En Sıcak Konular

DTP'nin Diyarbakır adayı kim olacak?

7 Kasım 2008 08:34 tsi
DTP'nin Diyarbakır adayı kim olacak? Güneydoğu'da AK Parti'nin adayları ile ilgili spekülasyon çok ama açıkça öne çıkan isim de yok. DTP kanadında ise sürpriz belediye başkan adayı isimleri gündemde...

Adem  Yavuz Aslan'ın Bugün'deki köşe yazısından ilgili bölüm:

DTP, KÜRTLERİN CHP'SİDİR

Yerel seçimlerde en büyük yarış Güneydoğu'da yaşanacak. AK Parti'nin adayları ile ilgili spekülasyon çok ama öne çıkan isim de yok. DTP'de ise eski DEP'li vekiller listeye konacak. Kulislere göre şahin kanadın önemli isimlerinden Leyla Zana Diyarbakır için aday gösterilecek.

Yine eski DEP'lilerden Hatip Dicle Batman'da, mevcut başkan Osman Baydemir ise Van'dan aday gösterilecek.

Karar alıcılar bu konuda hemfikir ama Hatip Dicle, Diyarbakır'ı isterken Baydemir de Van'a 'gitmem' diyor. Önceki seçimlerde gördük ki DTP'de adaylar anketler ya da teamül yoklamaları ile belirlenmiyor. Bu yüzden istek-talepten çok alınacak direktif önemli. Diyarbakır için Zana'nın seçilmesinin ise sembolik anlamları var. Avrupa'ya sempatik gelen bir isim Zana.

14 yaşında Mehdi Zana ile evlendi, Meclis kürsüsünden Kürtçe yemin etti, uzun yıllar cezaevinde kaldı. Öcalan'ın da sık sık atıf yaptığı, partinin başına geçsin dediği isimlerden birisiydi. Siyaset yasağı nedeniyle 4 yıldır aktif politikadan uzak.

Henüz teklife cevap vermedi ama sinyaller aday olacağı yönde. Hukuken aday olmaları mümkün mü? CMK'ya göre engel yok. Ama son kararı YSK verecek. Diyarbakır'dan yansıyan ise farklı. Şehrin nabzını iyi tutan kişilerle konuştuğunuzda daha yerel ve somut öneriler sıralıyorlar; "Pratik adımlar bekliyoruz. Bizim çözümden kastımız silahların susması."

Kürtçe'nin önündeki engellerin kaldırılması ve dağdakilerin indirilmesi başarılırsa sorunun çözüleceğine inanan geniş bir kesim var.

AK Parti'nin işinin zor olduğunda hem fikirler ama 'Kürt meselesine duyarlı, DTP tabanından oy alabilecek bir adayla' seçimi kazanabileceklerini de iddia edebiliyorlar. En ilginç yorumlardan birisi ise Kürt Enstitüsü Başkanlığı da yapmış Hasan Kaya'dan; "DTP, Kürtlerin CHP'sidir. Siyaseten güçlü ama geniş taban desteği yok. Erdoğan kucaklayıcı bir adımla herkesi ardında toplayabilir."



Bu haber 677 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,595 µs