bu planları deşifre edildi | " /> bu planları deşifre edildi | "/>

En Sıcak Konular

Ergenekon'un bu planları deşifre edildi

8 Kasım 2008 09:48 tsi
Ergenekon'un bu planları deşifre edildi Ergenekon terör örgütünün 10. duruşmasında darbe muhabbetleri ve provokasyonlar konuşuldu. İşte iddianameden geçen o suikastler...

İddianamenin sanıklarından Hayrettin Ertekin'le ilgili bölümde, şüphelinin 12 Eylül öncesi günleri nasıl özlemle andığı aktarıldı.

Fikri Karadağ'ın hukukî durumunun anlatıldığı bölümde ise suikast planları deşifre edildi. Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda duruşmaya emekli Tuğgeneral Veli Küçük ile İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in de aralarında bulunduğu 45 tutuklu sanık getirildi. Kemal Alemdaroğlu da duruşma başladıktan sonra katıldı.

İddianamede sanıkların hukukî durumlarının ele alındığı kısımlar okunurken, Kemal Kerinçsiz'in Orhan Pamuk, Hrant Dink ve aydınlara yönelik açılan 301 davalarında öne çıkan eylemleri anlatıldı. Daha sonra Fuat Turgut, Hayrettin Ertekin, Nusret Senem ve Fikri Karadağ'ın da aralarında bulunduğu 10 sanığın hukuki durumları okundu. Fuat Turgut ile ilgili bölümde Turgut'un 'Hrant Dink cinayeti' davasının duruşmasında söylediği belirtilen, 'Eli kanlı Brüksel lahanası' gibi sözlerin okunması sırasında bazı tutuklu sanıklar gülümsedi. Ertekin'in eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ı eleştiren ve askerî darbe amaçladığı iddia edilen telefon görüşmeleri üzerinde duruldu.

Tutuklu sanıklardan emekli Albay Fikri Karadağ hakkında ise, örgüte eleman kazandırdığı, mafya tarzı faaliyetlerle de örgütü finanse etmeye yönelik faaliyetleri aktarıldı. Karadağ'a ilişkin, Mersin'deki silah üzerine ölme ve öldürme yemini, Fehmi Koru, Sebahat Tuncel, Orhan Pamuk, Osman Baydemir ve Ahmet Türk gibi kişilere yönelik suikast düşüncelerinin geçtiği telefon görüşmeleri de ayrıntılarıyla anlatıldı.

Koltuklardaki ay-yıldız değiştirilsin!

Öğleden sonraki oturumda, iddianamenin 2 bin 112'nci sayfasına gelindiğinde mahkeme heyeti duruşmaya ara verdi. Ardından sanık ve avukatlarının talepleri alındı. İlk olarak söz olan Sevgi Erenerol, salondaki sandalyelerde bulunan Adalet Bakanlığı logosundaki ay-yıldızların değiştirilmesini talep etti. Sağlık sorunları nedeniyle sürekli tahliye talebinde bulunan Hayrettin Ertekin, kendisini kardiyoloğa gönderdiği için Mahkeme Başkanı'na teşekkür etti. Kemal Kerinçsiz'in avukatı Tolga Akalın ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın mağdur olarak duruşmaya çağrılarak dinlenmesini istedi. İzmir Barosu Başkanı ve Sevgi Erenerol'un avukatı Nevzat Erdemir de iddianameyi hazırlayan savcıların Burhan Yılmaz adlı yazarın iki kitabından intihal yaptıklarını öne sürdü. Bunun üzerine duruşma savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, Erdemir'in kendilerini sahtecilikle suçladığını ifade ederek, Erdemir'in beyanları için Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasını istedi. Mahkeme ise ara kararında Erdemir'in beyanlarıyla ilgili gereğinin yapılması için duruşma zaptının Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesine hükmetti. Mahkeme heyeti, sanıkların talepleri doğrultusunda Tuncay Güney'in 2001 yılında İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'nde verdiği söylenen mülakatın tamamının, devam etmekte olan Ergenekon soruşturmasının gizliliğinin de dikkate alınarak gönderilmesine karar verdi. Kerinçsiz'in avukatının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın mağdur sıfatıyla dinlenmek üzere davet edilmesi talebini iddianamenin içeriği ve dosya kapsamını dikkate alarak reddetti.

Başbuğ'un esprisini dayanak gösterdiler

Sanıklardan Mehmet Zekeriya Öztürk'ün avukatı Yaşar Ağsu, duruşmada söz alarak Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un, Isparta Dağ Komando Tugayı'nda, Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek'e yaptığı iddia edilen espriyi hatırlattı. Ağsu, Çiçek'in yerden aldığı iki kovan nedeniyle Ergenekon suçlamasıyla karşı karşıya kalabileceği sözlerinin Ümraniye'de bir gecekonduda ele geçirilen mühimmatların mahiyeti hakkında bilgi verdiğini ileri sürdü.

Büşra ERDAL- Erkan ACAR- ZAMAN



Bu haber 451 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,676 µs