En Sıcak Konular

Bakan 11 kez görevden aldı ama

8 Kasım 2008 19:19 tsi
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Ak Parti hükümetinin eğitime yaptığı derslik ve bilgisayar katkıları anlatırken bir de çaresizliğini itiraf etti.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Türkiye'de eğitim veren her 3 derslikten 1'inin hükümetleri döneminde yapıldığını söyledi.

Hüseyin Çelik, Adana merkez Yüreğir ilçesi Suluca beldesinde Türk Tekstil Vakfı tarafından yaptırılan mesleki ve teknik eğitim merkezinin açılış törenine katıldı.

Çelik, buradaki konuşmasında, vakfın eğitime büyük katkı sağladığını, yalnızca bilgisayarlı eğitim alanında 40 binden fazla bilgisayar bağışında bulunduğunu belirterek, bu davranışın diğer vakıflara da örnek olması gerektiğini söyledi.

Hükümetlerinin eğitime büyük önem verdiğini, özellikle mesleki eğitim alanında Batı standartlarının yakalanmasına çalıştıklarını anlatan Çelik, ''Mesleki eğitime kayıt yaptıran öğrencilerin sayısı geçen yıla göre yüzde 21 artış gösterdi. Mesleki eğitimin genel öğretimdeki payı ise yüzde 27-28'den yüzde 40'lara ulaştı. Nihai hedefimiz bunu yüzde 60'lara taşımak'' dedi.

Mesleki eğitimin ülke ekonomisinde ve gelişmesindeki önemine de değinen Çelik, hükümetleri döneminde 960'dan fazla meslek lisesi açtıklarını bildirdi.

Türkiye'nin eğitime ayırdığı bütçenin Milli Savunma Bakanlığı'nın bütçesini geçtiğini ifade eden Çelik, Türkiye'nin, OECD ülkeleri içinde kişi başına düşen eğitim harcamalarının en fazla olduğu ülke durumuna geldiğini kaydetti.

Türkiye'de 20 milyon civarında öğrenci olduğuna dikkati çeken Çelik, şöyle konuştu:

''Türkiye'de çocukların öğrenim gördüğü her 3 derslikten 1'i, eğitim veren her 3 öğretmenden de 1'i bizim dönemimizde getirildi. Son 3 yılda okullarımıza 621 bin adet bilgisayar gönderdik. Bu bilgisayarların tamamında internet var. Şu anda müstakil olup da bilgi teknolojisi bulunmayan okul yok. Sadece ekonomik anlamda değil, eğitim alanında da büyük atılımlar yapıyoruz.''

-KIRTASİYE VE BÜROKRASİ-

Çelik, Türk Tekstil Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Oğuz'un, kendisine bürokrasilerden ve mevzuatlardan dert yandığını hatırlatıp, şöyle konuştu:

''Mevzuat, aşılması zor bir alandır. Kırtasiye ve bürokrasi sadece bizim değil çoğu ülkenin sorunu. Bunlar aşılmaya çalışılıyor. Eğitim kurumlarına yöneticiler atanması konusunda inisiyatif istiyorsunuz, bir bakan olarak ben bile bu inisiyatife sahip değilim. Örneğin Erzurum Milli Eğitim Müdürü'nü 11 keredir görevden alıyorum, ancak idare mahkemesi kararıyla görevine dönüyor. Ben alıyorum mahkeme geri gönderiyor. Türkiye'de yargının da kendisini gözden geçirmesi lazım.''

Adana Valisi İlhan Atış da kurulduğu günde hiçbir şeyi olmayan Türkiye'nin bugün büyük atılımlar gerçekleştirdiğini ve 400 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaştığını söyledi.

Türk Tekstil Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Oğuz da vakfa ait mesleki eğitim merkezinin ikincisini Adana'da açtıklarını, üçüncüsünü ise Kayseri'de açacaklarını ve çalışmalarının hızla sürdüğünü bildirdi.

Türkiye'de teknik eğitimin ön plana çıkmasının sevindirici olduğunu vurgulayan Oğuz, ''Eğitim programlarında elastikiyet yapılmasını istiyoruz'' dedi.

-ALMAN MÜSTEŞARIN KONUŞMASI-

Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanlığı Müsteşarı Cornellia Hougz ise Türkiye ile Almanya arasında eğitim alanında önemli bir işbirliği yapıldığını anlattı.

Açılan merkeze baktıkları zaman Almanya'dakilerle büyük benzerlik gösterdiğini vurgulayan Hougz, ''Türkiye ekonomisinde eğitime büyük pay ayrılıyor. Umarım eğitim alanında daha da başarılı olur. Üçüncü merkezin açılışını da heyecanla bekliyoruz, verdiğimiz destek sürecek'' diye konuştu.

Türk Tesktil İşverenleri Sendikası Genel Başkanı Halit Narin de eğitim alanında verdikleri desteğin süreceğini ifade ederek, şunları kaydetti:

''Biz Atatürk çocukları olarak inanıyoruz ki, Batı medeniyetlerinin tüm imkanlarını Türkiye'ye getirmenin yolu eğitimden geçiyor. Burada Türkiye-Almanya işbirliğinin en güzel örneğini görüyorsunuz. Güzel işler yapıyoruz, çok geride kaldığımız mesafeyi kapatmaya çalışıyoruz. Eğitime 100 milyar dolarlık katkı sağladık, bu kadar daha sağlayacağız. Ancak önümüze çıkarılan mevzuat denen canavardan kurtulmamız lazım.''

Konuşmaların ardından okulun açılışı gerçekleştirildi. Bakan Çelik, açılış sonrası beraberindekilerle okulu gezerek bilgi aldı.

Törene, AK Parti Adana Milletvekilleri Necdet Ünüvar ve Vahit Kirişci ile çok sayıda davetli katıldı.

aa



Bu haber 688 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,609 µs