En Sıcak Konular

Üzmez'in tahliyesine itiraz reddedildi

6 Kasım 2008 22:52 tsi
14 yaşındaki bir kız çocuğuna cinsel tacizde bulunduğu iddiasıyla yargılanan Vakit gazetesi yazarı Hüseyin Üzmez'in tahliyesine yapılan itiraz reddedildi. Üzmez hakkında yeniden tutuklanması istemiyle üst mahkemeye yapılan itirazın "usulen reddedildiği

Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesince tahliye edilen yazar Hüseyin Üzmez (76) hakkında, yeniden tutuklanması istemiyle bir üst mahkemeye yapılan itiraz reddedildi.

Davada, Bursa 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Üzmez'in cinsel istismarına maruz kaldığı iddia edilen B.Ç.'nin avukatlığını üstlenen Rezzan Alyanak Reisli'nin tahliye kararına itirazını kabul etmedi.

Hüseyin Üzmez (76) hakkında yeniden tutuklanması istemiyle üst mahkemeye yapılan itirazın "usulen reddedildiği" bildirildi.

Üzmez'in cinsel istismarına maruz kaldığı iddia edilen B.Ç. için Bursa Barosunca Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) çerçevesinde atanan Rezzan Alyanak Reisli'nin Üzmez'in tahliyesiyle ilgili itirazını reddeden Bursa 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararla ilgili yazısı dava dosyasına konuldu.

Yazıda "Yargılama sonunda tutuklu sanıkların tahliyelerine karar verilmiş olmakla CMK'nin 104/2. maddesi gereğince verilen karar itiraza tabi olmadığından mağdur ve katılan vekillerinin bu yöndeki talepleri hususunda karar verilmesine yer olmadığına karar verilmiştir" ifadelerinin yer aldığı öğrenildi.

Bursa Baro Başkanı Zeki Kahraman, yaptığı açıklamada, bu mahkemenin karar yazısının "itirazın usulen reddedildiği" anlamına geldiğini belirtti.

B.Ç'nin avukatının, başvurusunda, Türk Ceza Kanunu'nun sanığın tutuklanması kararıyla ilgili maddelerinin ortadan kalkmadığına, buna rağmen tahliye edildiğine işaret ederek, "Bu karardan dönülmelidir" talebinde bulunduğunu kaydeden Kahraman, şöyle konuştu:

"Bize göre CMK'nin 267. maddesi (Hakim kararları ile kanunun gösterdiği hallerde, mahkeme kararlarına karşı itiraz yoluna gidilebilir) ve devamındaki maddelerde itirazın nasıl olacağı anlatılmıştır. Bu yüzden mahkeme itirazı belki esastan reddedebilirdi ama usulden reddetmemeliydi. 'Böyle bir itiraz yapılamaz' şeklindeki mahkeme görüşünü doğru bulmuyorum."

Kahraman, mahkemenin kararının kesin olduğunu ancak aralık ayında yapılacak duruşmada mağdur avukatının sanığın yeniden tutuklanması talebinde bulunabileceğini sözlerine ekledi.

29 Ekim'de, Bursa'nın Mudanya ilçesinde 26 Nisan'da düzenlenen operasyon kapsamında "çocuğun cinsel istismarı" suçundan Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuklu yargılanan Yazar Hüseyin Üzmez ve 14 yaşındaki mağdure B.Ç.'nin annesi olan Livaze Ç.'nin tahliye edilmeleri kararlaştırılmıştı.

Duruşmada, İstanbul Adli Tıp Kurumu'nca hazırlanan B.Ç.'nin "beden ve ruh sağlığının bozulmadığı" yönündeki rapor doğrultusunda iki sanığın tutukluluk halinin kaldırılmasına karar veren mahkeme heyeti, Üzmez hakkında yurtdışına çıkış yasağı koymuştu.

Adli Tıp Kurumu 6. İhtisas Kurulu üyesi Prof. Dr. Hamdi Özkara, "çocuğa cinsel istismar" suçundan tutuklu yargılanan yazar Üzmez'in tahliyesine ilişkin bir açıklama yapmış ve "Maruz kalınan olay ne kadar nefret uyandıran bir davranış olsa da mağdurun değerlendirilmesi sonrası, objektif bir yaklaşımla kanunda sorulan mahiyette ruh ve beden sağlığının bozulmadığına karar verilmiştir" demişti.

ÇUBUKÇU: "YENİ RAPOR BEKLİYORUZ"

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Hüseyin Üzmez davasıyla ilgili bilirkişi raporuna itiraz ettiklerini belirterek, yeni bir rapor verilmesini  beklediklerini söyledi. Çubukçu, çocuğun 14 yaşında olması ve ruh sağlığının yerinde olmadığı yönündeki itirazlarını da raporlarla destekleyeceklerini bildirdi.

Çubukçu, çocuğun ifadesini değiştirmiş olmasının, annesinin tutuklu bulunmasından kendisini sorumlu tutmasıyla ilintili olduğunu düşündüğünü söyledi.

CHP Aydın Milletvekili Özlem Çerçioğlu, yazar Hüseyin Üzmez'e verilen Adli Tıp Kurumu raporunu eleştirerek, "Atadığınız bürokratlar, Hüseyin Üzmez'i üzmemiştir. Bunun sorumlusu iktidardır" diye konuştu.

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Çerçioğlu'nun gündemdışı konuşmasına cevap verirken, Üzmez'in cinsel istismar olayının ortaya çıkmasının ardından, mağdur çocuğun koruma altına alındığını, yargılama sürecinde de çocuğun yaşının 14 olması nedeniyle baro tarafından avukat tayin edilerek hakkının korunduğunu söyledi:

"İtiraz ettiğimiz sadece bilirkişi raporu değil. Koruma kararı verilmiş çocuklar hakkında yapılacak incelemelerin mahkemece çok daha  kapsamlı ve ayrıntılı yapılmasıdır. Adli Tıp Kurumu'nun verdiği rapor doğrultusunda, kurumun yöntemleri tartışılmaya açıldı. Ama 14  yaşındaki bir kız çocuğuna ilişkin verilen rapor konusunda, bilirkişilerin 'bir şekilde yandaş olduğu ve yandaş zihniyetiyle hareket ettiği' tavrını ne kabul etmemiz mümkündür ne de böyle bir şeyin yanındayız. Çok açıklıkla her kim olursa olsun, mağdur çocukları en üst düzeyde korumaya kararlıyız; onları ihmal eden aileleri de olsa."

Suçu işleyen kişinin gazeteci veya başka bir meslekten olmasının önemli olmadığını kaydeden Çubukçu, "Sayısız kız çocuğuna tecavüz eden, ülkemizin seçkin bir sanatçısı... Bir sanat kuruluşunda opera sanatçısı olarak görev yapıyor. Doktor, profesör, öğretmen olması hiç bir şeyi değiştirmiyor. Hüseyin Üzmez'in dini söylemlerde bulması, kendine dini gerekçeler bulması da yüce dinimizin altında kendini suçsuz göstereceği anlamına gelmez" diye konuştu.

CHP: "Adli Tıp üyeleri siyasi çıkarlar gözetilerek mi atandı?"

Bu arada, CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin'e, yazar Hüseyin Üzmez'in cinsel istismarına uğradığı iddia edilen 14 yaşındaki kız çocuğuna İstanbul Adli Tıp 6. İhtisas Kurulu'nun, "ruhsal sağlığının bozulmadığı" yönünde rapor veren üyelerinin, siyasi çıkarlar göz önüne alınarak atandıklarına ilişkin iddiaları sordu.

Ekici, Bakan Şahin'in cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu yazılı soru önergesinde, Adli Tıp Kurumunun, bu raporla kamuoyu nezdinde güvenilirliği ve yetersizliğinin ciddi tartışmalara neden olduğunu iddia ederek, "Adli Tıp alanındaki başlıca bilirkişilik kurumu olan Adli Tıp Kurumu'nda, AKP hükümetinin keyfi uygulamalarının devam ettiği, kurumun başkan, başkan yardımcıları ve hayati öneme sahip raporlara imza atan ihtisas kurulları üyelerinin, liyakat ve mesleki deneyim yerine, siyasi çıkarlar göz önüne alınarak atandığına ilişkin iddialar doğru mudur?" sorusunu yöneltti.

İzmir ve Mersin barosundan tepki

İzmir ve Mersin baroları, "çocuğun cinsel istismarı" suçundan yargılanan Hüseyin Üzmez'in tahliyesine tepki gösterdi.

İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Özdemir Sökmen, düzenlediği basın toplantısında, Üzmez'in tahliye kararının kamu vicdanını ağır şekilde yaraladığını belirtti.

Reşit olmayan B.Ç'nin şikayetini bilinçli olarak geri aldığını ve rapordaki "çocuğun cinsel istismarının ruhsal hasar oluşturmadığı" görüşünün hukuken ve tıbben hatalı olduğunu savunan Sökmen, "Cinsel istismar, tıbben tedavi edilmezse yaşam boyu devam eden bir ruhsal yıkıma neden olur" dedi.

Mersin Barosu Başkanı Hulki Özel, yaptığı yazılı açıklamada, Hüseyin Üzmez'in yargılandığı davada, Adli Tıp Kurumu'nun verdiği raporun hatalı ve kabul edilemez olduğunu savundu.

Kısa sürede böyle bir rapor verilmesinin diğer dava dosyalarının durumu düşünüldüğünde inandırıcı olmadığını belirten Özel, şunları kaydetti: "Cinsel istismara maruz kalmış yaşı küçük mağdurların korunması, suçu işleyenlerin ise cezalandırılması gerekmektedir. Her zaman ve her koşulda dokunulmazlığı olan çocuklara yönelik işlenen suçlar her geçen gün artıyor. Ülkemizin taraf olduğu BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne göre, çocuğun yasal hak ve menfaatlerinin korunması devletin taraf olmasıyla mümkündür. Yasaların, suçu işleyenler yararına değil söz konusu suça maruz kalan mağduru korumaya yönelmesi, hukuk devleti olmanın en temel gereklerindendir."



Bu haber 1,034 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,118 µs