'33 asker' itirafı | " /> '33 asker' itirafı | "/>

En Sıcak Konular

Öcalan'dan '33 asker' itirafı

8 Kasım 2008 19:57 tsi
Öcalan'dan '33 asker' itirafı
"Genel af çıkacaktı, PKK'ya Bingöl'de 33 askeri öldürtüp çözümü engellediler" iddiasını Öcalan cezaevinde avukatlarına doğruladı.

Taraf'ta yeralan habere göre PKK lideri Abdullah Öcalan 1993'te 33 silahsız askerin öldürüldüğü Bingöl katliamını İmralı'da görüştüğü avukatlarına doğruladı. Öcalan askerler için verilen yanlış bir istihbaratla yanıltıldıklarını söyledi.

ATEŞKESTE ÖNEMLİ GELİŞMELER OLACAKTI

O sırada ateşkes olduğunu, önemli gelişmeler beklediklerini söyleyen Öcalan "Ben yanlış bilgilendirildim. Eylemi gerçekleştiren Şemdin kullanıldı ama bunun farkında mıydı, değil miydi, bilmiyorum" dedi.

BUNU BANA SORGUDA BİR YETKİLİ ANLATTI

Öcalan İmralı'da sorgusuna katılan üst düzey bir yetkilinin kendisine 33 asker olayını anlattığını söyledi: Nasıl oldu, diye sordum. Bana eğer 33 asker öldürülmeseydi çözüme ilişkin gelişmeler olacaktı, dedi.

BU SORULARIN CEVABI HÂLÂ YOK

1 - O askerler neden hava yoluyla gönderilmedi?

Genelkurmay o sırada dağıtıma ya da tezkereye giden askerlerin intikalinin hava yoluyla sağlanması kesin talimatını vermişti. Ama Bingöl'deki katliamın kurbanları için bu emir uygulanmadı.

2 - PKK'ya "yanlış istihbarat" veren kim ya da kimlerdi?

PKK'ya öldürülen askerler için "Onlar özel eğitimli bir birlik, baskına geliyorlar" denmiş. Bu Ümit Fırat'tan sonra Öcalan tarafından da ima yoluyla doğrulandı. Bu bilgiyi PKK'ya kim verdi?

3 - Öcalan'a 33 asker olayını hangi sorgucusu anlattı?

PKK lideri yakalandığında 33 asker olayını üst düzey bir sorgucunun kendisine anlattığını söylüyor. O sorguya katılanların kimler olduğu belli iken, bu bilginin kaynağı neden sır olarak kaldı?

4 - Demirel 33 asker için neden hâlâ susuyor?

"Katliam günü bakanlar kurulunun Demirel başkanlığında toplanıp genel af kararı alacağı ama aynı gün katliam haberi geldiği" iddiası haftalardır ortada. Demirel'in hiç mi sözü yok?

33 er derin komplo kurbanı

Türkiye'nin yakın tarihindeki en kanlı olaylardan biri olan 33 silahsız erin 1993'de PKK tarafından Bingöl karayolunda katledilmesi olayının arkasındaki sır perdesi aralanmaya başladı. Taraf'ın 27 ekimde Neşe Düzel röportajıyla gündeme taşıdığı konuyla ilgili olarak Kürt aydını Ümit Fırat'ın "O dönem Öcalan'la pazarlıklar yapılıyordu. Ama olmadı.

Çünkü aynı gün Bingöl'de 33 er kurşuna dizildi. Çünkü PKK'li bir time bir takım istihbaratlar verildi. Dezenformasyon yapıldı. Gittiler, o askerleri öldürdüler" açıklamasını, PKK lideri Abdullah Öcalan da doğruladı.

Öcalan, 33 erin öldürüldüğü olayla ilgili tartışmalar için "Doğru, o dönem ben yanlış bilgilendirildim. Biz ateşkes ilan etmiştik. O hafta içinde önemli gelişmeler olacaktı" dedi. İmralı'da sorgusuna katılan üst düzey bir yetkilinin 33 erin öldürülme olayını kendisine anlattığını da öne süren Öcalan,

"Ben kendisine nasıl oldu dedim. Yetkili kişi eğer 33 asker öldürülmeseydi çözüme ilişkin bazı gelişmeler olacağını belirtti" dedi.

DEVLET HABERDARDI • 33 erin katledildiği olaydan dört gün önce bütün yetkili birimlerin PKK'nın karayolunu keseceğinden haberdar olduğu da ortaya çıkmıştı. Bingöl Emniyet Müdürlüğü 21 Mayıs 1993'te 'gizli' ibareli istihbarat raporunda Bingöl-Elazığ karayolunun kesileceğini Emniyet Genel Müdürlüğü'ne, Genelkurmay'a, Milli Güvenlik Kurulu'na, Başbakanlık'a, İçişlerine, Milli İstihbarat'a ve Jandarma'ya bildirmişti.

KARAYOLUYLA SEVK YASAKTI • Bingöl-Elazığ Karayolu Mendo Deresi mevkiinde 24 Mayıs 1993'de 33 silahsız er PKK tarafından katledilmişti. Terhis olan ya da dağıtıma giden erlerin uçaklarla sevk edilmesi zorunluluğu kararına rağmen, 33 silahsız erin karayoluyla güvenliklerinin sağlanmadan taşınması ve eylem istihbaratının dört gün önceden yetkili birimlere ulaştırılmış olmasına karşın önlem alınmaması büyük tartışmalara neden olmuştu.

DERİN DEVLET İSTİHBARATI • 27 ekim tarihinde Taraf'ta Neşe Düzel, Kürt Aydını Ümit Fırat'la yaptığı röportajda konuyu Türkiye'nin gündemine yeniden taşıdı. Ümit Fırat, 33 silahsız erin öldürüldüğü olayla ilgili olarak ciddi iddialarda bulunmuştu. Fırat, Özal'ın politika değişikliğine giderek Talabani aracılığıyla PKK'nın ateşkesi uzatmasını sağlamaya çalıştığını, diğer yandan da bir af kanununu Bakanlar Kurulu'nun gündemine getirdiğini söyledi. Fırat, derin devletin böyle bir ortamda PKK'nın bir timini yanlış bilgilendirdiğini ve 33 erin bu istihbarat üzerine katledildiğini öne sürmüştü.

ÖCALAN DOĞRULADI • Ümit Fırat'ın açıklamalarına Öcalan'dan da doğrulama geldi. Fırat Haber Ajansı'ndaki habere göre Öcalan, 33 erin şehit edildiği tartışmayla ilgili şunları söyledi: "Evet bu doğru. O hafta önemli gelişmeler olacaktı. Bu konu çok önemlidir. Doğru ben başta yanlış bilgilendirildim. Bu olay son derece önemlidir. Evet, o hafta çözüme ilişkin bazı gelişmeler olacaktı.

Ben buraya getirilirken benim sorgumda bulunan üst düzey bir yetkili bana 33 askerin öldürülme olayını anlattı. Ben kendisine nasıl oldu dedim. Yetkili kişi eğer 33 asker öldürülmeseydi çözüme ilişkin bazı gelişmeler olacağını belirtti. Biz o dönem ateşkes ilan etmiştik, ancak önce Özal öldü ya da öldürüldü. Sonra da bu olay oldu.

Şemdin'in bu işi kendi başına yaptığını sanmıyorum. O bu olayda kullanıldı ama farkında mıydı, değil miydi bilemiyorum.

Yeşil de vardı o dönemde. Ardından bazı suikastlar oldu. Mumcu olayı da oldu sonra."

PKK'YA İSTİHBARAT VERİLDİ

Size çok önemli bir şey anlatayım. 1993'te Özal'ın çabalarıyla PKK'ye yönelik politika değişikliğinde çok önemli bir noktaya gelinmişti. Mekik diplomasisiyle Talabani'yle görüşülüyordu. Öcalan ateşkes ilan etmişti.

Özal o dönemde cumhurbaşkanıydı, Demirel başbakandı. Ama talihsizlik Özal aniden öldü. Yerine Demirel cumhurbaşkanı oldu.

Henüz Tansu Çiller seçilmediğinden Erdal İnönü başbakan vekiliydi. İsmet Sezgin içişleri bakanı olarak dağdakilere af projesi üzerinde çalışıyordu. 25 Mayıs 1993 günü Demirel, bakanlar kurulu toplantısına ilk kez cumhurbaşkanı olarak katılacaktı ve o günkü bakanlar kurulu gündeminde af vardı.

• PKK'yı dağdan indirebilecek bir af mıydı bu?

Evet. Bir barış ortamı doğabilecekti. Öcalan'la pazarlıklar yapılıyordu. Ama olmadı. Çünkü aynı gün Bingöl'de 33 er kurşuna dizildi. Çünkü PKK'li bir time bir takım istihbaratlar verildi. Dezenformasyon yapıldı. Gittiler, o askerleri öldürdüler ve o günden sonra bir daha Türkiye'de öyle bir af projesi bakanlar kurulunun gündemine gelmedi. O dönemde Demirel de bu çatışmanın sona ermesini istiyordu. Çünkü barış onun elini rahatlatacaktı. Demirel sonuçta yatırımcı bir insandır. Savunma harcamalarını bu kadar büyütmek istemiyordu. Orduyu bir zapturapt altına almak istiyordu.

• Affın olmasını istemeyen kimdi peki?

İşte bu Ergenekon tarzı ilişkilerdi. Derin devletti. Ayrıca İran da, Saddam da, Esat da istemiyordu... Şemdin Sakık, "Biz Bingöl - Elazığ karayolu üzerinde 33 erin öldürülmesi eylemini Öcalan'ın bilgisi dahilinde yaptık," dedi. Nitekim Öcalan da ilk günlerde bu olayı sahiplendi, "Onlar çok özel eğitimli birileriydi. Bölgede bize karşı kullanacaklardı," dedi. Ama sonra kıtasına giden silahsız erler olduğunu anladı ve bu olayı sonradan sahiplenmedi. O 33 insanın çok haince bir plan için bölgeye gönderildiğini söyleyerek onu yanılttılar.

• Kim yanılttı? 33 erin öldürülmesi derin devlet operasyonu muydu?

Derin devlet bunu PKK'ye sahte enformasyon vererek yaptırdı. Ve af gündemden kalktı. Aradan 17 yıl geçti Türkiye hâlâ o noktaya gelemedi. Kürt sorununda çözüme en çok yaklaşılan nokta oydu. 1993 mayıs aylarıydı.

taraf



Bu haber 1,265 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,996 µs