En Sıcak Konular

''Yüksek Mahkeme son kararlarda yetkisini aştı''

7 Kasım 2008 19:37 tsi
TBMM Başkanı Köksal Toptan, Avusturya'nın Die Presse gazetesine verdiği demeçte, bir soru üzerine, "Anayasa Mahkemesinin yetkilerini sınırlamanın doğru olmadığını, ancak mahkemenin, son kararlarında yetkilerini aştığını düşündüklerini" söyledi.

Meclis Başkanı Toptan, 4-6 Kasım tarihleri arasında Viyana'yı ziyareti sırasında verdiği demeçte, "Laiklik karşıtı eylemlerin odağı olmak nasıl bir duygu?" sorusuna yanıt verdi.

Toptan, "Ben kendimi öyle hissetmiyorum. Türk halkı din ile devlet işlerinin ayrılmasına karar verdi ve bundan son derece memnun. Laiklik Cumhuriyet'in temel prensiplerinden biri, bu yüzden de onu vargücümüzle koruyoruz. Ayrıca mahkeme AK Parti'nin kapatılması istemini reddetti" dedi.

Anayasa çalışmaları
Köksal Toptan, AK Parti'nin liberal bir anayasa taslağı hazırladığının belirtilerek, neden bu anayasanın halen onaylanmadığının sorulması üzerine de AK Parti'nin, yeni anayasayı toplumun da onaylamasını istediğini, ancak henüz böyle bir görüş birliğine ulaşılamadığını belirtti.

Toptan, CHP'nin bazı noktalara karşı çıktığını, milletvekili dokunulmazlığı ve yargı bağımsızlığı gibi konularda farklı görüşlerin olduğunu kaydetti.

Kapatma davası
Önce seçimlerin ardından kapatma davasının yaşandığını ifade eden Toptan, bunların reformları yavaşlattığını belirtti.

"Türkiye Avrupa ülkesi olarak görülüyor"

Toptan, Kurier gazetesine verdiği demeçte ise, Türkiye'nin dünyada bir Avrupa ülkesi olarak görüldüğünü belirtti.

Türkiye'nin Avusturya ile birlikte BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçildiğini anımsatan Toptan, "Türkiye ve Avusturya'nın daimi olmayan üyeler olarak BM'nin en üst merciinde Avrupa'yı temsil ederek dünya barışına katkıda bulunacaklarını, BM üyesi 151 ülkenin Türkiye'ye oy vermesinin Türkiye'nin dünyanın gözünde bir Avrupa ülkesi olduğunun kanıtı olduğunu" bildirdi.

AB ilerleme raporu
AB'nin son ilerleme raporundaki eleştirilerine de değinen Toptan, "Bazı noktalar pek hoşumuza gitmese de bunu bir nevi kılavuz olarak görüyoruz ve yapılması gerekeni yapacağız" ifadesini kullandı.

Türkiye'deki reform çalışmaları hakkında bilgi de veren Toptan, geçen yıl yapılan seçimler ve ardından AK Parti hakkında açılan kapatma davasının reform hareketini frenlediğini belirterek, "29 uyum yasası gerçekleştirildiğini, daha 130 yeni yasa metnini de kararlaştırmak zorunda olduklarını" söyledi.

ABD başkanlık seçimleri
ABD'nin yeni başkanı Barack Obama'dan beklentileri konusundaki bir soruyu ise Toptan şöyle yanıtladı:

"Ülkeyi demokratların yönetmesi iyi bir şey. Türkiye ile Amerika arasındaki ilişkiler ve dünya barışı açısından yeni bir dönem başlıyor. Obama'nın söylediği gibi Amerikan askerlerini 16 ay içinde Irak'tan çekip çekmeyeceğini zaman gösterecek. Bizim için bir iktidar boşluğunun oluşmaması önem taşıyor. Çünkü bu terörizmi körükleyebilir."

cnnturk



Bu haber 546 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,969 µs