En Sıcak Konular

'Beni Mevlana'ya Götürün'

8 Kasım 2008 09:45 tsi
'Beni Mevlana'ya Götürün'
Fransız aristokrat bir aileden gelen Eva de Vitray Meyerovitch, "Beni Mevlana'nın topraklarında gömün" dedi ve vasiyeti yerine getiriliyor.

Fransız profesör Meyerovitch'in, "Beni Konya'ya gömün" vasiyeti ölümünden 9 yıl sonra, Mevlana'nın anıldığı 17 Aralık'taki Şebi Aruz törenlerinde yerine getirilecek..

Mevlana'dan etkilenip Müslüman olan ünlü Fransız araştırmacı profesör Eva de Vitray Meyerovitch'in, "Onun maneviyatının gölgesinde kıyamete kadar kalabilmem için öldüğümde beni Konya'ya gömün" vasiyeti, ölümünden 9 yıl sonra yerine getiriliyor. 5 yıldır Fransız profesörün ailesiyle cenazenin Konya'ya getirilmesi için temasta bulunan Konya Büyükşehir Belediyesi'nin çabaları sonuç verdi ve Fransız aile, 2 ay önce ikna oldu. Meyerovitch için Mevlana Müzesi'ne 50 metre mesafedeki Üçler Mezarlığı'nda özel bir mezar yaptırılacak. Müslüman olduktan sonra "Havva" adını alan Fransız profesör, 17 Aralık'taki Şebi Aruz törenlerinde kılınacak cenaze namazının ardından defnedilecek.

10 YIL ÖNCE VASİYET ETTİ
26 Mayıs 1998'de Konya'da düzenlenen 2'nci Uluslararası Mevlana Kongresi'nde "Mevlana ve Psikoloji" konulu bildiri sunan Meyerovitch, konuşmasında kalp ameliyatı olduğu için seyahatin kendisine yasak olmasına rağmen Konya'ya geldiğini belirterek, "Mevlana için yorulmak hazdır. Benim için yaşlı bünyesi ve hasta kalbi ile kilometrelerce kat etmek bile onun huzurunda yorgunluk değil mutluluk verir. Onun maneviyatının gölgesinde kıyamete kadar kalabilmem için öldüğümde beni Konya'ya gömünüz" dedi. Meyerovitch, bu konuşmadan bir yıl sonra 24 Temmuz 1999'da yaşamını yitirdi ve ailesi tarafından Paris'te toprağa verildi. Meyerovitch'in vasiyetini yerine getirmek isteyen Konya Büyükşehir Belediyesi, 5 yıldır sürdürdüğü çabaların sonucunu aldı ve ailesini ikna etti. Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı da Mevlana Müzesi'ne yaklaşık 50 metre mesafedeki Üçler Mezarlığı'nın girişinde bir mezar buldu. Fransız araştırmacının cenazesi Mevlana'nın ölüm yıldönümü olan 17 Aralık'ta düzenlenecek Şebi Aruz törenlerinde toprağa verilecek.

RÜYASINDA GÖRMÜŞ
Meyerovitch, "İslam'ın güler yüzü" kitabında şunları söylüyordu: "Çocukluğumdan bu yana 'Bana doğruyu göster, bir alamet yolla' diye dua ederdim. Bir keresinde, yine diledim. Rüyamda ölmüştüm, mezar taşımda, adım Arap harfleriyle yazılıydı. Uyandığımda, elimle yüzümü yokladım. 'Rüyaymış iste ölmemişim' dedim! Ağzımdan, 'İste mesajı aldın, Müslüman gömüleceksin' sözleri döküldü."
 
DEFİN DÜĞÜN GECESİNDE
Fransız aristokrat bir aileden gelen Eva de Vitray Meyerovitch, 1909'da doğdu. Hukuk ve felsefe eğitimi aldıktan sonra, çalışmalarını edebiyat, felsefe ve tasavvuf konuları üzerinde yoğunlaştırdı. Fransa'nın dünya çağında saygın bilim ve araştırma kurumu olan İlmi Araştırmalar Milli Merkezi (CNRS) üyesi olarak bu müessesede yöneticilik ve uzmanlık yaptı. Mevlana ile İkbal'in hemen hemen bütün eserlerini Fransızca'ya çevirdi. Ezher Üniversitesi dahil, dünyanın birçok ülkesindeki üniversitelerde dersler ve konferanslar verdi. Telif ve tercüme olarak 40 kadar esere imza attı. "İslam'ın Güleryüzü", "Duanın Ruhu" ve "Mekke İslam'ın Kutsal Şehri" gibi kitaplar yazdı. 1999'da hayatını kaybetti.
 
MEVLANANIN GÖLGESİNDE
Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Ercan Uslu, "Tasavvufta yol arkadaşları evlat sayılıyor. Meyerovitch de Hz. Mevlana'ya evlat sayılıyor. Onu isteği Hz. Mevlana'nın gölgesinde kalmaktı, biz de isteğini yerine getiriyoruz" dedi.



Bu haber 552 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    244,862 µs