En Sıcak Konular

Otomobiller elektrikleniyor

7 Kasım 2008 14:01 tsi
Büyük rekabet artık çevreci otomobillerle sürdürülüyor. Japon üreticilerin önderlik ettiği elektriğe yöneliş, otomotiv sektörünün önde gelen diğer ülkeleri tarafından da benimseniyor.

Elektrikle çalışan otomobil pazarı hızla büyürken hemen bütün firmalar 2010'da elektrikli otomobil modellerini satışa çıkaracak. Bu ülkelere Türkiye de dahil.

Şu anda sadece Honda'nın CIVIC Sedan'ın hibrid (elektrik - akaryakıt) modeli Türkiye'de satışa sunulmuş durumda. 1,4 motor hacmindeki hibrid otomobilin fiyatı 50 bin YTL civarında. Toyota ise Prius adlı hibrid modelini önümüzdeki yıl Türkiye'de satışa çıkarmaya hazırlanıyor. GM markalarından Opel, Saab ve Chevrolet'nin de hibrid modelleri bulunuyor.

Renault Elektrikli Araçlar Direktörü Serge Yoccoz, elektrikli otomobillerin geleceğinden çok umutlu ve gereken altyapının oluşturulması için çaba harcadıklarını belirtiyor. 10 yıl içinde Avrupa piyasasında elektrikli otomobillerin payının yüzde 10-15'e çıkacağını söyleyen Yoccoz bu araçların olumlu özellikleri konusunda "Yeni geliştirilen otomobillerle daha uzağa gidilebilecek, maliyetler düşecek ve karbondioksit şahmında yüzde 50'lik düşüş sağlanacak" diyor. Hibrid otomobillerin yaygınlaşmasıyla ortaya çıkacak elektrik ihtiyacı konusunda ise hükümetlerle görüştüklerini ifade eden Yoccoz, Renault'nun 1990'lardan beri elektrikli araçlar için Ar-Ge çalışmasını sürdürdüğünü ve son dönemde bu çalışmanın hızlandırıldığını belirtiyor.

Çalışmalar, ilk elektrikli otomobillerin yeniden şarj edilmeden kullanma mesafesinin 160-200 kilometre olacağını öngörüyor. Bir başka hedef, trafiğin sıkışık, klimanın açık olduğu zorlu koşullarda minimum 100 kilometreyi garanti etmek. Elektrikli otomobillerde kullanılacak olan ve pilin ömrünü belirleyen lityum ion teknolojisi testlerinden de olumlu sonuçlar alınıyor. Yoccoz, yakın bir gelecekte "Pillerin ömrü 10-12 yıl olabilir" diyor. Bunun için de daha çok yatırım gerekiyor. Pek çok marka halen araçların daha hızlı şarj edilebilmesi için çalışmalarını sürdürürken, yakın bir zamanda otomobillerin yarım saatten az sürede şarj edilebilmesi amaçlanıyor. Hibrid otomobiller için bir istasyonunun kurulmasındaki maliyet ise ben-zinli istasyonlardan farksız. Elektrikli otomobillerin yaratacağı bir başka önemli sorun, çok sessiz çalışması. Bu yüzden yayaların otomobil geldiğini anlamalarını sağlayacak bir sistem üzerinde duruluyor.

Chevrolet Türkiye Satış ve Pazarlama Müdürü Murat Aydın'a göreyse çevreci otomobillerin yaygınlaştırılması için atılması gereken ilk adım, vergilerinde önemli indirimler yapılması. Avrupa ülkelerinin büyük bölümünde de daha az karbon emisyonlu motorlardan, yani çevreci otomobillerden daha az vergi alınıyor. Aydın'ın bir önerisi daha var: "Yıllar önce 'hurda indirimi' olarak yapılan operasyon yenilenmeli; eski teknolojili, daha çok benzin tüketen ve çevreyi daha çok kirleten modeller cazip iade koşullarıyla yeni modellerle değiştirilmeli."

Yıllardır vergi indirimi ve motor emisyonları konusunda çaba gösteren Otomobil Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı ve Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar ise "Dünya çevreci ve yeşil otomobillere yöneliyor. Asıl hedefin sıfır emisyon olduğu bir dünyada bizdeki eski otomobiller motor olarak Avrupa standartlarının bile gerisinde" diyor. Bunlar cazip indirimlerle geri alınıp yenileriyle değiştirilmeli" diyor.

Yılda yaklaşık 650 bin taşıtın satıldığı ve bin kişiden dokuzunun bir otomobile sahip olduğu Türkiye'de bu otomobillerin tamamen ortadan kaldırılması uzun zaman alacak. Ancak ODD özel vergi indiriminin sağlanması için önümüzdeki aylarda yetkililere sunulacak bir özel vergi paketi hazırlığına başladı bile. Cep telefonundan alıştığımız "araç şarjı olan var mı" sorularına hazırlanın.

(Newsweek - Ahmet Çelik)
 



Bu haber 464 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,424 µs