En Sıcak Konular

ODTÜ'den müthiş icat!

6 Kasım 2008 17:29 tsi
ODTÜ'nün buluşu tüm dünyada yeni bir çığır açacak.

ODTÜ'lü araştırmacılar, pamuk sapı, mısır koçanı ve ayçiçeği sapı gibi değersiz tarımsal biyo-atıklardan doğada kendiliğinden yok olabilen hatta yenebilen plastikler geliştirdi.

Yeni ürünün petrol kökenli, yüzlerce yıl bozulmadan doğada kalabilen plastiklerin oluşturduğu çöpleri önemli ölçüde azaltması bekleniyor.

Yeni nesil plastiklerin, ambalaj teknolojisinde yeni bir dönem açması hedefleniyor.

ODTÜ Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ufuk Bakır, başkanlığını yaptığı ekibin ODTÜ ve TÜBİTAK desteği yürüttüğü projenin endüstriye uygulanabilmesi konusunda son dönemde önemli veriler elde ettiklerini, çalışmalarının içerdiği iki ayrı yenilik nedeniyle patent başvurusu yapacaklarını bildirdi.

Dünya genelinde yaşanan enerji krizi ve endüstrileşme sonucu oluşan çevre sorunlarının, "yeşil kimya" kavramını yaygınlaştırdığını anlatan Bakır, çeşitli bilim çevrelerinin petrolün 40 yıl içinde biteceğiyle ilgili görüşlerinin giderek önem kazandığına da işaret ederek şöyle dedi:

"Bu bitişi pek çok kişi sadece 'taşıt araçlarında kullanılan benzinin kalmaması' olarak algılıyor. Oysa benzin, petrol ürünleri içinde yalnızca küçük bir bölümü oluşturuyor. Petrol bittiğinde önemli bir petrokimya ürünü olan ve PVC'den polietilene kadar pek çok endüstriyel plastiğin de üretimi duracak"

Bakır, teknolojik olarak gelişmiş ülkelerde yeni kurulmaya başlanan biyo-rafinerilerde genellikle tarım -orman ürünü ya da atığı gibi bitkisel hammaddelerin kullanıldığını belirtirken, kendilerinin de biyo- plastik üretimi için değersiz tarım atıkları kullandıklarını vurguladı.

Aynı bölümden Prof. Dr. Gürkan Karakaş da, "Tamamen değersiz tarımsal atıkları kullanarak yaptığımız yeni nesil plastikler, antimikrobik özellikleri nedeniyle özellikle gıda paketlemesi için son derece elverişli. Çalışmamızda biyofilm üretimi üzerinde durduk. Bu biyo-filmler günümüzde petrokimya ürünü plastiklerin kullanıldığı değişik yerlerde, örneğin, poşet yapımında, paketleme filmi veya kabı yapımında kullanabilir. Sebze ve meyvelerin uzun süre saklanması için de son derece elverişli. Yeni nesil plastik diyebileceğimiz bu ürün, doğada kendi kendine yok olabiliyor. Ayrıca yüzlerce yıl bozulmadan doğada kalabilen plastiklerin neden olduğu çöpleri önemli ölçüde azaltabilir hatta yenebilir de." bilgisini verdi.



Bu haber 739 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,092 µs