En Sıcak Konular

Petrolde haksız kazanç belgelendi

7 Kasım 2008 14:01 tsi
Petrolde haksız kazanç belgelendi Rekabet Kurumu petrol fiyatlarında haksız kazanç olduğunu, serbest piyasa şartlarının işlemediğini tespit etti. Petrol dağıtıcı firmalara çok ciddi cezalar yolda...

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, petrol fiyatlarının dünyada düşerken Türkiye'de sabit kalmasını eleştirerek, ''Rekabet Kurumu petrol fiyatlarında haksız kazanç olduğunu, serbest piyasa şartlarının işlemediğini tespit etti. Çok yakında petrol dağıtıcı firmalara çok ciddi ceza gelirse şaşırmayın'' dedi.

Tüm Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Geleneksel Esnaf toplantısı, Antalya'nın Kemer ilçesinde başladı.

Toplantının açılış bölümünde konuşan Bakan Binali Yıldırım, Türkiye'de taşımacılık sektöründe taşıma türleri arasında entegrasyon bulunmadığını söyledi. Yurtiçi taşımalarında 2000'li yıllarda yük taşımacılığının yüzde 93-94'e kadar karayolu bağımlısı olduğunu anlatan Yıldırım, yolcu taşımacılığında bu rakamın yüzde 96'ya kadar yükseldiğini ifade etti.

Türkiye'nin deniz yolu, demir yolu, hava yolunu kullanabildiğini belirten Binali Yıldırım, ''Gönlümüz arzu ederdi ki, 1946'dan bu tarafa geçen süre içinde bütün bu taşıma türleri birbiriyle dengeli gelişme göstersin ve bugün biz, bu sağlıksız sektörel yapılanmanın sorunlarını çözmek için mücadele etmek durumunda kalmayalım'' dedi.

Binali Yıldırım, taşımacılık sektöründeki sorunların ''kartopu gibi büyüdüğünü'', Türkiye'nin önünde çözülmesi gereken ciddi sorunlar olduğunu anlattı.

''Sorunlardan korkmak, kaçmak bizim şiarımıza yakışmaz'' diyen Yıldırım, şöyle devam etti:

''Son ABD seçimi yıllardır konuluşuluyor. Niye? Bir farkı ortaya koyuyor. Yıllardır Amerikan toplumu, özlemini duyduğu, herkesin zihninde yer etmiş sorunların cevabını gördüğü bir sesi duyuyor, oraya doğru yöneliyor. Vatandaş da bize 3 Kasımda bu kadar güven duymuş, bu kadar destek vermiş, işbaşına getirmiş. Bizim de yapmamız gereken bunun gereğidir. Bunun sorumluluğunda hareket etmenin zor olduğunu, sorunların çok olduğunu biliyorduk ama başımızın ağrıyacağını bile bile bu işe giriştik.''

Binali Yıldırım, taşımacılık sektörünün sadece Ulaştırma Bakanlığına değil, Maliye, Sanayi ve Ticaret ve İçişleri bakanlıklarını da ilgilendirdiğini bildirdi. Yıldırım, sektörün sorunlarını çözebilmek için koordinasyon içinde çalışmanın gerekli olduğunu, Ulaştırma Bakanlığı olarak da buna yönelik adımlar atıldığını ifade etti.

-YOL YAPIM ÇALIŞMALARI-

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, kara taşımacılığında rekabetin artırılması için yolların iyileştirilmesi gerektiğini, bakanlık olarak bu yönde çalışmaların da hızla devam ettirildiğini bildirdi. Göreve geldikleri 2003 yılında Türkiye'de 6 bin kilometre bölünmüş yol olduğunu anlatan Yıldırım, şöyle konuştu:

''Bugün bunun üzerine 9 bin 500 kilometre bölünmüş yol ilave ettik. 15 bin 500 kilometreyi aştı. 2011 hedefimiz 22 bin 500 kilometre bölünmüş yoldur. Toplam yol ağımızın 63 bin kilometre olduğunu düşünürsek, üçte birinden fazlası 2011'de bölünmüş yol haline geliyor. Bu oran, bir çok Avrupa ülkesinde dahi yok. Bölünmüş yollardaki ölümlü trafik kazaları da yüzde 70-80 arasında azaldı. Aksi halde Türkiye'nin motorlu taşıt sayısı son 4 yılda yüzde 60 arttı. Kazalar aynı oranda kaldıysa bunun tek nedeni bölünmüş yolların hizmete girmesidir.''

Yol olmadan ülkenin rekabet gücünün de olmayacağına işaret eden Binali Yıldırım, yolların iyileştirilmesiyle yakıt tasarrufunun sağlanacağını, çevrenin daha az kirletileceğini, istihdamın artacağını, ülkenin de zenginleşeceğini dile getirdi.

Yıldırım, sektörün insan hayatının devamı açısından da önemli olduğunu vurgulayarak, ''Taşımacılık sektörü öyle bir sektör ki, bu sektör olmasın, insanların yarısı açlıktan olur, yarısı da soğuktan'' diye konuştu.

-''YOLLARIN KRALI''-

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 4925 sayılı Taşımacılık Kanunu'nun taşımacılık sektörüne mali ve mesleki yeterlilik ile mesleki saygınlık getirmeyi hedeflediğini dile getirdi. Kanunun bu üç temel üzerine inşa edildiğini dile getiren Yıldırım, şöyle konuştu:

''Bunlar esasen Avrupa Birliği'nin öngördüğü, modern taşımacılık için vazgeçilmez 3 esastır. Kanun çıktı, yönetmelikler oldu. Kanun dedi ki, (Yolların kralı olmaz, yolların kuralı olur). Kuralı koyduk. Kral da kurala uymak zorunda kaldı. Ağırlık kontrolü denetimi Karayolları'ndaydı, sonra Karayolları bize geçince ulaşımda bütünlük sağlanmış oldu. Karayolları'nda 21 sabit kantar var. Bunların nasıl çalıştığını hepiniz biliyorsunuz. Şu anda bunu 50'ye yükselttik, bunların bir kısmı faaliyet geçti, bir kısmı da çok kısa süre içinde geçecek. Ayrıca 30 tane daha inşa halinde. Bütün bunların üzerine de 200 seyyar kantar alıp bölgelere dağıttık. Uygulamanın bize geçtikten sonraki 6 ay içinde 945 bin 944 aracın tartımı yapılmış, uymayan 9 bin 871 araca fazla tonajdan dolayı ceza yazılmış.''

Bakan Yıldırım, araç denetiminde bazı sorunlar yaşandığını, bunun da illerdeki farklı uygulamalardan kaynaklandığını anlattı. Denetimin illerde polis ve jandarma tarafından yapıldığını belirten Yıldırım, şunları söyledi:

''Denetimlerle sıkıntı olduğunu bildiğimiz için biz de bir yapılanmaya gittik. Bakın belge denetiminden bahsediyorum. Belge denetiminde polis ve jandarma yaptığı denetimlerde 5,3 milyon YTL ceza kesmiş. Ulaştırma Bölge Müdürlüğü elemanları ise, 50 milyon YTL ceza kesmiş. O kadar sınırlı organizasyona rağmen polis ve jandarmaya göre bizim elemanlarımızın bu denetimlerde usulsüzlüklerden dolayı kestikleri ceza miktarı polisin ve jandarmanın 10 katı.''

-KORSAN TAŞIMACILIK-

Binali Yıldırım, korsan taşımacılığın kontrol altına alınmasına yönelik çalışmaları sürdürdüklerini, bu konudaki denetimlerin ise halen yetersiz olduğunu dile getirdi. Bakanlığın özel çabasının dahi bunu önlemeye yetmediğini vurgulayan Yıldırım, sorunun çözümü için zamana ihtiyaç olduğunu bildirdi.

Araç muayene istasyonlarının ise Avrupa'dan daha modern olduğunu belirten Yıldırım, Türkiye genelinde 189 noktada araç muayene istasyonu bulunduğunu vurguladı.

Yıldırım, ''Her gün de birer ikişer ilçelerimizde, illerimizde açılışı devam ediyor. Daha sağlıklı bir filoya sahip olacağız zaman içinde. Bu da bizim rekabet gücümüzün artması demek. Yollarda daha az kaza olması demek, daha çevreci bir taşımacılık demek ve sektörde faaliyet gösterenlerin yaptığı işten memnun olması demek'' dedi.

Bakan Yıldırım, yaşlı araçların sektörden çekilmesine yönelik düzenlemelerin TBMM Genel Kurulu'nda ''gizli bir el tarafından'' görüşmeden çıkarıldığını ifade etti. Düzenlemelerin Genel Kurul'dan çıkarılma nedenini bilmediğini anlatan Yıldırım, ''Ama bunun peşini bırakmayacağız'' dedi.

-AKARYAKIT FİYATLARI-

Bakan Yıldırım, petrol fiyatında son günlerde dünyada yaşanan krizde etik olmayan sonucu gördüklerini söyledi. Dünyada petrol fiyatları düşerken Türkiye'de düşmediğini belirten Yıldırım, şöyle konuştu:

''Bu da bizim üzerinde durmamız gereken ayrı bir sorun. Varili 140 dolar iken Türkiye'de 3,4 YTL. 70 dolarken de 3 YTL. Halbuki yarısı olması lazım. Niye olmuyor? Bu da bizim yine üzerinde durmamız gereken bir konu. Eğer bu serbest piyasa ise, aynı şekilde anında olması lazım. Kaldı ki biliyorsunuz Rekabet Kurumu petrol fiyatlarında haksız kazanç olduğunu, serbest piyasa şartlarının işlemediğini tespit etti. Çok yakında petrol dağıtıcı firmalara çok ciddi ceza gelirse şaşırmayın. Bir kural varsa, bu kural herkese uygulanır. Herkesin bunun gereğini yerine getirmesi lazım. Herkes uyanıklık yapmaya kalkarsa, konjonktürden faydalanmaya kalkarsa bu sefer dürüst çalışan insanlara sektöre haksızlık yapılmış olur. Mağduriyetler olur. Bunun da takipçisi olacağız.''

-''TAŞIMACILIK GELİŞMİŞLİK GÖSTERGESİ''-

Tüm Motorlu Taşıyıcılar KooperAtifleri Merkez Birliği Başkanı Cemil Ok da, taşıma sektörünün önemine işaret ederek, bu sektörün ülkelerin gelişmişlik düzeyinin de göstergesi olduğunu anlattı.

Ok, gelişmiş ülkelerin kendi ülkelerinin şartlarını iyi analiz ettiklerini belirterek, ''Bizde ise taşıma sektöründe kara taşımacılığı hariç göz ardı edilmiş, geliştirilmemiş, karayolu taşımacılığı çarpık gelişerek günümüze gelmiştir'' dedi.

Cemil Ok, AK Parti hükümetinin taşımacılık sektörünün sorunlarına el uzattığını vurgulayarak, 4925 sayılı Karayolu Taşıma Yasası'nın sorunların çözümü konusunda önemli yol almalarını sağladığını anlattı.

Bakan Yıldırım, toplantının ardından Kemer'deki Gül Camisine giderek cuma namazını kıldı.

aa



Bu haber 715 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,212 µs