En Sıcak Konular

'Medyada erkek tekelini kıracağım!'

8 Kasım 2008 15:49 tsi
Yeni Asır gazetesinin Yayın Grubu Başkanlığı'na getirilen Şebnem Bursalı planlarını, hedeflerini bu röportajda anlattı!...

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'ni bitirdikten sonra TRT'de çalışmasıyla başladı macerası Şebnem Bursalı'nın. 15 yıldır bu mesleğin içinde ve şimdi Yeni Asır gazetesinin Yayın Grubu Başkanı... Yeni Asır için neler planladı, hedefleri neler, bu iş için ilk teklif geldiğinde neler hisseti, başaramazsam korkusu var mı? Sabah'tan Müjgan Halis sordu Şebnem Bursalı yanıtladı. İşte tüm bunların cevabı ve daha fazlası bu röportajda..

Yeni Asır gibi bir geleneğin ilk kadın yayın grubu başkanı oldunuz. Neler hissediyorsunuz?

- Gururluyum elbette. Bu görev bana verildiği zaman o güne kadar kişiliğimin görünür bir parçası olmayan kısmı ortaya çıktı. Ben bir Ege kadınıydım ve Yeni Asır da Türk gazeteciliğinin en değerli müessesesiydi. Ege kadını olmanın farklılığını hissettim birden. Ve bana Serhat Albayrak 'Bu gazeteyi alın ve ve iyi bir biçimde yönetin,' diyordu. Burada Ahmet Çalık'ın deyimiyle 'grubun yüzük taşı' olan bir gazeteden söz ediyoruz. Sanki tüm Cumhuriyet kadınlarına verilmiş bir hediye gibi hissettim. Çok iddiayla söylüyorum ki; medyadaki erkek tekelini kıracağım.

- Gazetecilik geçmişinizden bahseder misiniz?
- Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi'ni bitirdikten sonra bir yıl TRT'de çalıştım. Ateş Hattı programında hem muhabirlik yaptım hem de yapımda görev aldım. Sonra SABAH grubuna geçtim. Gün gazetesinde altı ay kadar çalıştım ve ardından Yeni Asır'lı günler başladı. Aktüel dergisinde haftalık araştırma siyaset yazıları, atv'de yapımcı ve SABAH'ta özel haber muhabirlik günleri başladı. Özetle 15 yıldır mesleğimi icra ettiğim ekmek teknem burası. Aynı zamanda gazetemin Ankara temsilciliğini yürüttüm son 10 yıldır. Şimdi de Yeni Asır'ı yönetiyorum ya, sanılmasın ki haberden uzak kalacağım. Zaten arkadaşlarıma ilk söylediğim şey şu: Ben dahil, herkes haber peşinde koşacak.

- Yıllar süren Ankara yılları, elbette bir alışkanlık oluşturdu değil mi?
- Bilirsiniz, bir yerde deniz yoksa, sokaklar deniz kokmuyorsa biz Egeliler için o yer biraz eksikli bir yerdir. Ama Ankara'nın şöyle bir özelliği var: Bir süre yaşarsanız eğer, alışkanlık yapar. Yaşamak kolay gelir Ankara'da. Sanki her şey elinizin altındaymış gibi gelir. Arabaya binersiniz beş dakika sonra Meclis'tesiniz. Üç dakika sonra Başbakanlık'tasınız. Hem bir vatandaş olarak hem de bir gazeteci olarak size böyle kolaylıklar sunar Ankara. Dolayısıyla hem Ankara'yı acımasızca ve nankörce eleştirirsiniz bir yandan, bir yandan da Ankara'yla gizli bir aşk ilişkisi yaşarsınız.

- SABAH grubunda çalışmak gazeteciliğinize neler kattı?
- SABAH grubunun çıkış noktası Yeni Asır'dır. Ben bir Yeni Asır mektebi mezunuyum. Biliyorsunuz, Türk gazeteciliğinin en çok mezun veren okuludur Yeni Asır. Dolayısıyla bu mektepten mezun olmak benim için de gerçek bir şans ve gerçek bir ayrıcalık. SABAH gazetesi ise Türk gazeteciliğinin sıçramasını ifade eder. Benim bir tezim var: Bu ülkede 80'den sonra bir askeri darbe olmamışsa bunun sebebi SABAH gibi bir gazete olduğu içindir. Bir bakıma hayatımı şekillendiren kurumdur.

- Kadınların başarılı olmak için hep bir şeylerden ödün vermesi gerekir, siz de verdiniz mi?
- Bu söylediğiniz doğru. Bizlerin önünde başarılı olmaktan başka bir seçenek yok. Bu, erkeklerin suçu değil. Biraz dünyanın yazılımı böyle ne yapalım. Zaten benim gibi kadınların bu görevlere getirilmelerini anlamlı kılan da dünyanın bu düzeni. Ben de mesleğimi iyi yapabilmek için çok çalıştım. Bu arada pek çok ihmalim oldu. Örneğin, ailemle geçireceğim zamanlardan çokça çaldım, aile kuramadım, yaşamıma hep azami dikkat ettim.

- Yeni göreviniz sizi şaşırttı mı, başaramamaktan korktunuz mu?
- Korkudan ziyade aşırı bir sorumluluk duygusunun baskısı altında hissettim kendimi. Ama beni tanıyanlar çok iyi bilir, hemen atlattım, işime dört elle sarıldım. En büyük avantajım, çalışma arkadaşlarım. Hepsi işinde son derece profesyonel ve birbirimizi zaten uzun süredir tanıyoruz.

- Yeni Asır'daki hedefleriniz neler olacak?
- Hem hedef büyüttük hem de doğal olarak vites büyüttük. Ahmet Çalık 'Ben sizden 100 bin trajlı bir Yeni Asır istiyorum,' dedi. Biz bu hedefi ciddiye alıyoruz. Bunun için birçok yaratıcı çalışma planladık. Bunları teker teker hayata geçireceğiz. Hem daha çok Ege gazetesi olacağız hem de Egelinin dünyayı izlediği bir geniş pencere. Ege'nin sosyal hayatı, üniversiteleri, sivil toplum kuruluşları, esnafı, çiftçisi bizim iç içe olacağımız sektörler olacaktır. Yeni Asır'ı sadece Türkiye'nin değil, dünyanın en etkili bölgesel gazetesi yapacağız. Kimse kusura bakmasın; Yeni Asır biraz da feminen olacaktır. Ama bu durum cinsiyet ayrımcılığı olarak algılanmasın. Medya son yıllarda çok kabalaştı, sürekli gerilim üretiyor. Medyaya biraz da kadın eli değmesinin zamanı geldi.


 
 
 



Bu haber 598 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,772 µs