En Sıcak Konular

İran'ın kara tatbikatı sona erdi

7 Kasım 2008 14:04 tsi
İran Silahlı Kuvvetlerinin yaptığı kara tatbikatının, belirlenen program dahilinde sona erdiği bildirildi.

Fars Haber Ajansı, İran Kara Kuvvetleri tarafından ülkenin batısında icra edilen tatbikata Hava Kuvvetlerinin de zaman zaman katıldığını bildirdi.

Savunma gücünü artırmayı, ordunun hazırlık ve manevra kabiliyetini takviye etmeyi hedefleyen son dört aydaki dördüncü tatbikatın yaklaşık iki hafta sürdüğü ifade edildi.

Tatbikatta İran yapımı son teknoloji ürünü silah, teçhizat ve diğer askeri donanımların başarıyla test edildiği kaydedildi. Tatbikatın keşif, taarruz ve savunma aşamalarından oluştuğu ve bazı bölümlerinin gece icra edildiği belirtildi.

İran Silahlı Kuvvetleri ve Devrim Muhafızları, 8-13 Temmuzda Basra Körfezinde kara, hava ve deniz unsurlarının katılımıyla büyük bir tatbikat yapmıştı. Savaş gemileri, denizaltılar, hücum botları, savaş uçakları ve taarruz helikopterlerinin de görev aldığı tatbikatta 2 bin kilometre menzilli Şahap-3 füzelerinin yeni versiyonları denenmişti.

İran Silahlı Kuvvetleri ve Devrim Muhafızlarının 15-18 Eylülde ülke genelinde yaptığı savunma amaçlı tatbikatta, hava savunma ve füze savar sistemleri test edilmişti.

İran Silahlı Kuvvetleri, en son 15-20 Ekimde Tebriz semalarında yüzlerce avcı, bombardıman ve keşif uçaklarının katılımıyla taarruz amaçlı büyük bir tatbikat icra etmişti. Tatbikatta F4, F5, F7, F14, Rus yapımı Sukhoi 24, Mig 29 ve İran yapımı Saege savaş uçaklarının yanı sıra havada yakıt ikmali yapabilen Boeing 707 tanker uçakları görev almıştı.

İran, BM Güvenlik Konseyinin yaptırım kararlarına ilaveten, ABD ile AB'nin ekonomik, siyasi ambargoları, tecrit politikaları, Washington ve Tel Aviv yönetimlerinin askeri tehditleriyle karşı karşıya bulunuyor.

Tahran yönetiminin, peş peşe yaptığı tatbikatlarla "olası bir ABD ve İsrail askeri saldırısına karşı koyabilecek güçte olduğunu" göstermek istediği belirtiliyor.

İsrail'in geçen yaz Akdeniz'de yüzlerce savaş uçağının katılımıyla yaptığı uzun menzilli hava tatbikatının, "İran'a saldırının bir provası" olduğu dünya basınında yer almıştı.

İran, tehditlerin hayata geçirilmesi halinde dünya petrollerinin yüzde 40'ının transfer edildiği Hürmüz Boğazını kapatabileceğini, bölgedeki 32 ABD askeri üssünü ve İsrail'in her noktasını vurabileceğini ilan etmişti.
AA



Bu haber 528 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,162 µs