En Sıcak Konular

'ABD imparator olmaktan vazgeçecek'

6 Kasım 2008 18:35 tsi
'ABD imparator olmaktan vazgeçecek' Rusya ABD ve Kanada Enstitüsü direktörü Sergey Rogov, Amerikan başkanlık seçimlerinde demokrat aday Barack Obama'nın başkanlık koltuğuna oturmasının ardından ABD'nin süper güç olma ve dünya imparatorluğu iddialarından vaz geçeceğini savundu.

Rogov Ria Novosti haber ajansına yaptığı açıklamada Sovyetler Birliği'nin 1990 yılında sona eren süper güç olma hayalinin, ABD için de Obama'nın iktidarı ile birlikte sona ereceğini savundu. Rogov, "Son 20 yıldır tek süper güç olma ve tek merkezden dünyayı yönetme dönemi artık sona erecek." dedi.

Rogov ABD'nin uzunca süredir devam ettirdiği dünyanın her tarafında tek başına etkin olma projesinde başarılı olamadığını, Afganistan ve Irak'taki gelinen durumun bunun en büyük göstergesi olduğunu söyledi. Amerikan kaynaklarının boş hayaller uğruna harcandığını savunan Rus uzman şu değerlendirmede bulundu: "Amerikan yönetimi karşılaşılan mali krizin üstesinden gelmek için yaklaşık 2 trilyon dolar harcadı. Ancak yine de ekonomik geriye gidişin önüne geçilemiyor. Krizin ne kadar süreceği tahminleri net olmamakla birlikte kısa vadede çok ciddi sorunları doğurduğu ortada."

Obama'nın krizin üstesinden gelebilmek için devlet harcamalarını kısmak ve vergileri artırmaktan başka çaresi olmadığını ifade eden Rogov ilginç tespitlerde bulundu: "Harcamaların kısılması dış politikada da geri çekilmeyi zorunlu kılar. ABD dış politikasında önemli değişimler görebiliriz. Vergi almayı planladığı dev şirketler Avrupa Birliği başta olmak üzere bir çok dünya ülkesi ile iyi ilişkiler geliştirilmesini ister. Washington İran ve diğer 'haydut ülkelerle' de diyalog çabasına girebilir."

cihan



Bu haber 642 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,655 µs