En Sıcak Konular

Operatör değiştireceklerin oranı yüzde 11

7 Kasım 2008 18:06 tsi
Türkiye'de 9 kasımdan itibaren, GSM operatörleri arasında numara taşınabilirliği dönemi başlayor. Tüketicilerin, bu sisteme ne kadar ilgi göstereceği ise merak konusu.

Telekomünikasyon ürün ve hizmetlerinin tüketiciler tarafından nasıl kullanıldığı, ihtiyaç ve eğilimlerini değerlendiren Ericsson Consumer Lab araştırmasına göre, Türkiye'de her 100 kişiden 27'sinin ikinci bir SIM kartı bulunuyor. Araştırma, numara taşımadan her 3 kişiden birinin haberi olduğunu, operatörünü değişmeyi düşünenlerin oranının ise sadece yüzde 11 civarında bulunduğunu ortaya koydu.
Telekomünikasyon ürün ve hizmetlerinin tüketiciler tarafından nasıl kullanıldığı, davranış biçimleri, ihtiyaç ve eğilimlerini değerlendiren Ericsson Consumer Lab araştırması, dünyadaki 1 milyar kişinin teknolojiyle ilişkisini yansıtıyor. İlk defa 2006 yılında Consumer Lab kapsamına giren Türkiye'de araştırma ikinci kez gerçekleştirildi. Araştırma, 15-69 yaş arası farklı ekonomik, coğrafi, sosyolojik ve kültürel yapılardan gelen kişilerle, elli dakikalık yüz yüze görüşme tekniğini kullanarak gerçekleştirildi. Telekom sektörünün Numara Taşınabilirliği ve 3G (Üçüncü Nesil Mobil İletişim) konuları ile en hareketli olduğu bu dönemde Ericsson Consumer Lab sonuçları gerek operatörler, gerekse sektördeki diğer oyuncular için çok önemli veriler içeriyor. Araştırma, internet kullanım amaçları, hangi servislere ilgi duyulduğu, cep telefonunu nerede ve ne zaman kullanıldığı, operatör seçiminde nelere dikkat edildiği gibi pek çok soruya yanıt veriyor. Araştırma sonuçlarındaki kimi ilginç başlıklar şöyle:

- Türkiye, araştırmaya dahil olan 25 ülke arasında, teknolojiye yoğun ilgi duyan 8 ülkeden biri. Türkiye, bu sekiz ülkeden Hindistan, Güney Afrika, Mısır ve Brezilya ile birlikte, teknolojiyi iyi bir şekilde kullanmak konusunda düşük seviyede yer alıyor.

- Türkiye'de her üç kişiden biri numara taşınabilirliğinden, her beş kişiden biri üçüncü nesilden haberdar. %34'lük kesim mobil genişbant servislerini kullanmaya ilgi duyuyor. Üçüncü nesille beraber gelecek olan mobil genişbantın sadece cep telefonlarında değil bilgisayarlarda da kullanılabileceğini öğrenenlerin %56'sı bundan sonra internet için sadece mobil genişbantı kullanacağını belirtiyor.

- Türkiye'de "teknolojiden çekiniyorum" diyenlerin oranı sadece yüzde 8. Her yüz kişiden 54'ü yanında anlayan biri olursa kendini güvende hissediyor ve temel alanlarda başarılı olabileceğine inanıyor.

- 2006 araştırmasıyla karşılaştırıldığında dizüstü bilgisayara sahip olma oranı yüzde 8'den, yüzde 22'e; yüksek hızlı internet bağlantısı ise yüzde 19'dan, yüzde 47'e çıkmış durumda. Uydu anteni (yüzde 74), DVD oynatıcı (yüzde 60) ve dijital kamera (yüzde 30) sahip olma yüzdeleri de yaklaşık olarak ikiye katlanmış durumda.

- Türkiye sesli aramada dünya lideri. Her yüz kişiden 97'si günde en az bir kez cep telefonuyla konuşuyor.

cihan
 



Bu haber 613 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,746 µs