En Sıcak Konular

Alevi derneklerinden anlamlı duruş

7 Kasım 2008 11:38 tsi
Alevi derneklerinden anlamlı duruş "Siyasal beklentiler Alevilik talepleri içinde sunulmasın..."

Alevi Birliği Federasyonu (ABF), 9 Kasım'da Ankara'ya yürüyüş düzenlemeyi planlıyor. Sıhhiye Meydanı'nda buluşacak olan gruplar, zorunlu din dersi ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılması, cemevlerinin yasal statüye kavuşturulması çağrısında bulunacak.  
 
 Türkiye'deki Alevilerin çoğunluğunu temsil eden Cem Vakfı, İzmir Ehli Beyt İnanç Eğitim ve Kültür Vakfı, Eskişehir Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Kültür Vakfı gibi tanınmış örgütleri bünyesinde barındıran Alevi Vakıfları Federasyonu (AVF) ise siyasî içerikli olduğu gerekçesi ile yürüyüşe destek vermiyor. AVF Başkanı Doğan Bermek, "Siyasal beklentiler Alevilik talepleri içinde sunulmak isteniyor. Biz buna destek vermiyoruz." dedi. Eskişehir Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı İrfan Çetinkaya ise, "Değişik taleplerle sokağa dökülüp ortalığı karıştıran olayların yaşandığı bir dönemde bu tür eylemleri tasvip etmediğimiz için Eskişehirliler olarak Ankara'daki yürüyüşe katılmıyoruz." açıklamasını yaptı. Yürüyüşü organize eden derneklerin başında ise din derslerinin kaldırılması için mücadele eden Pir Sultan dernekleri bulunuyor.

Bir kısım Alevi derneği tarafından yapılacak yürüyüşe Alevilerin önemli kısmından destek gelmedi. Yürüyüşün provokasyona açık olduğunu dile getiren AVF Başkanı Doğan Bermek, "Bu tür olaylardan Aleviler olarak büyük sıkıntı çektik." diye konuştu. Alevi Vakıfları Federasyonu olarak yürüyüşe katılmayacaklarını ifade eden Bermek, şunları söyledi: "Kendilerine söyledik, siyasal içerikli taleplerin inanç içerikli taleplerle aynı ortamlarda konulmasına itiraz ediyoruz. Bu nedenle düzenledikleri yürüyüşe katılmıyoruz." Alevi Birlikleri Federasyonu adına açıklama yapan Turan Eser ise Alevilerin taleplerini dile getirmeleri için yürüyüşe katılmaları çağrısı yapıyor. Eser, "Aleviler, devletin dinsizleşmesi ve asli kimliği olan demokratik, laik, sosyal ve hukuk devleti karakterine kavuşmasını öneriyor. Yürüyüşün talebi açık ve net; Aleviler yıllardır, doğduğu, vatandaşı olduğu, vergisini ödediği ve tüm yurttaşlık haklarını eksiksiz yerine getirdiği bu topraklarda ayrımsız, dışlanmadan, asimilasyona tabi tutulmadan, kendi kültürel kimlikleriyle özgürce, eşit koşullarda ve barış içinde yaşamak istiyor." şeklinde konuştu. Yürüyüşlerinde Türkiye'deki cami ve Kur'an kurslarının da çokluğunu dile getireceklerini belirten Eser, Kur'an kurslarını aydınlanmanın önünde bir engel olarak nitelendirdi. Alevi-Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız ise, "Hükümeti ve devleti bu yolla uyarmak istiyoruz." dedi.

Mükremin Albayrak/Zaman
 



Bu haber 348 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,288 µs