En Sıcak Konular

'Doğan'a kıyak' yasa teklifi çekildi

7 Kasım 2008 21:28 tsi
Kamuoyuna 'Hükümetten Aydın Doğan'a kıyak' şeklinde yansıyan vergi borçlarına af getirecek tasarı geri çekildi. Peki teklifi kimler verdi, neden geri çekildi?

Doğan Grubu'nun 800 trilyona vuran vergi borçlarının affedileceği ile ilgili olarak gündeme gelen teklif neden geri çekildi.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Yurt dışında bulunan varlıklarını Türkiye’ye getirmeleri amacıyla hazırlanan kanun teklifinde, AKP’li Milletvekilleri Mehmet Altan Karapaşaoğlu ve Hasan Fehmi Kınay’ın verdiği bir önerge, Aydın Doğan'a vergi affına dönüştü gerekçesi ile kafaları karıştırmıştı…

Hazırlanmış tasarının 3. Maddesinin beşinci fıkrasındaki “Ancak, diğer nedenlerle bu kanun yürürlüğe girdiği tarihten sonra başlayan” ibaresinin “Ancak, diğer nedenlerle bu kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla devam eden veya bu tarihten sonra başlayan” şeklinde değiştirilmesi istenmişti.

Düzenleme, Aydın Doğan'ı ve birçok patronu kurtaracak iddiaları gündeme getirince, spekülasyonlara alet olmamak üzere geri çekildi.

Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız AKP Milletvekili Hasan Fehmi Kınay, bu konular teknik konulardır. Biz ne önergeyi verirken ne de çekerken birilerini düşünerek hareket etmedik Ortaya bazı iddialar atıldı.Ama çok yersizdi. Bu gibi konular ile kimseyi töhmet altında bırakmamak için bu öneri geri çekildi.

Bu tarz vergi yasaları her zaman çıkarılabilir teşvik amacı ile.

22 Haziran 2002’de de 60. madde de buna benzer bir değişiklik yapılmıştı.
Bu tarz düzenlemeler özellik ile kriz zamanlarında gündeme gelir. Nitekim, 2001 krizinden sonra da bu tarz bir düzenleme yapıldı…

Ayrıca daha önce de dediğim gibi ne biz ne de bize teklifi getirdiği söylenen maliyede ki üst düzey görevli özellik ile kimseyi kurtarmak amacı ile böyle bir teklifi gündeme getirmemiştir.

Spekülasyon çıkartmak istenildiğin de Bu hali ile de konu edilebilir…

KANUN ÇIKSAYDI NE OLACAKTI?

Kanun Tasarısı’nda yer alan 3. madde ile gelen değişiklik ile Mükelleflerin 01,01,2008 tarihinden önceki dönemleri incelenemez hale gelecekti.

Böylelikle; 1 katrilyonluk matrah farkı üzerinden 800 trilyon vergi ve ceza ödemesi gereken Doğan Grubu  "Bu kadar parayı yurt dışından getirdim sermayeye ekledim" derse 1 katrilyondan 1 katrilyon düşülecek (mahsup edilecek) geriye kalan sıfır (0) lira üzerinden vergi hesaplanacaktı. Yani Doğan Grubu 800 trilyon yerine % 2 üzerinden 20 trilyon ödemiş olacak ve incelemeleri de kapatılacaktı.

haber7



Bu haber 552 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,946 µs