En Sıcak Konular

YÖK Başkanı'nı coşturan haber

7 Kasım 2008 20:15 tsi
YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan Başbakan Erdoğan'ın kendisine yolladığı bir bilgi notu için sevincini gizleyemedi: Bu muhtaşem bir haber.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Milli Eğitim Bakanlığının 2009 yılı bütçesi benimsendi. Üniversitelerin bütçelerinin okunup oylanması ise Maliye Bakanlığı bütçesi görüşülmesinden önce yapılacak.

Komisyonda milletvekillerinin sorularını yanıtlayan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Prof. Dr. Celal Şengör ile ilgili iddialara değindi. Celal Şengör'ün YÖK üyeliğine seçildiğine ilişkin tutanağın Üniversitelerarası Kurul tarafından kendilerine gönderildiğini belirten Özcan, şunları söyledi:

''Tutanağı okuyup rakamlara bakarken, toplama hatasını fark ettim. Bunun düzeltilmesi için tutanağı yeniden Üniversitelerarası Kurula gönderdim. Epey bir zaman geçti. Yeni bir tutanak geldi. Bu sefer baktığımda da daha büyük bir hata vardı. Daha önce 2 olan boş oy sayısı, 5'e çıkmış. Arkadaşlarıma 'Burada bir ciddiyetsizlik var. Bunu doğru düzgün yapsınlar. Bunları tutanaklardan güzelce çıkarsınlar ve rapor etsinler. Biz de bunu yukarıya gönderelim' dedim. İkinci gelen daha kötü olunca ciddiyetsiz davrandıklarını anladım. Düzeltme de gelmedi. Bu nedenle beklemede kaldık.

Celal Bey ile ilgili gazetelerde özel bir şirkette yönetim kurulu olduğu yönünde haber çıktı. Haberden önce de böyle duyumlar geliyordu ama ben üzerine gitmedim. Acelesi de yoktu. Gazetede de çıkınca soruşturma açtık. Şimdi o soruşturmanın sonucunu bekliyoruz. Geçen disiplin kuruluna yetiştiremedik ama bundan sonraki disiplin kurulunda konuyu ele alacağız. Kendileri de Cumhurbaşkanı'na müracaat etmişler. Ama herhalde o kabul olmaz. Bizim denetleme kurulundan ceza aldı. Şimdi disiplin kurulunda. Onu bekliyoruz.''

Üniversitelerin kontenjanlarının artırılıp kalitelerinin düşürüldüğüne yönelik eleştirilere katılmadığını belirten Özcan, önceliklerinin, dışarıda bulunan 1.2 milyon çocuğu içeri almak olduğunu söyledi. Özcan, ''Bunun ağırlığını omuzlarımda hissediyorum'' dedi.

-''MUHTEŞEM BİR HABER...''-

Dışarıya giden öğrencinin az olduğu yönündeki değerlendirmelere  katıldığını belirten Özcan, ''Başbakanımız bana dolaylı olarak haber yollamış. 'Bu sayıyı 10 bine kadar çıkartabiliriz' diye. Muhteşem bir haber. İnşallah bunu yapabiliriz'' ifadesini kullandı.

Özcan, vakıf üniversitelerin kalitesiyle ilgili milletvekillerinin ciddi şüphelerinin bulunduğunu dile getirerek, şöyle dedi:

''Lütfen bu şüpheler olmasın. Biz yeni bir değerlendirme sürecine başladık. Vakıf üniversitelerinde bugüne kadar sadece mali ve idari değerlendirmeler yapılıyordu. Şimdi onları akademik olarak da değerlendirmeye aldık. Çalışma bugünlerde bitmek üzere. Okulları açmak önemli değil. Önemli olan okulları kontrol edip, kalitelerinin belli bir seviyede olduğundan emin olmaktır. Onun için çalışmalarımız devam ediyor. İngilizce eğitimin kaldırılması görüşüne de katılmıyorum. Bu yapılırsa yurt dışından öğrenci çekilemez.

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, ''Paralı eğitime geçelim'' dediğinde ''Türkiye'nin sallandığını'', hakkında ''Yeni seçilen YÖK Başkanı ne halt ediyor, haddine mi düşmüş paralı eğitim?'' ifadelerinin kullanıldığını anımsattı. Özcan, ''YÖK Başkanı olarak olarak bana üniversite açılacağı yönünde bir talep gelse, ben neye göre karar vereceğim? Kendimizi benim yerime koyun. Bunun karar vericisi olmamalıyım. Bunun karar vericisi, öneriyi getiren insanlar olmalı. Bu insanlar da Türkiye'de araştırma yapmalı. Türkiye'nin ihtiyaçlarını belirlemeli ve bundan sonra karar vermeli'' diye konuştu.

Komisyonda daha sonra Milli Eğitim Bakanlığının 2009 yılı bütçesi kabul edildi. Üniversitelerin bütçelerinin okunup oylanması ise verilen bir önerge ile ertelendi. Üniversitelerin bütçelerinin oylanması, Maliye Bakanlığı bütçesinin görüşülmesinden önce yapılacak. Bu arada verilen başka bir önergeyle de Milli Eğitim Bakanlığı bütçesindeki 40 milyon YTL'lik ödenek, okulların depreme karşı güçlendirilmesine aktarıldı.

aa



Bu haber 648 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,669 µs