En Sıcak Konular

İşverenler bu haberi okusun!

8 Kasım 2008 10:01 tsi
İşverenler bu haberi okusun! İşverenlere "İşçi çıkarmayın" çağrısında bulunan Faruk Çelik, işçi ve işverenlerin bilmediği bir maddeyi hatırlattı...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, işveren ve işçilerin yararlanabileceği "Ücret Garanti Fonu" diye bir imkan olduğunu, bu fonun, çalışma ve kısa çalışma ödeneği diye iki ödemeyi öngördüğünü söyledi. 

Çelik "Ekonomik krizden dolayı çalışanını kısmi zamanlı çalıştıran işverene, 'bu kişiye işten çıkarma, çalıştırmadığın dönemi biz ödeyelim' diyoruz" dedi.

Bakan Çelik, yaptığı açıklamada, çalışma ödeneğinin, iflas eden ve kapanan iş yerlerinden ücretini alamayan, çalıştığının karşılığını alamayan işçilere geriye dönük 3-5 ay ücretlerini ödemeyi öngördüğünü belirterek, kısa çalışma ödeneğinin de bir iş yerinin, ekonomik krizden dolayı çalışanını tam zamanlı değil de kısmı zamanlı çalıştırmasından dolayı yapıldığını kaydetti.

Faruk Çelik, "Yani işveren çalışanını, 15 gün ya da 1 hafta çalıştırıp çıkartıyorsa, biz bu işverene, 'bu kişiyi işten çıkartma, çalıştırmadığın dönemi biz ödeyelim' diyoruz. Türkiye de şu anda kriz var, işçiyi çıkartalım gibi bir durum söz konusu değil. Devletimiz bir sosyal devlettir. İşçilerimizin ve iş verenlerimizin lehinde önemli düzenlemeler var. Herkes ihtiyatlı. Önce işçiyi çıkartmayı değil, bu haklardan istifade etmeyi düşünerek, iş hayatının sürdürülmesi gerekiyor. Şartları hep birlikte zorlayacağız. Bu hakkı işçi de, işveren de bilmiyor" dedi.

Çelik, "En ufak bir sarsıntı olunca, hadi kardeşim isten çık, iş akdini fesh ettim diyor. Kalifiye elemanı işten atmak güzel değil, herkes o kişinin işini yapamaz. İnşallah şartlar değişir, yoluna girer. Fon, iş verenin, işçinin imdadına koşuyor. İşveren imkanlarını korumalı. Kriz olabilir diye hemen iş yerini kapatmamalı, krize karşı direnç göstermeli. Bunu hep birlikte yapmalıyız" diye konuştu.

"Krize girmiş değiliz ama bu anlamda yasalarda sorunu çözecek alternatiflerimiz vardır" diyen Çelik, küresel kriz çok uzun süreli olursa, çok farklı argümanların ekonomik kurulda değerlendirileceğini, farklı çıkış yollarının araştırılacağını söyledi.

Çelik, kendilerine yansıyan çok şey olmadığını ifade ederek, "Mevcut alınmış olan önlemler yeterli. Gelişmeleri de takip ediyoruz. İhtiyaç duyulursa, kurul bunları almaya yetkilidir, o imkanlar da var. Yurt dışından paraların gelmesi, bu anlamda kapının açılması, bu önlemlerden bir tanesidir. Şu an için Türk toplumu, Avrupa'nın dünyanın hissettiği gibi krizi hissetmiyor" diye konuştu.

Şu ana kadar kendilerini rahatsız edecek, zorlayacak bir durumun söz konusu olmadığını belirten Çelik, açıklamasını "Fakat muhtemel durum karşısında işçinin de, işvereninden bu fondan faydalanma hakları var. Fondan istifade edenlere baktığımızda, Nisan ile Ağustos ayı sonu itibariyle 20 binlik artış var. Ürkütücü rakamlar yok. İşsizlik
anlamında, işçi çıkarma anlamına ürkütücü rakamlar yok. Herkes bundan istifade etmeli. Birinci olarak da işçiyi çıkartmayı düşünmemeli" sözleriyle tamamladı.

 



Bu haber 575 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,486 µs