En Sıcak Konular

İşte Türklerin teknoloji karnesi

7 Kasım 2008 16:56 tsi
Ericsson Consumer Lab araştırması Türkiye’de üç büyük ilde 1000 kişi ile yapıldı. İşte sonuçlar...

Telekomünikasyon ürün ve hizmetlerinin tüketiciler tarafından nasıl kullanıldığını, davranış biçimlerini, ihtiyaç ve eğilimlerini değerlendiren ve Türkiye de dahil dünya çapında 25 ülkede yürütülen Ericsson Consumer Lab araştırması, Türkiye’de her 100 kişiden 97’sinin günde bir kere cep telefonu ile konuştuğunu ortaya çıkardı. Araştırmaya göre Türkiye’de cep telefonu kullanıcılarının yüzde 63’ü günde en az bir SMS gönderiyor ve günde ortalama altı SMS iletiliyor. Araştırma Türkiye’de bilişim hizmetlerine ilginin birçok dünya ülkesinin önünde olmasına karşın kullanım oranının en düşük seviyelerde olduğunu gösterdi.
İstanbul, Ankara ve İzmir illerinde 1000 kişinin katılımıyla Ağustos-Eylül 2008 tarihleri arasında gerçekleşen araştırmanın sonuçları bugün İstanbul’da düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı. Ericsson Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Yiğit Kulabaş, ilk defa 2006 yılında Consumer Lab kapsamına giren Türkiye’de araştırmanın ikinci kez gerçekleştirildiğini belirterek " Biz bu araştırmaları müşterilerimizin müşterilerini davranışlarını ve ihtiyaçlarını öğrenmeyi önemsiyoruz. Bu araştırmalar yoluyla her sene ilgi alanları, kullanım eğilimlerini yeniden keşfediliyor. Araştırma, 15-69 yaş arası farklı ekonomik, coğrafi, sosyolojik ve kültürel yapılardan gelen kişilerle, elli dakikalık yüz yüze görüşme tekniğini kullanarak gerçekleştirildi. Araştırma, iki yüze yakın grafik ile Türk tüketicisinin davranış ve eğilimlerini 25 ülke ile karşılaştırmalı olarak inceliyor" dedi.

-NUMARA TAŞINMANIN ETKİSİ YÜZDE 4.5-

Kulabaş, telekom sektörünün numara taşınabilirliği ve 3N- üçüncü nesil mobil iletişim- konuları ile en hareketli olduğu bu dönemde Ericsson Consumer Lab sonuçlarının gerek operatörler, gerekse sektördeki diğer oyuncular için çok önemli veriler ortaya çıkardığını söyledi. Kulabaş, araştırma sonuçlarını değerlendirirken, katılımcıların numara taşınabilirliği uygulamasından yüzde 29’unun, yani 10 kişiden üç kişinin haberdar olduğunu, yüzde 71’lik kesimin haberdar olmadığını belirterek "Zaten değiştireceğim diyenlerle birlikte numara taşınabilirliği sonrasında yüzde 11’lik kesimin numarasını taşıyacağı görülüyor. Tek SIM kartı olanlarda bu oran yüzde 9.5 olurken, 2 SIM kartı olanlarda bu oran yüzde 15.4’e çıkıyor" diye konuştu. Kulabaş, araştırma sonuçlarından numara taşıma isteğini açıklayanların önemli bir kısmının düşük ücret yanı sıra hizmet kalitesi, kapsama alanı, kapasite gibi faktörlere de büyük önem verdiklerinin anlaşıldığını kaydetti. Kulabaş, araştırma sonuçlarının Türkiye’de her beş kişiden birinin 3 N uygulamasını bildiğini, gösterdiğini söyledi.

-MOBİL İNTERNET HEM CEPTEN HEM DİZ ÜSTÜ BİLGİSAYARDAN-

Kulabaş, 3N ile birlikte mobil geniş bant uygulamasının geleceğini hatırlatarak şu değerlendirmeyi yaptı:
"Araştırma katılımcıların mobil geniş bant internete ilgisinin yüzde 65 düzeyinde olduğunu gösterdi. Aynı zamanda mobil internetin sadece cep telefonlarıyla değil, dizüstü bilgisayarlar aracılığıyla kullanılabileceği bilgisinin yüksek olması bizi sevindirdi. Katılımcıların yüzde 79’u her yerden internete giriş şansı verdiği için yüzde 41’i de sabit hatta gerek olmadığı için mobil bant interneti kullanacağını belirtti".
Ericsson Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Kulabaş araştırmanın diğer sonuçlarını şu başlıklar altında açıkladı:
-Türkiye, araştırmaya dahil olan 25 ülke arasında, teknolojiye yoğun ilgi duyan 8 ülkeden biri. Türkiye, bu sekiz ülkeden Hindistan, Güney Afrika, Mısır ve Brezilya ile birlikte, teknolojiyi iyi bir şekilde kullanmak konusunda düşük seviyede yer alıyor.
-Türkiye’de "teknolojiden çekiniyorum" diyenlerin oranı sadece yüzde 8. Her yüz kişiden 54’ü yanında anlayan biri olursa kendini güvende hissediyor ve temel alanlarda başarılı olabileceğine inanıyor.
-2006 araştırmasıyla karşılaştırıldığında dizüstü bilgisayara sahip olma oranı yüzde 8’den, yüzde 22’e; yüksek hızlı internet bağlantısı ise yüzde 19’dan, yüzde 47’e çıkmış durumda. Uydu anteni ,yüzde 74, DVD oynatıcı yüzde 60ve dijital kamera yüzde30 sahip olma yüzdeleri de yaklaşık olarak ikiye katlanmış durumda.
-Telefon, radyo, televizyon yerine interneti kullanan ve "süper uzman’ olarak nitelendirilen kesimin yüzde 71’i erkek. Yarısına yakını 15-24 yaş aralığındaki gençlerden oluşuyor. Çoğu bekar ve eğitim seviyeleri yüksek.
-Araştırmaya katılanların yüzde 77’sinin hem ev, hem de cep telefonu var. Yalnızca cep telefonu kullananların oranı yüzde 20. Cep telefonunuzu en çok nerede kullanıyorsunuz sorusunun cevabı yüzde 43 ile ev. Bu oranda 2006’ya göre yüzde 3’lük bir düşüş var. Evde de cep telefonu kullanırım diyenlerin yüzde 75’i sebep olarak cepten cebi aramayı gösteriyor. Diğer nedenler sırayla daha ucuz olması, alışkanlık, rehberin cep telefonunda kayıtlı olması ve mahremiyet.



Bu haber 576 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,878 µs