En Sıcak Konular

Kömür yardımının sırrı ortaya çıktı

7 Kasım 2008 12:48 tsi
TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü'nün 2009 yılına ilişkin bütçesinin görüşmelerine, yardımların kaynağı damgasını vurdu.

Fak - Fukfon'un en önemli gelir kaynaklarından birinin trafik cezaları olduğu ortaya çıktı.

Cezaların yüzde 50'si doğrudan Fon'a gidiyor. Kırmızı ışık ihlali yapan sürücü, fakir bir kişiye 70 kilo kömür yardımında bulunuyor.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü'nün 2009 yılına ilişkin bütçesinin görüşmelerine, yardımların kaynağı damgasını vurdu. Muhalefet partileri dar gelirliye yapılan gıda, yakacak, barınma, eğitim, yemek, sağlık giderlerinin kaynağının nereden bulunduğu yönünde eleştirilerde bulundu.

Muhalefetin eleştirisine yanıt veren Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu'nun gelir kalemlerinin, Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile kurulu bulunan Fonlardan Bakanlar Kurulu kararıyla yüzde 10'a kadar, Gelir ve Kurumlar Vergisi Tahsilatı toplamının yüzde 2.8, trafik cezaları hasılat payının yüzde 50'si, RTÜK reklam gelirleri hasılatının yüzde 15'i, bütçeye konulacak ödeneklerden bağış ve yardımlardan oluştuğunu kaydetti.

"HEP YAKALANALIM FAKİRİ GÜLDÜRELİM"

Yazıcı, Fon'un en büyük gelir kaynağının Gelir ve Kurumlar Vergisi Tahsilatı toplamından kesilen yüzde 2'lik pay olduğunu hatırlatarak, ikinci sırada ise trafik cezalarının yer aldığını söyledi. Yazıcı, "Trafik cezalarının yüzde 50'isi Fon'a aktarılıyor. Yani siz 2008 yılı içinde ne kadar trafik kuralı ihlali yaparsanız, Fon'a yüzde 50 katkıda bulunuyorsunuz.

Çünkü Fon gelirleri, vergi gelirleri ve trafik cezalarına göre artıyor veya azalıyor" bilgisini verdi. Bakan'ın bu açıklamasına CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, "Sayın Bakan diyor ki, trafik kurallarını ihlal edin, ceza ödeyin. O zaman hep yakalanalım, fakirlerin yüzünü güldürelim" esprisini yaptı. Bakan Hayati Yazıcı’nın "Aynen öyle" karşılığını vermesi komisyonda bulunan bütün vekillerin gülmesine neden oldu. Yeni kanunla kırmızı ışıkta geçmenin cezası 115 YTL'ye çıkarılmıştı.

6 AYDA FON'A 72 MİLYON YTL

Şaka bir yana 2008 yılının sadece ilk 6 ayında trafik cezalarından dolayı 72 milyon 600 bin YTL para Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Teşvik Fonu'nun kasasına girdi. Yani trafik kurallarına ne kadar uymayan sürücü varsa istemeden de olsa bir fakirin yüzünü güldürdü.

Yıl sonunda bu paranın 120 milyon YTL'yi aşması bekleniyor. Trafik cezalarından dolayı Fon'un kasasına 2007'de 139 milyon 810 bin YTL, 2006'da 99 milyon 16 bin YTL'lik para girdi. Son 5 yılda trafik cezalarından dolayı Fon'un kasasına en büyük para girişinin ise 2005'te geçekleştiği ortaya çıktı. 2005'te Fak Fuk Fon'un kasasına trafik cezalarından dolayı 190 milyon 209 bin YTL para girdiği bildirildi.

SÜRÜCÜLER AMAN DİKKAT!

Devlet Bakanlığı'nın hazırladığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'nun 2009 - 2013 dönemi gelir projeksiyonu önümüzdeki yıllarda trafik sürücülerini uyarıcı bir nitelik taşıyor.

Projeksiyona göre, 2009'da trafik cezalarından Fon'un kasasına 160 milyon, 2010'da 172 milyon, 2011'de 180 milyon, 2012'de 189 milyon, 2013'te 198 milyon YTL para girmesi öngörülüyor. Trafik cezalarının yıllık tahsilâtının yüzde 50'isi Fon Bütçesi'ne aktarıldığını hesaplarsanız, sürücülerin ne kadar dikkatli olması gerektiği ortaya çıkıyor.



Bu haber 529 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,488 µs