En Sıcak Konular

Borsada eylem var

6 Kasım 2008 23:07 tsi
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) yapılan yeni düzenleme ile brokerlerın sayısı büyük oranda azalacak. Brokerlar da yeni uygulamayı protesto etmek için greve hazırlanıyor.

Borsa Başkanlığı'nın yeni uygulaması ile birlikte İMKB'de aracı kurumların tutabileceği broker sayısı 2'ye indiriliyor. Buna gerekçe olarak da uzaktan erişimin yüzde 75'e ulaşması gösteriliyor. Brokerların gerçekleştirdiği işlemler ise toplam içerisinde yüzde 25'e kadar geriledi. 

Edinilen bilgiye göre İMKB'de sayıları 600'ü bulan brokerlar, yarın işlem yapmayarak grev yapacak. Brokerların bu karar kapsamında seans salonuna girmemesi bekleniyor.

Ancak brokerların etkinliğinin azalması nedeniyle olası grevin borsadaki işlemler üzerindeki etkisinin az olacağı tahmin ediliyor. 

EMİRLER SALONDAKİ TERMİNALLERDEN YAPILMAYACAK
        
Borsa Başkanlığı tarafından 4 Kasım 2008 tarihinde "Hisse Senetleri  Piyasasında 2009 Yılı Başından İtibaren Geçerli Olacak Terminal Kullanım Şartları  Ve Uzaktan Erişimde İkinci Lokasyon Uygulamasına" ilişkin bir genel mektup  yayımlandı.

Hisse senetleri piyasasında 2009 yılı başından itibaren geçerli olacak  uygulama ile 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren hisse senedi işlemleri için emirler  İMKB'de seans salonundaki terminallerden değil, aracı kurumların merkezlerindeki  elektronik sistemden yapılacak.

İMKB'deki bu yeni düzenlemeyle seans salonu uygulaması ortadan  kaldırılırken yeni yapıda İMKB'de yer alan terminaller, sadece sorgulama, emir  iyileştirme ve iptali ile özel emir girişi ve eşlemesinde kullanılacak.

İMKB lokalinde bulundurulacak terminal sayısı ise 2'ye düşürülecek.  Böylece toplam 450 olan terminal sayısı da 200'e düşecek.

BORSAYI DUYGUSUZLAŞTIRACAK

Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD) Başkanı Ali Bahçuvan, brokerları neredeyse devreden çıkaran yeni uygulamanın borsayı tamamen duygusuzlaştırabileceğini kaydetti.

Bahçuvan, yapılan düzenlemenin kendisine hiç sıcak gelmediğini belirterek, brokerların Borsanın bugünlere  gelmesindeki önemine işaret etti. Yatırımcıların dolu seans salonlarına alıştığını ifade eden Bahçuvan,  şunları kaydetti:

"Dünyada brokerların canlı seans yaptığı, show ortamının yaratıldığı,  bunun canlı tutulmaya çalışıldığı örnekler var. Borsayı önemli konuk ziyaret  ediyor, oradaki havayı kokluyor. Bu duruma biraz da imaj açısından bakmak lazım.

Her şey teknolojiyle değişiyor ama insan unsuru çok önemli. Seans  salonunda sadece makinelerin olması Borsayı tamamen duygusuzlaştırabilir. İnsan  unsurunun ön planda olduğu bu ortamı kaybetmemek lazım. İstanbul'u bir finans  merkezi yapmayı düşünüyorsak, show yapacağımız bu önemli unsuru kaybetmemiz  gerekir."

Yeni uygulamanın birçok brokerı işsiz bırakacağını ifade eden Bahçuvan,  teknik anlamda yatırımcı tarafında sorun olmayacağını, ancak insan unsurunun  ortadan kaldırılmasının borsanın imajı açısından olumsuz olacağını aktardı.



Bu haber 502 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,055 µs