En Sıcak Konular

Kızının hakkını AİHM'de arayacak

6 Kasım 2008 23:04 tsi
Konya'da ameliyat sırasında anestezi hatası nedeniyle bitkisel hayata giren Sevgi Öz'ün ailesi, doktorlar aleyhine açılan dava zaman aşımına uğraması yüzünden AİHM'e gidecek.

Konya'da, 6 yıl önce ameliyat sırasında yanlış anestezi sonucu 2 yaşındaki kızı Sevgi'nin bitkisel hayata girmesinin ardından hukuk mücadelesine başlayan baba Muammer Öz, davasını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşıyacak. Sevgi Öz, 2002 yılında kalça çıkığı ameliyatı sırasında anestezi hatası nedeniyle bitkisel hayata girmişti.

Baba Muammer Öz, evinde ailesiyle birlikte basın toplantısı düzenledi. Kızının beyin ölümünün gerçekleştiğini anlatan Muammer Öz, yıllardır suçluların cezasız kalmasından yakındı.

Suçluların cezasını çekene kadar hukuk mücadelesine devam edeceğini anlatan Öz, "Konya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, Yüksek Sağlık Şurası'na giden dosya, 3 yılda geldi. Dosyanın gelmesiyle birlikte 3. Ağır Ceza Mahkemesi kararını verdi. Kararda, anestezi uzmanı R.O.' ya 6 ay, anestezi teknisyeni İ.D 'ye ise 3 ay hapis cezası verildi. Hapis cezası 150 ve 75 YTL para cezasına çevrildi. Bu şekilde sonuçlanan davada 8' de 3 anestezi hatası, 8'de 5 ise diğer sebepler olarak açıklandı. Yargıtay'a giden dosya imza eksikliğinden bozularak geldi, bizde 8'de 5 'i diğer sebeplerin açıklanmasını isteyerek itiraz ettik." dedi.

25 Temmuz 2005 tarihinde kararı temyize gittiklerini belirten Muammer Öz, cevabının 14 ay sonra komik ve trajik bir olayla geldiğini dile getirdi.

Öz, sözlerine şöyle devam etti: "Karar maalesef bizim beklediğimiz yönde değil, bir imza eksiği yüzünden bozuldu. Bizde tekrar 8'de 5 diye tabir edilen sebeplerin açıklanması için itirazda bulunduk. Aradan 1,5 yıl geçti ve Yargıtay 5. Ceza Dairesi, 6 yıldır bir türlü sonuçlandıramadığımız davayı bozdu. Bozulma sebebi, bizim itirazımızla alakalı değil, uzlaşma ve hükmün açıklanması maddelerinin yeniden düzenlenmesidir. Bozma ilanında aynı zamanda davanın 5 yıl olan zaman aşımı süresini doldurduğu için düşmesine karar verilmiş. Artık yapabileceğim bir şey kalmadı davamı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşımayı planlıyorum. Er yada geç suçlular cezasını bulacaktır."

Sekiz yaşındaki kızını hiç kucağından bırakmayan anne Dudu Öz ise, kendi çocuğu gibi başka çocukların hayatının kararmasını istemediğini aktararak, verilen bu karar karşısında yıkıldıklarını belirtti.

Sıvı gıdalarla beslenen Sevgi'nin her geçen gün durumunun biraz daha kötüye gittiğini belirten anne Öz, çocuğuna artık yemek yedirmekte zorlandığını söyledi. Üç yaşındaki bir çocuğun görünümünde olan Sevgi'nin gözlerinin görmediğini ve tepkilerinin her geçen gün daha da azaldığını ifade eden Dudu Öz, bu olayın maddi imkânı dar olan bir ailenin de başın gelebileceğini yetkililerin duyarlı olmasını istedi.

cihan



Bu haber 549 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,599 µs