En Sıcak Konular

Rusya ve İtalya nükleer anlaşma imzaladı

6 Kasım 2008 21:07 tsi
Moskova'da temaslarda bulunan İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'le nükleer santral inşası dâhil 30 farklı alanda anlaşma imzaladı.

Almanya'dan sonra Rusya'nın Avrupa'da ikinci büyük ticari ortağı olan İtalya Başbakanı Berlusconi, Kremlin'de sıcak karşılandı.

Rusya'nın dev petrol şirketi LUKoil, İtalyan ERG rafineri şirketi ile 1,7 milyar dolarlık ortak yatırım projesi gerçekleştirecek. Otomotiv'den çimento fabrikalarına, elektrik enerjisinden tren yoluna kadar birçok alanda işbirliği öngörülüyor. Kremlin'de gerçekleşen görüşmede Berlusconi, Rusya'nın birinci ticari ortağı olmak istediklerini, şimdilik ikinci sırada bulunduklarını ifade etti.

Rusya'nın nükleer enerji şirketi Rosatom ve İtalya ekonomi bakanlığı arasında imzalanan anlaşma çerçevesinde Rusya İtalya'ya modern nükleer santraller inşa edecek. Rosatom Başkanı Sergey Kiriyenko, yaptığı açıklamada kurulacak santrallerle ilgili çalışma gruplarının oluşturulduğunu, gelecek yıl projelerin uygulamaya geçileceğini söyledi. Rusya'nın otomobil üretim şirketi Sollers Fiat'ın yeni modelinin Rusya'da üretimi konusunda uzlaşı sağladı. Tataristan'da gerçekleşecek ortak Sollers-Fiat ortak yatırımının ürünü olan Fiat Linea model arabalar 2009 yılının başında üretime başlayacak.

Rusya'nın helikopter üretim şirketi Oboronprom'la İtalya'nın AgustaWestland şirketi de ortak helikopter üretimi yapacak. AW139 model helikopterler Rus-İtalyan ortak yatırımı olarak üretilecek. VIP helikopterle olarak bilinen AW139'ların ambulans, yangınla mücadele ve kurtarma modelleri de var.

BERLUSCONİ'DEN RUSYA'YA GÜRCİSTAN DESTEĞİ

İtalya Başbakanı ,Berlusconi ziyaret çerçevesinde Rusya'ya siyasi alanda da destek açıklaması yaptı. Rusya-AB işbirliği ve ortaklık anlaşmasının imzalanması için hiçbir engel bulunmadığını kaydeden Berlusconi, Ağustos ayında Rusya ile Gürcistan arasında yaşanan savaşın gerçek nedenlerinin anlaşılması gerektiğini söyledi. Hükümetlerarası görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Berlusconi, "Avrupa ülkelerinin vatandaşları ve tüm dünya Kafkaslarda yaşanan çatışmanın temel nedenlerini bir gün anlayacak. Uluslararası yanlış bilgilenmenin de önüne geçilmesi gerekir." dedi.

Medvedev de İtalya Başbakanı ile birlikte düzenlediği basın toplantısında yaptığı değerlendirmede tüm dünyanın yeni bir ekonomik sisteme ihtiyacı olduğunu söyledi. Medvedev, "Berlusconi ile küresel mali krizi tartıştık. Var olan finansal sistemin daha uzun süre devam etmesi mümkün değil. Rusya değişimle ilgili kendi düşüncelerini ortaya koyacak." dedi. 15 Kasım'da Washington'da yapılacak G20 zirvesine atıfta bulunan Medvedev ortak bir ekonomik mekanizmanın kurulmasını ve sorumluluğun paylaşılması gerektiğini söyledi.



Bu haber 586 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,210 µs