En Sıcak Konular

Başbakan Erdoğan'dan bankacılara uyarı

7 Kasım 2008 16:54 tsi
Başbakan R. Tayyip Erdoğan, kulağına bazı duyumlar geldiğini belirterek, bankalardan kredileri geri çağırmamasını istedi.

Erdoğan'ın, banka mevduatlarına olası bir güvencenin belli bir limiti olabileceğini söylediği de öğrenildi.

Türkiye Bankalar Birliği, Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince ve yönetim kurulu üyeleriyle dün Ankara'da bir dizi temasta bulundu.

Bu kapsamda ilk olarak Başbakan Erdoğan'ı ziyaret eden bankacılar, bankacılıkta son dönemde yaşanan sıkıntıları anlattı.

 

Görüşmede, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Nazım Ekren ve Hayati Yazıcı, Devlet Bakanları Kürşad Tüzmen, Mehmet Şimşek ile Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da bulundu. Yaklaşık 1 saat süren görüşme, basına kapalı yapıldı. Görüşme sırasında Erdoğan'ın kredilerin geri çağrılmaması gerektiği yönündeki istemini belirttiği, banka mevduatlarına verilecek olası bir güvencenin de belli bir limite kadar olacağını söylediği kaydedildi.

BDDK'yı da ziyaret eden Bankalar Birliği Yönetimi, öğleden sonra da TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun başkanlığında reel sektörle birraya geldi. Hisarcıklıoğlu, finans sektörünün, ekonominin temel organları olan reel sektöre ve KOBİ'lere kan akışını sağlayan damarlara benzeterek, finans sektörü ile reel sektörün, aynı elmanın iki yarısı olduğunu kaydetti. Hisarcıklıoğlu, Bu yüzden de biri kötü durumdayken, diğerinin iyi durumda olması beklenmemeli. Küresel kriz, bankaların ve şirketlerin bilançoları ile Türkiye'ye taşınıyor dedi.
 
Finans kanalları açık tutulmalı

Bu süreçte her iki sektörün de güçlendirilmesine ihtiyaç olduğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu, Zira özellikle de KOBİ'lerin finansmana ulaşım imkanlarının gelecek dönemde açık tutulmasının hayati öneme sahip olduğu bir dönemdeyiz. Gelecek dönemde Türkiye, büyüme temposunu korumak zorundadır. Büyümeyi sürdürmek için de yurtiçi ve yurtdışı finans kanallarını açık tutmaya mecburuz diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, bankaların, aracılık işlevlerini yerine getirmeleri, gerçek bankacılık yapabilmeleri için kamunun, mali sistem üzerindeki ağırlığının, yani hem aracılık maliyetlerinin hem de kamu borçlanmasının azaltılmasının şart olduğunu ifade etti. Bunun da mali disiplinin sürdürülmesi ve kamuda harcama reformunun gerçekleştirilmesi ile mümkün olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, reel sektör üzerindeki girdi maliyetlerinin azaltılması ve yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik yapısal reform sürecinin devam ettirilmesini beklediklerini kaydetti.
 
Dış kredilere garanti talebi yok

Toplantıda basının bankaların dış kredilerine devlet garantisi verilmesine ilişkin sorularını yanıtlayan TBB Başkanı Özince ise, bunun gündemlerinde olmadığını söyledi. Özince, Bu konuda bilgim yok. Sektör olarak böyle bir talep, böyle bir beklenti, böyle değerlendirme yok. Bunun gerekli olduğunu takdir edecek, sorumlu olan insanlara sormak lazım, her konuda yorum yapmak doğru değil dedi.



Bu haber 504 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,823 µs