İşte ABD ekonomisinin yeni patronu | " /> İşte ABD ekonomisinin yeni patronu | "/>

En Sıcak Konular

İşte ABD ekonomisinin yeni patronu

7 Kasım 2008 15:10 tsi
İşte ABD ekonomisinin yeni patronu Obama'nın başkan seçilmesiyle birlikte, izleyeceği politikaları daha net kestirebilmek için oluşturacağı ekip konuşuluyor. Bu ekip içinde en dikkat çeken isim ise iş adamı Warren Buffett. Dünyanın en zengin adamı olan Buffet kim; zenginler krizine nasıl

ABD seçimlerinden Obama'nın zaferle çıkmasının ardından, şimdi de oluşturacağı kabine konuşulmaya başlandı. Çünkü yürüteceği politikaları büyük ölçüde bu konudaki seçimleri belirleyecek. Pek çok isim konuşuluyor ancak, en ilginci Hazine Bakanlığı için düşünülen Warren Edward Buffett. 2008 yılında Forbes Dergisi'nin dünyanın en zenginleri listesinde 62 milyar dolarlık serveti ile liderliği ele geçirerek 13 yıllık 'Bill Gates' hakimiyetine son veren Buffett'ın, Hazine Bakanlığına oturduğu takdirde izleyeceği politikayı şu ünlü sözü özetliyor: "Başkaları endişeliyken açgözlü, onlar açgözlüyken endişeli olmalısınız."

Bilmeyenler için Buffet'ın kim olduğunu kısaca özetleyelim:

30 Ağustos 1930'da Nebraska'da dünyaya geldi. ABD'li ünlü iş adamı, hisse senedi yatırımcısı ve hayırsever. Berkshire Hathaway yatırım şirketinin sahibi.

2006 Haziran ayında, yatırım şirketinin 10 milyon adet hissesini (yaklaşık 31 milyar dolar) Bill ve Melinda Gates Vakfı’na devrederek A.B.D.'de şimdiye kadar yapılmış en büyük bağışı gerçekleştirdi.

Para dehası

Warren Edward Buffett, borsa simsarı Howard Buffett (sonraları kongre üyesi olan) ve Leila Buffett'ın üç çocuklarının ortancası. Para konusunda inanılmaz yetenekli olan Buffett, daha altı yaşındayken büyükbabasının bakkal dükkanından satın aldığı 6'lı Coca-Cola şişelerinin, tanesini 5 cent kârla satarak, para kazanmaya başladı.

11 yaşındayken yüksek finans dünyasına adım attı ve babasının yanında çalışmaya başladı. İlk satın aldığı hisseleri, değer kazandıklarında sattı. Fakat sadece birkaç sene sonra bu hisselerin tavan yaptığını görünce; iyi şirketlere, uzun dönemli yatırım yapmak gerektiğinin önemini öğrendi.

Okumayı sevmedi ama…

1947'de liseden mezun olduğunda üniversiteye gitmeyi hiç düşünmeyen Buffett, babasının ısrarıyla Pennsylvania Üniversitesi'ne bağlı Wharton Business School'da 2 yıl geçirdi. Babasının 1948'deki kongre seçimlerini kaybetmesiyle Omaha'ya döndü ve University of Nebraska-Lincoln'e transfer oldu. Sıkı bir çalışmayla buradan 3 yıl içinde mezun olmayı başardı.

Harvard Business School'a başvurmaya ikna edilmesine rağmen, çok genç olduğu için kabul edilmedi. Bunu önemsemeyerek Colombia Business School'a girdi ve ünlü risk analisti Benjamin Graham'ın profesörlüğünde çalışarak, 1951 yılında mastır derecesini aldı.

Ben Graham ile çalıştı

Wall Street'de çalışmak istemesine rağmen hem babasının hem de Ben Graham’ın itirazlarıyla karşılaştı. Graham'ın yanında bedava çalışmayı teklif etmesine rağmen ret cevabı alınca tekrar Omaha'ya döndü. Bu dönemde borsa simsarı olarak çalıştı ve aynı zamanda da konuşma kursları alıp, Nebraska Üniversitesi’nde "yatırım ilkeleri" konulu gece dersleri vermeye başladı. 1954'de Graham, şirketinde kendisine bir iş teklif etti. Burada 2 yıl çalıştıktan sonra Graham'ın emekliye ayrılmasıyla yeniden Omaha'ya döndü ve 1956'da ilk yatırım ortaklığı olan Buffett Associates, Ltd'yi kurdu. 1962'de Berkshire Hathaway dahilinde Buffett Partnership'in temelini attı. Başlarda tekstil sektöründeki düşüş yüzünden kötü bir fikirmiş gibi görünmesine rağmen Berkshire Hathaway, halen dünyanın en büyük holding kuruluşlarından biridir.

25 yıl sonra dul kaldı

Nisan 1952’de, 22 yaşındayken, Susan Thompson'la evlendi. Birlikte Susie, Howard ve Peter isimli üç çocukları oldu. Evliliklerinin 25. yılında ayrı yaşama kararı alan çift, 1977'den itibaren ayrı yaşamaya başlamalarına rağmen, Susan Thomson'un 2004 yılındaki ölümüne kadar evli kaldı. Ayrı yaşamaya başlamalarından sonra, Susan'ın kendisiyle tanıştırdığı Astrid Menks ile uzun bir birliktelik sürdürdü.

İşte Hazine Bakanlığı için, daha Obama seçilmeden adı konuşulan o adam. Zenginlerin krizinin anavatanında hazine bakanı eğer dünyanın en zengin adamı olursa, krizin seyri ne olur? İstanbul Ticaret Üniversitesi İktisat Profesörü Erdoğan Alkin’e sorduk…

Destek verdi bakan olması doğal

ABD geleneği ile Avrupa geleneği arasında çok fark var. ABD’de her yere, her göreve zenginler getirilebiliyor. Bunlar olağan şeyler, olağan dışı değil. Önemli mali destek vermişse Obama’ya, krizden etkilenmemek için önemli tedbirler almışsa, gelmesi çok doğal.

Çok başarılı biri olarak biliniyorsa ve güven verirse, bu ABD ve dünya için olumlu olur. Buffett sadece zenginlerin yararına tedbir almaz. Kennedy’lerde çok zengin bir aileydi ama sadece zenginleri düşünmediler. Evet, bu zenginler krizi ama politikalar tüm kesimlere yönelik olacak. 

Obama’nın politikalarını güdecek

Obama çok fazla söz verdi ekonomi politikalarıyla ilgili. Güdülecek politika Obama’nın söz verdiği politikalar olacak. Alt yapı çalışmaları, vergilerde düşüş gibi.

ABD’de varlıklı kişiler başarılı olur

Buffett gelirse insanların yüzde 90’ı memnun olacak. Keynes politikaları güdülecek. Bence Buffett’ın olumlu etkileri olur. ABD’de zengine kötü gözle bakılmaz. Hiçbir ABD başkanı gariban değildir. Obama da öyle. Varlıklı kişilere başarılı olarak bakılır ABD’de.

www.iyibilgi.com özel Seda Baştuğ

 



Bu haber 1,387 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,184 µs