En Sıcak Konular

Kızıl ordu nazilere karşı harekete geçti

8 Kasım 2008 08:54 tsi
Kızıl Meydan'da 7 Kasım'da Kızıl Ordu'nun nazilere karşı başlattığı saldırının yıl dönümü nedeni ile askeri tören düzenlendi.

 Kızıl ordu bayrakları ve atlı birliklerle ilk saldırı gününün temsil edildiği törenlerde II. Dünya Savaşı gazileri büyük ilgi gördü. Moskova sınırına dayanan Alman Nazi birliklerine karşı ilk direniş 7 Kasım'da Kızıl Meydan'ı dolduran Sovyet askerlerinin gövde gösterisinin ardından başlamıştı.  
 
Cihan Haber Ajansı'na açıklamada bulunan General Dyatçenko savaşın ilk günleri ve Kızıl Meydan'da 67 yıl önce yapılan askeri tören hakkında bilgi verdi. Dyatçenko, "Almanlar Moskova'nın sınırına dayanmıştı. Bir kaç günde Moskova'yı alacaklarını düşünüyorlardı. Bizim karşılarına güçlü bir ordu ile çıkacağımıza ihtimal vermiyorlardı. 1941 yılının 7 Kasım'da Kızıl Meydan'da düzenlenen yürüyüşün ardından direk savaşa gittik. General Georgi Jukov'un komutasında Almanlar'a karşı ilk zaferimizi kazandık. Savaşın ilk gününden son gününe kadar iştirak ettim. 15 yıl da nükleer denemeler üzerine askerliğimi sürdürdüm."

Emekli albay pilot Viktor Maslov da 85 yaşına rağmen 7 Kasım'da yaşananları dün gibi hatırlıyor. Maslov Almanlar'a karşı zafer kazanılacağına inanarak savaşa gittiklerini ifade ederek, "Ben askeri okulda okuyordum. Kırım hava harp okulundan Saratov kentine tayinimiz çıktı. Ben avcı uçağı pilotuydum. Kırım, Krasnadar, Belarus ve Kaliningrad bölgelerinin Nazi ordularının elinden kurtarılmasında aktif görev aldım. Biz 80'inin üzerinde gaziler için bu törenler bir moral oluyor." değerlendirmesinde bulundu.

Törenlerde bir konuşma yapan Moskova belediye başkanı Yuri Lujkov 67 yıl önce Nazi generallerin Moskova'nın dışından ellerinde dürbünlerle şehri izlediklerini ve zafer kazanacaklarını beklediklerini ifade etti. Lujkov, "Nazi birlikleri 7 Kasım'da Kremlin'de kendi askeri törenleri için hazırlık bile yapıyorlardı. Hitler'in Kızıl Meydan'a anıtını dikmek için Finlandiya'dan heykel siparişi bile verilmişti." dedi.

İkinci Dünya Savaşı'nın ilk yıllarında Moskova sınırına kadar gelen Nazi birlikleri başkente girmek istiyordu. 'Tayfun' adı verilen saldırı planında en seçkin Nazi komutanları yer aldı. İlk karşılaşma Smolensk bölgesinde oldu. Burada çatışmalar iki ay kadar sürdü. 1812 yılında da Fransa İmparatoru Napoleon Bonapart Smolensk bölgesinden öteye geçememişti. Napoleon'un soğuk kış şartlarında Rusya'yı alamadığının farkında olan Hitler kış bastırmadan Moskova'ya girmek istiyordu.

Sovyet cephesinde durumun ağırlaştığını farkeden eski SSCB lideri Jozef Stalin Georgi Jukov'u başkomutan tayin etti. 7 Kasım 1941 askeri geçit töreni ise Moskova'yı savunan Kızıl Ordu için moral oldu. Fakat yine de Almanlar ilerlemeyi devam ediyordu. Stalin bu durumda Sibirya bölgesinde Japonya için bekletilen askeri birlikleri Moskova savunmasına gönderilmesi emr etti. Kızıl Ordu Aralık ayında Alman birliklerini püskürtmeyi başardı.



Bu haber 588 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,178 µs