müsteşarı Hasan Basri Aktan, Gelir İdaresi Daire Başkanı Mustafa Erdin, Uzman Orhan Elçi eşlik ediyor. Dün, Suriye Başbakanı Naci Otri ve Suriye Maliye Bakanı Muhammad El Hüseyin'i ziyaret eden Unakıtan, ekonomik, kültürel, ulaşım ve turizm konuları ağırlıklı olarak görüş alış-verişinde bulundu.

Bakan Unakıtan, dün Konferansın açılışında yaptığı konuşmada da, Türkiye'nin KDV sistemini 20 yıldır uyguladığını belirterek, "KDV'yi Maliye Bakanları çok sever. Dostum ve kardeşim Suriye Maliye Bakanı Sayın Hussein paraları toplamaya başlayınca, bu vergiyi çok sevecektir" dedi.

 Türkiye'nin her yıl KDV'den 36 milyar dolar elde ettiğini söyleyen Unakıtan, "Türkiye mali alanda da önemli gelişmeler kaydetti. Devletin gelir ve giderlerini 1 günde çıkaracak bir otomasyon sistemimiz var. Hem tasarruf hem de çabukluk sağlayan sistemler yerleştirdik" ifadesini kullandı.

 Konuşmasında dünyadaki ekonomik krize de değinen Unakıtan, krizin dünya üretiminin 4'te 1'inin gerçekleştiği ABD'de ortaya çıktığını hatırlattı. Krizin ABD'de başlaması nedeniyle boyutlarının da büyüdüğüne dikkati çeken Unakıtan, "Avrupa ve Asya'nın ardından kriz, gelişmekte olan ülkelerde de kendini hissettirdi. Bu krize hazırlıklı giren ülkeler daha az etkilendi. Ama etkilenmeyen yok" diye konuştu.

 Batı ülkeleri ile kredi ilişkileri yoğun olan ve bütçe açığı fazla olan ülkelerin krizden daha fazla etkilendiğini anlatan Unakıtan, bütçesi sağlam, mali disipline riayet eden ülkelerin krizden diğerlerine oranla daha az etkileneceğini kaydetti.

-"SURİYE ŞANSLI BİR ÜLKE"-

Unakıtan cari açığı ve dış borcu az olan ülkelerin maliye bakanlarını şanslı olarak değerlendirdi. Suriye'nin şanslı ve mali bakımdan iyi bir ülke olduğunu belirten Bakan Kemal Unakıtan, "Suriyeli meslektaşım, KDV gibi uygulamaları da hayata geçirmeye çalışıyor. Artık Suriye için karada ölüm yok" diye konuştu.

 Dünyadaki ekonomik sistemin yeniden yapılanacağı söyleyen Unakıtan, şöyle devam etti:

"Umarım, gelişmekte olan ülkeler yerlerini daha iyi korurlar. Bunun için gerekli çalışmaların yapılması gerekiyor. Biz, Türkiye olarak gerekli önlemleri alıyoruz, gelişmeleri takip ediyoruz. Suriye'nin de kalkınması için elimizden geleni yapıyoruz. Ortak projelerimiz var. Türkiye ve Suriye'nin ortak yararına atacağımız adımlarımız var."

 Unakıtan, Suriye'nin ve diğer bölge ülkelerinin kalkınmasının bölge barışına katkıda bulunacağını kaydetti.

 İşlerinin yoğunluğuna rağmen konferans davetini kabul ettiğini hatırlatan Unakıtan, "Türkiye'nin Suriye ile birlikte olduğunu göstermek için geldim" dedi.

 Arap Para Fonu Başkanı Jaseem Al Mannai de konferansın açılışında yaptığı konuşmada, KDV'nin Arap ülkelerinin ekonomik sistemlerinin düzelmesine büyük katkı sağladığını söyledi.

KDV'nin kısa vadede fakir ve dar gelirli kesimler üzerinde olumsuz etkisi olabileceğini belirten Al Mannai, "Ülke ekonomisi ele alındığında ve optimum kullanıldığında ekonomiye ciddi katkıları olabilir" dedi.

Suriye Maliye Bakanı Muhammed El Hüseyin ise konferansın Suriye için büyük önem taşıdığını belirtti. Hüseyin, KDV'nin ülke ekonomilerine büyük katkılar sağladığını hatırlatarak, "KDV, birçok ülkede yerel hasılanın yüzde 10'unu oluşturmaktadır. Dünya ortalaması ise yüzde 5 yani 2,5 milyar dolar" diye konuştu.

Suriye'nin henüz KDV sistemini uygulamadığını kaydeden Hüseyin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Maliye Bakanlığı olarak hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. 2010 yılına kadar bu hazırlıkları tamamlamayı hedefliyoruz. Bu vergi hükümet için çok önemli bir kaynak yaratacak. Asıl sorun vergi kaçakçılığının önlenmesi ama KDV'nin iyi bir şekilde uygulanması halinde maliye, vergi mükellefini takip edebilir. Çeşitli alanlarda da vergi muafiyeti uygulamayı planlıyoruz."

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, konferansta bugün düzenlenecek oturumlardan birine başkanlık yapacak.

aa



Bu haber 548 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,062 µs