En Sıcak Konular

Ruh hastalıklarına cerrahi müdahale

6 Kasım 2008 18:27 tsi
Florence Nightingale Hastaneleri Nöroşirürji Bölüm Koordinatörü Prof. Dr. Cengiz Kuday, tıp dünyasında ruh hastalıklarının cerrahi yöntemle tedavi edilmesinin yeniden gündeme geldiğini belirtti.

Kuday, yaptığı yazılı açıklamada, ruh hastalıklarının cerrahi yöntemle tedavi edilmek istenmesinin çok eskilere dayandığını vurguladı.

Ruh hastalıklarının tedavisi için tıp dünyasının yoğun bir uğraş verdiğini, genetik, biyokimyasal ve çevresel faktörlerden dolayı meydana gelebilen bu hastalıkların tedavisi için geçmişten bugüne pek çok yöntem uygulandığını aktaran Kuday, eskiden yapılan ve 'Lobotomi' adı verilen ameliyatların, beynin alın lobunun akmaddesindeki sinir lifleri kesilerek uygulandığını kaydetti.

Kuday, diğer bir deyişle beynin bir kısmının yapılan ameliyatla dışarı çıkarıldığını ifade ederek, lobotomi ameliyatlarının sonuçlarının pek parlak olmadığını belirtti.

Cengiz Kuday, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

''Eskiden, 30 sene evvel bazı şizofreni ve psişik hastalıklarda beyin ameliyatları yapılıyordu. Mesela bir film vardı 'Guguk Kuşu', Jack Nicholson oynamıştı. O filmde yapılan lobotomi ameliyatıydı. Çok ağır bir ameliyat. Kişileri robota çeviriyordu o zaman. Tıp dünyasında şimdilerde ise ruh hastalıklarının cerrahi yöntemle tedavi edilmesi yeniden gündeme geldi. Son zamanlarda depresyonda, şizofrenik hastalarda, aneroksiya nevrozda, hareket bozukluklarında 'derin beyin simülasyonu' denilen fonksiyonel nöroşirüjiyi ilgilendiren operasyonlar var.''

Bu ameliyatların artık beynin belli bölgelerinin uyarılmasıyla yapıldığını kaydeden Kuday, bu operasyonların daha başlangıç aşamasında olduğunu bildirdi.

aa



Bu haber 573 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,784 µs