En Sıcak Konular

Irak’ta ölen Türk işçilerinin ailelerine tazminat umudu

8 Kasım 2008 16:43 tsi
IRAK'ta çalışırken zırhlı aracın devrilmesi sonucu ölen Ahmet Günday adlı işçinin ailesine ABD Çalışma Bakanlığı'ndan maaş bağlandı. Bu gelişme Irak’ta saldırılar sonucu hayatını kaybeden birçok Türk işçisinin ailesi için de bir umut oldu.

ABD'li bir şirkete teşeronluk yapan Türk firması ‘Özdil Şirketi' adına Irak'ta çalışan Ahmet Günday ABD şirketine ait zırhlı araçla işe giderken aracın devrilmesi sonucu öldü. Sakarya’da oturan Günday'ın eşi ve iki çocuğu, Özdil Şirketi aleyhine tazminat davası açarken, ABD Çalışma Bakanlığı'na bağlı kurulan ve Irak ile Afganistan gibi savaş ortamındaki bölgelerde çalışan işçilere yönelik çalışan DBA( Defense Base Act) ofisine başvurdu. Türkiye'deki şirket aleyhine açılan tazminat davası sürerken ABD Çalışma Bakanlığı, Günday ailesinin başvurusunu kabul etti.

ABD Çalışma Bakanlığı Günday'ın eşine 1800 dolar aylık maaş bağlarken 2 çocuğuna 18 yaşını doldurdukları için ödeme yapmayı kabul etmedi. Günday'ın oğlu Musa Günday, Dışişleri Bakanlığı'na başvurarak konu ile ilgili bilgi istediğini belirterek, “Dışişleri Bakanlığı bilgilendirme merkezi böyle bir oluşumda habersiz. Kendilerine birçok kez başvurdum ama ABD'nin böyle bir tazminat ödemediğini söylediler. Kendim uğraştım ve uzun uğraşlar sonucu anneme maaş bağlattım. Anneme maaş bağlattıktan sonra Dışişleri Bakanlığı’na konu ile ilgili mail gönderdim. Sonradan bana ‘Evet ABD Çalışma Bakanlığı’na bağlı böyle bir ofis var’ dediler. Benim bilgilendirmem üzerine böyle bir bilgiye sahip oldular” dedi.

Günday ailesinin avukatı Ayhan Özcan Irak'ta iş yapan Türk şirketlerinin ABD şirketleriyle ortak iş yaptığına dikkat çekerek şunları söyledi:
“Bu nedenle buradan Irak’a giden Türk işçileri çalışmaya başladıkları günden itibaren ABD Çalışma Bakanlığı tarafından sigorta kapsamına alınıyor. Böylece herhangi bir saldırıda veya iş kazasında öldüklerinde veya yaralandıklarında sigorta şirketi üzerinden tazminat almaya hak kazanıyor. Irak'ta çalışan Türk işçileri ve aileleri bu konuda habersiz. Dışişleri Bakanlığı da bu konuda yeteri bilgiye sahip değil. Dışişleri Bakanlığı'na başvurumuzda ABD'de de böyle kapsamlı bir sigorta sistemi olmadığını söylediler. Ancak daha sonra bizim başvurumuz üzerine böyle bir sigorta sisteminden haberdar oldular. Ahmet Günday da Irak’ta yaşamını yitirdiği için bu sigorta kapsamında. ABD Çalışma Bakanlığı, Günday’ın eşine maaş bağlarken, tazminat ödenmesi konusunda da çalışmalar yürütüyoruz. Eğer bu çalışmalarımız sonuç verirse aileye maaşın dışında 250 ile 300 bin ABD doları arasında tazminat ödemesi de yapılacak.”

Irak’ta birçok Türk işçisinin saldırılar sonucu hayatını kaybettiğini de kaydeden avukat Özcan, “Günday’ın ailesinin aldığı bu tazminat diğer Irak'ta hayatını kaybeden Türk işçilerin aileleri için de umuttur ve emsaldir. Bu konuda Dışişleri Bakanlığı'nın devreye girerek bu ailelere yol göstermesi gerekir. Dışişleri Bakanlığı bunu yapmayacaksa da bu ailelerin listelerini bize vermesi halinde konuyu biz takip ederiz. Çünkü Irak'ta yaşamını yitiren işçilerin çoğunun ailesi zor şartlarda ve mağdur durumda. Böyle bir hakları varsa bunu kullanmaları gerekir” dedi.

Hürriyet



Bu haber 655 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,983 µs