En Sıcak Konular

AK Parti'de deprem

8 Kasım 2008 09:35 tsi
AK Parti'de deprem AK Parti'de Dengir Fırat ve Şaban Dişli istifalarının perde arkası...

AKP Merkez Yönetim Kurulu’nda dün alınan kararla Dengir Mir Mehmet Fırat, Genel Başkan Yardımcılığı görevinden alındı. Fırat ise yaptığı açıklamada, "Partideki tüm görevlerimden ben istifa ettim" dedi. Fırat’ın yerine Abdülkadir Aksu getirildi.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu’nun AKP yönetiminde Şaban Dişli’den sonra hedef aldığı ikinci kişi olan Mir Mehmet Dengir Fırat da görevden ayrıldı. Fırat’tan boşalan AKP Genel Başkan Yardımcılığı’na uzun süre İçişleri Bakanlığı yapan Abdülkadir Aksu getirildi.

Siyasi ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olan Fırat, partide Başbakan Tayyip Erdoğan’dan sonra ikinci adamdı. AKP’nin vitrinindeki bu değişiklikle geriye çekilen Fırat’ın bir süre önce DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve DTP’li milletvekilleriyle yediği akşam yemeği de tartışmalara neden olmuştu.

Aksu’nun yeniden yükselişi

Erdoğan’ın bakanlar kurulunda da değişikliğe gidebileceğ öne sürülüyor. Vitrin değişikliği, Erdoğan’ın yerel seçimlerde belediye başkanlığını DTP’den almayı önüne hedef koyduğu Diyarbakır kökenli Aksu’nun parti içinde yükselişine sahne oldu. İçişleri Bakanlığı’ndan alındığında Erdoğan’a kırıldığı öne sürülen Aksu, bu yeni görevlendirmeyle partinin iki numaralı ismi oldu.

Şaban Dişli’nin istifasından bu yana boş duran Ekonomik İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevine Bülent Gedikli kaydırıldı. Gedikli’den boşalan Mali ve İdari İşler Başkanlığı’na Balıkesir Milletvekili Edip Uğur atandı. Maliye kökenli Gedikli, ekonomiyi mercek altında tutacak.

Erdoğan’ın sözlerini eleştirdi

Mir Mehmet Dengir Fırat, parti yönetimindeki değişikliklerin yapıldığı dünkü MKYK toplantısına katılmadı. Fırat’ın salı günkü Merkez Yürütme Toplantısı’na katıldığı ve burada Başbakan Erdoğan’ın DTP’lilere yönelik "Tek devleti istemeyen buyursun gitsin" sözleri ile göstericilere pompalı tüfekle ateş açan vatandaşa "Sabır ama nereye kadar" sözlerini eleştirdiği öğrenildi.

Kendisi de Adıyaman kökenli bir Kürt olan Fırat, Erdoğan’ın bu sözlerini, "Hassas bir dönemden geçildiğini, bu tür mesajların yanlış anlamalara yol açacağını" belirterek eleştirdi. Erdoğan başka eleştiriler de alan bu sözlerinin "meramının yanlış anlaşıldığını" savundu.

İstifa nedeni sağlık

AKP Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, partideki görevinden "sağlık sorunları nedeniyle" ayrıldığını, istifasının CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu’nun gündeme getirdiği iddialarla ilgisi olmadığını söyledi. Fırat, Show Tv’de istifasıyla ilgili soruları şöyle yanıtladı:

"Güven bunalımı yok. Sayın Başbakana Evvelsi günkü toplantıda (MYK) arz ettim, izin istedim. Ancak, görevime devam etme konusunda ısrar etti. Kesin kararlı olduğum için rica ettim kabul buyurdular. Bende yazılı olarak istifamı sunmuştum Genel Sekretere. Sadece Genel Başkan Yardımcılığı’ndan ayrılıyorum. Milletvekili olarak hemşehrilerim seçmişlerdir, görevimi götürmek zorundayım. Partideki genel Başkan Yardımcılığı ve MYK üyeliğini bıraktım. MKYK’da yoktum, evvelsi gün izin alıp istifa ettiğimden dün de resmen istifamı gönderdiğimden MKYK’ya katılmadım. Arkadaşlarım beni tanırlar. Tamemen samimi olarak sağlık nedenleriyle yorgun olduğum için görev devir teslimidir. Başka neden yoktur..Sağlık nedeniyle insanlar yoruluyor. Ağır bir ameliyat geçirmiştim. Sonraki süreçte de sağlık sorunlarım vardı."

Fırat, "Kılıçdaroğlu’nun iddialarının istifanızda etkisi oldu mu? şeklindeki soruya da, "Hayır hayır ondan kaynaklanan birşey değil. Ben 4 sene evvel ağır ameliyat geçirdim. Kılıçdaroğlu ile olan tartışmayla ilgisi yok. Kılıçdaroğlu’na kırgınlığım yok. İnanıyorum ki doğruları belli bir süre sonra bulacaklar" yanıtını verdi.

Erdoğan da sağlık dedi

Başbakan Tayyip Erdoğan, gazetecilerin sorusu üzerine, "Sağlık nedenlerini bana ifade etti. ’Artık yoruldum, hizmete milletvekili olarak devam etmek istiyorum’ dedi" diye konuştu. Erdoğan, "Sağlık herşeyden önce gelir, bunu bildiğimden kendisini anlayışla karşıladım. Bunun dışında bir şey sözkonusu değil" dedi.

Kılıçdaroğlu: Kendisini kutlarım

AKP Genel Başkan Yardımcılığından ayrılan Dengir Mir Mehmet Fırat’ın eski şirketi Menas AŞ’nin "Hayali İhracat" yaptığı iddiasını gündeme getiren ve televizyonların önünde tartışan CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, "Kendisini kutlamak lazım" değerlendirmesi yaptı. Kılıçdaroğlu, bu operasyonu Hürriyet’e şunları söyledi:

"Sayın Fırat’ın görevden ayrılmasında, benim kendisi hakkında gündeme getirdiğim konuların ne ölçüde etkisi var bilmiyorum. Hangi nedenle görevden alındığını bilmiyorum. Son tartışmalar çerçevesinde görevden ayrıldıysa kendisini kutlamak, saygı duymak lazım."

Kılıçdaroğlu, AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli hakkında Silivri’de bir arsanın imar değişikliğini sağlama karşılığında 1 milyon dolarlık iş takip ücreti aldığını belgelerle gündeme getirmişti. Dişli, AKP Genel Başkan Yardımcılığından istifa etmişti.

Kılıçdaroğlu, "Fırat’ın istifası akıllara RTÜK Başkanı Zahid Akman’ı getiriyor. Hakkında öyle iddialar olan kişi RTÜK gibi bir kurumun başında oturmamalıdır" dedi. Süleyman

Yeni görevlerinde  tanıdık isimler

Abdülkadir Aksu AKP Adana Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat’ın yerine Siyasi ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı’na getirilen Abdülkadir Aksu, 1944 yılında Diyarbakır’da doğdu. Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu olan Aksu, çeşitli illerde Valilik ve Emniyet Müdürlüğü yaptı. Aksu, AKP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyordu.

Bülent Gedikli AKP Sakarya Milletvekili Şaban Dişli’den boşalan Ekonomik İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevine getirilen Bülent Gedikli 1964 yılında Trabzon’da doğdu. Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü mezunu olan Gedikli, partisinin Mali ve İdari İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyordu.

Edip Uğur AKP Ankara Milletvekili Bülent Gedikli’den boşalan Mali ve İdari İşler Başkanlığı’na getirilen Balıkesir Milletvekili Edip Uğur, 1950’de Balıkesir’de doğdu. İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi Kimya Mühendisliği Bölümünü bitiren Uğur, XXII. Dönem Balıkesir Milletvekili Olarak Meclis’e girdi.



Bu haber 549 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,201 µs