İşte değişim kabinesi | " /> İşte değişim kabinesi | "/>

En Sıcak Konular

İşte değişim kabinesi

7 Kasım 2008 08:23 tsi
İşte değişim kabinesi 
ABD halkı hala Obama zaferini kutlarken 'değişim' sözü veren siyahi başkan gözlerden uzak, bakan kabinesini hazırlamaya başladı bile. Obama'nın hazine bakanlığına dünyanın en zengin adamı Warren Buffet'i getireceği iddia ediliyor.

Amerika'da Barack Obama'nın 4 kasım zaferinin ardından halk sokaklarda hala sevinç gösterileri düzenlerken, ABD Kongre binası Capitol'a yakın restaurant, cafe ve barlarda, ülkenin "karar vericileri" biraraya gelip, yeni kabinede kimlerin olabileceğini konuşmaya başladılar bile. Zafer gecesinin hemen ardından Chicago'da, gözlerden uzak yardımcısı Joe Biden, Joe Podesta ve Rahm Emnauel ile günboyu çalışan Obama, Washington'daki yeni takımının listesini hazırlamaya başladı. Obama'nın hafta sonuna kadar Chicago'da kalarak geçiş çalışmalarını sürdüreceği öğrenildi. Eskiden en çok merak edilen Savunma ve Dışişleri bakanlığıydı ama şimdi yaşanan ekonomik sıkıntıdan dolayı gözler Obama'nın seçeceği hazine bakanına çevrildi.

EN ZENGİN ADAM HAZİNE BAKANI

Hazine Bakanlığı için yürütülen tahmin-totodaki en ilginç isim Warren Buffet. 2008 yılında Forbes dergisinin 62 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin adamı seçtiği Buffet aynı zamanda aşırı tutumlu yönüyle de tanınıyor. Demokratlara yakın ancak isimleri verilmeyen kaynaklara dayandırılarak yayınlanan haberlere göre Hazine Bakanı Hendy Paulson'un koltuğu için düşünülen diğer isimler Bill Clinton döneminde Hazine Bakanlığı görevinde bulunmuş deneyimli ekonomist Lawrance H. Summers ve New York Merkez Bankası Başkanı olan Timothy F. Geithner.

BEYAZ SARAY SEKRETERİ EMANUEL

Demokratların Temsilciler Meclisi'ndeki en güçlü isimlerinden olan Rahm Emanuel Obama'nın teklif ettiği Beyaz Saray Sekreterliği görevini kabul ettiği belirtiliyor. Yine Clinton döneminde Beyaz Saray'daki kurmay takımın başında olan John D. Podesta, uzun süredir danışmanlığını yapan İran asıllı Valeria Jarrett ile Pete Rouse görev alacak olası isimler arasında.

EN GÜZEL BAKAN

Amerikalılar için özel bir yeri olan ve seçimlerde Obama'ya güçlü destek veren Kennedy ailesinden Caroline Kennedy'nin adı ise Eğitim Bakanlığı için geçiyor. Obama'nın başkan adaylığı ilan edilen gecede beyin ameliyatı geçiren Senatör Ted Kennedy'in hasta haliyle kurultaya gelerek kısa bir konuşma yapması stadyumu dolduran binlerce kişiye oldukça duygulu anlar yaşatmıştı.


Herkes hisse satarken Buffet satın alıyordu

Buffet son ekonomik krizde herkesin fikrini almak için kuyruğa girdiği bir isim olmuştu. Medyada çıkan haberlere göre herkes elindeki hisse senetlerini elden çıkarmaya çalışırken Buffet hisse senedi alıyordu.


Bosna barışının mimarına bakanlık

Dışişleri Bakanlığı için Obama'nın düşündüğü adaylar arasında, Bosna Hersek savaşını bitiren Dayton anlaşmasının mimarı olarak bilinen ve hala Bosna Barışı için çalışmalarını yürüten Richard Holbrooke var. Diğer isim ise daha önce Senato'dan geçirilmek istenen Ermeni tasarısına karşı çıkan, Indiana'nın Senatörü Cumhuriyetçi Richard G. Lugar. Bir diğer isim Türk dostu Cumhuriyetçi bir senatör olan ancak geçtiğimiz günlerde bir daha aday olmayacağını açıklayan Chuck Hagel ve 2004'de Bush'a karşı başkanlık yarışını kaybeden Massachusetts Senatörü John Kerry.


Gates görevine devam mı edecek

Ağustos ayı sonunda başkanlık adaylığını resmen kabul ettikten sonra Barack Obama'nın Savunma Bakanı Robert Gates'i, başkan seçilmesi durumunda aynı koltukta görmek istediğine dair söylentiler duyuldu. Obama başkan seçildikten sonra Gates'in görevine devam edebileceği yönündeki tahminlere birçok kişi katılıyor. Obama'nın Cumhuriyetçiler arasındaki realist isimlerden olan Gates'i aynı görevde tutarak konuşmalarında sürekli vurguladığı, "Amerika siyah-beyaz, asyalı-latin, cumhuriyetçi-demokrat değil, hepsidir" yaklaşımını ispat etmek istediği ifade ediliyor. Ulusal güvenlik alanında sözkonusu bakanlık için adı geçen diğer iki isim ise eski savunma müsteşarlarından John J. Hamre ile eski bahriye bakanı Richard J. Danzing.

yenişafak



Bu haber 281 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,037 µs