Sağduyu çağrısı | " /> Sağduyu çağrısı | "/>

En Sıcak Konular

Sağduyu çağrısı

9 Kasım 2008 09:30 tsi
Sağduyu çağrısı 
DTP'nin sahiplendiği 'Yurttaşlık Hakkı' mitingine Alevi kuruluşlar ve kanaat önderleri tepki gösterdi.

Cem Vakfı Başkanı Doğan, 'Bugün bir Kürt hareketi var. Alevi bayrağı altında destek arıyorlar. Eyleme katılmayın' dedi.


Alevi Bektaşi Federasyonu'nun bugün Ankara'da düzenleyeceği eyleme, Demokratik Toplum Partisi (DTP) sahip çıkarken, Alevi kuruluşlarının büyük çoğunluğu mitinge katılmayacaklarını açıkladı. Alevileri sağduyulu davranmaya çağıran Cem Vakfı Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, 'Bugün bir Kürt hareketi var. Şimdi Alevileri de harekete geçirmeye çalışarak, Alevi bayrağı altında destek arıyorlar' dedi.

DTP EYLEMİ SAHİPLENDİ

Alevi-Bektaşi Federasyonu tarafından düzenlenen ve "Ayrımcılığa Karşı Eşit Yurttaşlık Hakkı" adı verilen eylem bugün saat 13.00'te Sıhhiye Meydanı'nda yapılacak. Aleviler'in taleplerini Ankara'ya iletme gererkçesiyle düzenleyeceği miting DTP etkinliğine dönüştü.

DTP Genel Merkezi tarafından yapılan açıklamada, "Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen bu anlamlı Alevi buluşmasını desteklediğimizi ve yanlarında olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz" denildi. DTP örgütleri. eyleme katılım için teşkilatlarını harekete geçirirken, SHP de eyleme destek vereceğini açıkladı.

DOĞAN: KATILMIYORUZ

Ankara'daki eyleme katılmayacaklarını açıklayan Cem Vakfı Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan ise gerekçelerini şöyle sıraladı: 'Çünkü bu mitingin liderliğine soyunanların Avrupa'dan kaynaklı tipler olduğunu ve Alevilikle ilgisinin olmadıklarını biliyorum. Yani ismi Alevi ama cismen ne Cemevlerine giderler, ne Alevi ritüellerine katılırlar, ne peygamberi tanırlar ne Kuran'ı tanırlar ne de Muhammed'i.' Eylemin arkasındaki güçler konusunda da çekinceleri bulunduğunu belirten Doğan, 'Bugün Türkiye'de bir Kürt hareketi var. Şimdi Alevileri de harekete geçirmeye çalışarak burada bir destek arayışının Alevi bayrağı altında yapılması sağlanmak isteniyor. Ve hiç şüpheniz olmasın, ve oraya Alevi yurttaşların itibar edeceğini, katılacağını zannetmiyorum. 25-30 milyon insandan kaç kişinin katılacağını göreceğiz. Bu katılacak olanlarda genelde Kürt olayını savunanların oluşturacağını sanıyorum' dedi.


DTP'nin oyununa gelmeyin

Anadolu İnanç Önderleri Derneği Başkanı Hıdır Bulut (Hıdır Dede), bazı Alevi Dernekleri'nin bugün Ankara'ya yapacakları yürüyüşle Alevilerin birlik ve beraberliğine derbe vuracaklarını söyledi. Bulut, yürüyüşün Alevi toplumunun sorunlarını çözmeyeceğini ifade ederek, 'Yürüyüşe Alevi Bektaşi Birliği ile Pir Sultan Abdal Dernekleri'ne mensup az sayıda bir topluluk katılıyor. Yürüyüşün amacı Alevilerin sorunlarını çözmek değil, yerel seçimler öncesi bazı kişilerin kendilerini CHP'ye pazarlama yürüyüşüdür' dedi.

Yürüyüşe Alevilerin önemli bir bölümünün tepki gösterdiğini vurgulayan Hıdır Bulut, Alevi cemaatinden DTP başta olmak üzere diğer partilerin oyununa gelmemesini istedi. Bulut şunları söyledi: 'Yapılan yürüyüş Güneydoğu'da AK Parti'yi yıpratma taktiğidir. Ancak, başarılı olamayacaklardır. AK Parti, Alevi toplumu için bir şanstır. Benim izlenimime göre, AK Parti önümüzdeki seçimlerde Aleviler arasındaki oyunu ikiyi katlayacaktır.'


'Art niyetli odak' uyarısı

Dünya Ehl-i Beyt Vakfı Genel Başkanı Fermani Altun, mitingi desteklemediklerini söyledi. Mitingi düzenleyenlerin inancı reddettiğini vurgulayan Altun, "İdeolojik akımların yönlendirmesiyle eylem yapıyorlar. İnşallah herhangi bir provokasyon olmaz" dedi. Altun, "Bu mitingi yapanlar inancı kabul etmiyorlar. Biz bunların Aleviliğine inanmıyoruz. İdeoloji boyutunda birileri bunlardan faydalanmak istiyor. Art niyetli odakların yeni oyunlar peşinde olduğundan endişe ediyoruz. CHP'de 40 yıldan beri Alevileri kullanarak oy topladı' diye konuştu.

yenişafak



Bu haber 369 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,760 µs