En Sıcak Konular

Türkiye 'hayır' dedi!

8 Kasım 2008 17:03 tsi
Türkiye 'hayır' dedi! Genç Siviller, 12 Eylül Darbesi’nin ürünü olan 1982 Anayasası’nı Türkiye’de 42, yurtdışında altı merkezde kurdukları sandıklarla yeniden halk oyuna sundul. 100 binin üzerinde oy kullanıldığı belirtilen sembolik referandumda açılan ilk sa

Genç Siviller, 12 Eylül Darbesi’nin ürünü olan 1982 Anayasası’nı Türkiye’de 42, yurtdışında altı merkezde kurdukları sandıklarla yeniden halk oyuna sundul. 100 binin üzerinde oy kullanıldığı belirtilen sembolik referandumda açılan ilk sandıklardan “yüzde 99 Hayır” oyu çıktı.

7 Kasım 1982’de yapılan referandumla yüzde 91 ‘Evet’ ile kabul edilen 12 Eylül Anayasası’nın 26. yıldönümü çeşitli etkinliklere sahne oldu. Genç Siviller, sivil bir Anayasa için başlattıkları kampanya kapsamında sembolik olarak bir referandum düzenledi. 

Muğla’dan, Artvin’e Trabzon’dan 1982’de en çok hayır oyunun çıktığı Bingöl’e kadar Türkiye’de 42 ayrı merkezde ve yurtdışında Paris, Brüksel, Berlin, Stockholm, Los Angeles’ gibi şehirlerde şehir meydanlarına, üniversitelere konulan referandum sandıklarıyla 82 Anayasası yeniden oylandı.

Genç Siviller’in merkezinden yapılan açıklamaya göre  gençlerin ve yaşlıların yoğun ilgi gösterdiği gayri-resmi referanduma 100 binin üzerinde kişi oy kullandı. İstanbul’da yedi ayrı ilçe merkezine  ve üniversitelerde, Ankara’da Konur Sokak’ta ve Diyarbakır’da ise Sanat Sokağı’nda referandum sandıkları kuruldu.

Galatasaray Meydanı’ndaki referandum sandığında oy kullananlar arasında kamuoyunun yakından tanıdığı yazar, sanatçı ve akademisyenler yer aldı. Etyen Mahçupyan, Ömer Laçiner, Ümit Fırat, Mutlu Tönbekici ve sivil anayasa komisyonu üyesi Prof Dr. Serap Yazıcı da Galatasaray Meydanı’nda 82 Anayasası’na “Göstere Göstere Hayır” dedi.

Beyoğlu’ndaki sandıkta hayır diyenlerden biri de 1982’deki referandumda Hayır Kampanyası yaptığı için tutuklanan gazeteci Hasan Çoşar’dı.

YENİ ANAYASA DİLEĞİ • Ankara’daki sandıkta ise Baskın Oran, Bekir Berat Özipek, AKP Ankara milletvekili Burhan Kayatürk anayasaya hayır oyu verdi. Referanduma halkın yoğun ilgi gösterdiği Diyarbakır’da sivil toplum örgütleri temsilcileri yeni bir anayasa dileğinde bulundu.

Akşam saatlerinde biten oy verme işleminin ardından illerden gelen sonuçlar MSN ve Skype bağlantılarıyla Kampanya merkezinde izlendi. %100 hayır oyu çıkan Bingöl anayasaya  en çok hayır diyen il olma ünvanını korudu. Genç Siviller referandumu Yeşil Evde düzenlenen Anayasal Parti ile kutladı.

Sivil anayasa kampanyasının bundan sonra da süreceğini söyleyen kampanya koordinatörü Müçteba Kılıç, 1982 anayasasının yürürlükte olduğu her gün 1980 darbesinin sürdüğünü, bu anayasayla başta Kürt sorunu olmak üzere Türkiye’nin sorunlarının çözümünün mümkün olmadığını söyledi.

Taraf



Bu haber 786 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,851 µs