En Sıcak Konular

Bakan Güler'den enerjide 2020 uyarısı

7 Kasım 2008 23:01 tsi
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, 2020 yılına kadar 130 milyar dolar enerji yatırımı yapılması gerektiğini söyledi.

Kayseri Sanayi Odası'nın (KAYSO) başarılı sanayicilerin ödüllendirildiği ''Kayseri 2008 Sanayi Gecesi'' Hilton Oteli'nde gerçekleştirildi.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, ödül töreninde yaptığı konuşmada, Kayserili sanayicileri, yenilenebilir enerji kaynakları konusunda yatırıma davet etti.

Özellikle rüzgar ve güneş enerjileri konusunda Türkiye'nin zengin bir potansiyele sahip olduğuna dikkati çeken Güler, özellikle dışa bağımlı olmayan rüzgar enerjisi üretiminin geliştirilmesi gayretinde olduklarını anlattı.

Bu konudaki yatırımların yönlendirilmesi için Türkiye'nin rüzgar haritasını çıkardıklarını belirten Güler, şunları söyledi:

''2020 yılına kadar 130 milyar dolar enerji yatırımı yapmamız gerekiyor. Kayseri'nin, bu yatırımlardan üzerine düşen payı alması gerekiyor. 2020 yılına kadar yapacağımız 130 milyar dolarlık enerji yatırımının 105 milyar doları elektrik yatırımı olacak. Özellikle dışa bağımlı olmayan rüzgar enerjisi üretimini teşvik edeceğiz. 2020 yılına kadar rüzgar enerjisinden 20 bin megavat elektrik üretimi planlıyoruz. Bunun için yapılacak yatırım yeni bir otomotiv sektörü demektir. Kayserili yatırımcılardan hem rüzgar santralları kurmalarını, hem de bu santrallerde kullanılacak türbinleri üretmelerini bekliyoruz. Ürettiğimiz türbinleri komşu ülkelere de çok rahat satabiliriz.''

Bakan Güler, güneş enerjisi yatırımlarının şu an pahalı olduğunu, ancak birkaç yıl içinde bu yatırımların daha cazip hale geleceğini ifade etti.

-TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU-

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da Kayseri'nin son yıllarda yakaladığı başarılardan söz ederek, bu başarının arkasında birlik ve beraberliğin yattığına dikkati çekti.

Dünyada yaşanan ekonomik krizin boyutlarının tahmin edilenden çok daha büyük olduğunu, ancak tüm sıkıntılara rağmen sanayicilerin üretim yaptığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:

''Geçtiğimiz günlerde eski İngiltere Başbakanı Tony Blair ile küresel krizi konuştum. Kendisi, hayatında bu kadar büyük boyutta bir kriz görmediğini, krizin ne zaman ve nasıl duracağını da kimsenin bilmediğini ifade etti. AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Günter Verheugen de ABD'den kaynaklanan krizin iki dalgasını daha beklediğini söyledi. Bunlar yaşanan krizin ne kadar büyük çaplı olduğunu en iyi şekilde ortaya koyuyor. Bu ortamda, bizim petrolümüz veya doğal gazımız yok, ama şükrediyoruz ki müteşebbis ruhu çok gelişmiş bir milletiz. Bu milletin en büyük kazancı bu. Ülkeleri zenginleştirecek müteşebbislik olacak. Bu da bizde var. Türkiye bölgesinde sanayi devi olan bir ülke. Hindistan ile İtalya arasında en demokratik ülke. 24 yıl önce ihracatımız 3 milyar dolar iken şimdi 132 milyar dolara ulaştı. 25 yıllık bu başarı hikayesini yine başarabiliriz.''

-DİĞER KONUŞMALAR-

Türkiye Tekstil İşverenleri Sendikası Genel Başkanı Halit Narin, siyasetçiler ülkeleri iyi yönetmediği ve iyi sistemler kuramadıkları için dünyanın küresel kriz ile karşı karşıya kaldığını savundu.

Birçok ülkenin krizin etkilerini hafifletmek için kaynaklarının çoğunu ortaya koyduklarını belirten Narin, Türkiye'de de krizin etkilerinin azaltılması için Merkez Bankası kaynaklarının sonuna kadar kullanılması gerektiğini söyledi.

Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak, sanayicilerin içinde bulundukları sıkıntılara rağmen üretim yapmaya çalıştıklarını kaydetti.

Türkiye'nin 2002'den buyana yüzde 50 civarında büyüdüğünü ve bu büyümenin özel sektör ile  olduğunu vurgulayan Boydak, özel sektörün içinde bulunduğu sıkıntıların çözümü için hükümetten destek beklediklerini bildirdi.

Konuşmaların ardından KAYSO'nun kuruluş yıl dönümü ve bu gecenin anısına pasta kesildi.

Daha sonra, İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan 2007 yılının en büyük 500 sanayi kuruluşu arasına giren 16, ikinci 500 sanayi kuruluşu arasına giren 18, Kurumlar Vergisi sıralamasındaki ilk 15, en fazla ihracat yapan 15 firma ile 2007 yılında başarı gösteren 15 firmanın temsilcilerine plaket verildi.

aa



Bu haber 579 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,829 µs